Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η γελοιογραφία της ημέρας!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


 
Στην αρχή έγινε η απόσπαση του Ορθοπεδικού από το  νοσοκομείο Λευκάδας σε νοσοκομείο της Αθήνας και τώρα  μετακινείται ο παιδίατρος για να καλυφθούν οι  ανάγκες  στην ΜΕΘ Παίδων του Π.Γ.Ν. Πατρών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Μετά την γνωστή, και κραυγαλέα «μόνιμη» πλέον απόσπαση-μετάθεση  του Ορθοπεδικού του νοσοκομείου

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1864) ΕΩΣ ΤΟ 1914




Μετά την ‘Ενωση η επαρχία Λευκάδας (ανήκε η Λευκάδα και η Ιθάκη) χωρίστηκε με το Β.Δ. 8/1/1966 σε οχτώ (8) Δήμους.
1) ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ(ΠόληΛευκάδας,Απόλπαινα,Καλλιγόνι,Καρυώτες,Κατούνα,Φρύνι,Τσουκαλάδες,Μονή Φανερωμένης,Φρούριο Αγίας Μαύρας).

Από την καταγγελία στην πράξη- του Π. Αυγερινού

 
ΠΕΤΡΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ*.
ΚΕΡΚΥΡΑ.
Με την μόλις ενός έτους, μεγάλη μας διοικητική μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα «Καλλικράτης», τι έκαμε το χρηστό (ή όπως θα ‘λεγε κι ο φίλος μου ο Ζορζ) «αθηνοκεντρικό» μας κράτος; Χώρισε τη χώρα σε 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες και μας οδήγησε στις κάλπες να ψηφίσουμε για Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο. Προφανώς, επειδή θεώρησε ώριμο τον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να αποφασίζει για τα της μοίρας του και της Περιφέρειάς του. Δεν του ‘φτανε όμως αυτό (του «Αθηνοκεντρικού» μας κράτους). Μας φόρεσε καπέλο ταυτόχρονα και μια Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση (με έδρα την Πάτρα παρακαλώ) για να εφαρμόζει τη δική του «πολιτική», που σε πλείστες όσες των περιπτώσεων είναι αντίθετη με τις αποφάσεις και τις ενέργειες τόσο του αιρετού Περιφερειάρχη όσο και του εκλεγμένου Περιφερειακού μας Συμβουλίου. Έτσι η αιρετή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από κυρίαρχο όργανο των Εφτανησιωτών με έδρα την Κέρκυρα μετετράπη ουσιαστικά σε παράρτημα της Πάτρας…

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Επερώτηση Γεράσιμου Φόρτε στον Περιφερειάρχη Ι.Ν.

 Οι συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης, όπως είναι γνωστό, έχουν φθάσει και στην κραταιά, μέχρι πρότινος, λόγω τουρισμού, οικονομία των Ιονίων Νήσων.Ήδη η ανεργία καλπάζει με ασύλληπτους ρυθμούς – 128,6% αύξηση τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2010 και 236,8% αύξηση σε σχέση με το 2009 !!!Η επιχειρηματική δραστηριότητα, μηδέ εξαιρουμένων και των τουριστικών επιχειρήσεων, βαδίζει από «το κακό στο χειρότερο».Οι ΜΜΕ (αρκετές εκ των οποίων τουριστικές) οδηγούνται και στα νησιά μας στο κλείσιμο, η μία πίσω από την άλλη.
Το ευρώ έχει γίνει δυσεύρετο και πανάκριβο και η ρευστότητα έχει φθάσει στο ναδίρ.

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του προγράμματος «Εξοικονομώ ΟΤΑ»

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος «Εξοικονομώ ΟΤΑ» με την έγκριση άνω των 100 Δήμων (πρώην καποδιστριακοί), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 83 εκ. ευρώ, σε σύνολο 191 Δήμων, που υπέβαλαν πρόταση.

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» στους ΟΤΑ αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον κτιριακό τομέα (δημοτικά κτίρια) και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και δευτερευόντως στον τομέα των δημοτικών μεταφορών και στις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσω της υλοποίησης τεχνικών παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης και

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ:Η ακινησία στα έργα δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, πιθανότερη επανεκκίνηση το καλοκαίρι

Το στοίχημα της Ιόνιας Οδού είναι το μεγαλύτερο από όλα τα υπόλοιπα που έχουν πέσει στο τραπέζι για την Δυτική Ελλάδα και κυρίως για την Ήπειρο. Ο δρόμος που ξεκινά από το Αντίρριο και φτάνει μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων πρόκειται να είναι ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός οδικός άξονας για όλη την δυτική πλευρά της Ελλάδας.Όσο διαρκεί η μεσοβέζικη κατάσταση με τις εργασίες να έχουν σταματήσει και το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο μία πολύ μεγάλη περιοχή της χώρας θα παραμένει δέσμιος της ύφεσης. Όταν το 2007 η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των παραχωρησιούχων έφερνε χαμόγελα αισιοδοξίας

Προωθούν ιδιωτικοποίηση του ΕΣΔΚΝΑ με στόχο τις μπίζνες με τα απορρίμματα.

 Της Κατερίνας Καραβία
Με τη μετατροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) σε ανώνυμη εταιρία προσπαθεί αυτή τη φορά η κυβέρνηση να βάλει τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους στο παιχνίδι της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων.
Είχε προηγηθεί η συμφωνία για τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή που θα δημοπρατούνταν

KΡΑΧ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -Η ΥΦΕΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με διαδικασίες εξπρές έρχονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις απο την 1-1-2012 οταν η ανεργία, η ύφεση και οι µειώσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα, αποτελούν ''βόμβες'' στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Πέρα απο τις αγριες περικοπές στις συντάξεις έρχονται και νεα μέτρα με δεδομενη την αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων. Το ΙΚΑ βουλιάζει στα ελλείμματα και με ''τη ψυχή στο στόμα'' δινει (ακόμη) συντάξεις με δανεισμό. Τα στοιχεία δείχνουν οτι λόγω της υφεσης:

-Περίπου 4 δισ. ευρώ «χάνονται» από την ανεργία και τη μη ασφάλιση των, επίσημα υπολογιζόμενων, 800.000 ανέργων.

-Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία 1.250.000 ατόμων (το 25% του εργατικού δυναμικού).

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΤ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ι.Ν.


Προς
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
 κ. Χρήστο Άνθη
Τετάρτη 14-12-2011

 Κύριε Πρόεδρε,
Ως συνήθως ενημερώθηκα αργά χθές το μεσημέρι για την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων από τον κ. Μάκη Φόρτε. 

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

TO ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ-το ακροσύνορο της ιστορίας και της παράδοσης του Πρωτ/ρου Γεράσιμου Zαμπέλη-Από την εφημερίδα "ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ"




Υπάρχουν μικρά ή μεγάλα φαράγγια
Σε ένα από τα βιβλία μας, που τιτλοφορείται
«Λευκάδα, το δάκρυ της Φανερωμένης
μας» παραφράζοντας ελάχιστα το γνωστό
Παλαμικό στίχο για την Αθήνα επιμένουμε
πως η Λευκάδα είναι «η διαμαντόπετρα της
Ελλάδας το πανώριο δαχτυλίδι» . Και σίγουρα!
Δεν είναι μόνο οι δαντελωτές ασημοθώρητες
ακτές με τα σαγηνευτικά αμμώδη τόξα, που
επιβάλλονται στην αχόρταγη και εκστατική
ματιά σου και υπαρξιακά σου δημιουργούν
απίθανες καλαισθητικές συγκινήσεις. Ούτε το
ολοπράσινο κορμί της γης, που αισθάνεσαι
αυτό το αχειροποίητο πράσινο να γλείφει
το αφροστεφανωμένο κύμα. Ούτε πάλι η

H επιστημονική γνώση στην ορθή διαχείριση των λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού

Θεματική ημερίδα με αντικείμενο την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην ορθή διαχείριση των λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού, πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, τη Δευτέρα το πρωί, 12 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος συνεχάρη το φορέα που διοργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των ανθρώπων που ζουν και παράγουν στην περιοχή. Ο πρόεδρος του Φορέα – και

Υπάρχει διέξοδος;

Του Νίκου Κοτζιά
Συχνά οι αναγνώστες αυτής της στήλης θέτουν σε επιστολές τους το ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος για τη χώρα και πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι. Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, να επισημάνω ορισμένες ενδεικτικές πλευρές μιας τέτοιας διεξόδου.

Η διέξοδος δυσκολεύτηκε και άλλο
Καταρχάς πρέπει να πω, ότι η διέξοδος αναγέννησης της χώρας δυσκολεύεται όλο και περισσότερο εξαιτίας δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του Κόμματος του Μνημονίου

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βαλαωρίτης Aριστοτέλης- Φωτεινός. Άσμα Πρώτον.-Φωτεινός ο Zευγολάτης [απόσπασμα]


―Πάρ' ένα σβώλο, Mήτρο,
και διώξ' εκείνα τα σκυλιά, που μου χαλούν το φύτρο.
O χερουλάτης έφαγε τ' άχαρα δάχτυλά μου
και στην αλετροπόδα μου ελυώσαν τα ήπατά μου.
Δυό μήνες έρρεψα εδεδώ, εσάπισα στη νώπη
μ' αρρώστια, με γεράματα! Bάσανα, νήστεια, κόποι
γι' αυτό το έρμο το ψωμί! Kαι τώρα που προβαίνει
σγουρό, χολάτο από τη γη, που πριν το φαν χορταίνει
τα λιμασμένα μου παιδιά, να το πατούν εμπρός μου
με τόση απίστευτη απονιά οι δυνατοί του κόσμου!...
Eξέχασες και δε μ' ακούς;... εσένα κράζω, Mήτρο,
διώξε, σου λέγω, τα σκυλιά, που μου χαλούν το φύτρο...

―Eίναι του Pήγα, δεν κοτώ... Γιά κύτταξ' εκεί πέρα
να ιδής· τί θρως που γίνεται, τί χλαλοή, πατέρα!

―Tί Pήγας, τί Pηγόπουλα! Eίν' ο καινούριος κύρης,
που πλάκωσε με ξένο βιό να γένη νοικοκύρης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ «ΦΩΤΕΙΝΟΣ»-μαθήματα κατασκευής παραδοσιακής Λευκαδίτικης κούκλας


 


Συνεχίζονται τα μαθήματα εκμάθησης καρσάνικης βελονιάς από την Καραμποϊκη Ανθή. Όποια επιθυμεί μπορεί να τα παρακολουθήσει κάθε Σάββατο 10 – 12 στα Λαζαράτα.
Άρχισαν τα μαθήματα κατασκευής παραδοσιακής Λευκαδίτικης κούκλας. Γίνονται κάθε Σάββατο 11π.μ – 1μ.μ στην αίθουσα του συλλόγου στα Λαζαράτα. Είναι δωρεάν και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε. Διδάσκει η Ρένα Κατηφόρη. Έγγραφές γίνονται ακόμη στα τηλ. 6973302341(Παπαδόπουλος Ανδρέας) και 2645061558(Παπαδοπούλου Γεωργία), αλλά και την ημέρα του μαθήματος.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011 θα γίνει στο Κέντρο ΧΑΡΑΜΑ στην Πλαγιά ο Χριστουγεννιάτικος χορός του συλλόγου μας. Η είσοδος είναι 5€ και δεν περιλαμβάνεται σ' αυτή φαγητό. Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε απ' τα μέλη του Δ. Σ του συλλόγου μας.