Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοπονήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Εφαρμογής μεταξύ του Δήμου και της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε.

 

Η απόφαση ακυρώθηκε μετά από ένσταση. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι μηχανισμοί εποπτείας, ελέγχου και διαφάνειας του «Καλλικράτη»
 Στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. αποστέλλονται υποχρεωτικά για έλεγχο οι  αποφάσεις που αποστέλλονταν πριν τον «Καλλικράτη»
α) ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου,
β) αναθέσεις έργων, υπηρεσιών, μελετών και προμηθειών,
γ) αγορά και εκποίηση ακινήτων,
δ) κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων,
ε) επιβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων,
στ) σύναψη κάθε μορφής συμβάσεων,
ζ) σύναψη δανείων και
η) διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος
και αυτές που αφορούν:
α) τις διαδικασίες κατάρτισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων,
β) αποφάσεις των επιχειρήσεων των δήμων και των περιφερειών, πλην των ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν την πλειοψηφία, που αφορούν i) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ii) εκποίηση παγίων περιουσιακών στοιχείων και iii) λήψη δανείων.
O Ελεγκτής Νομιμότητας είναι επικεφαλής της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας (Α.Υ.Ε) Ο.Τ.Α, η οποία συστήνεται στις έδρες των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ο ελεγκτής νομιμότητας είναι ανώτατος υπάλληλος που διορίζεται με πενταετή θητεία ως προϊστάμενος της Α.Υ.Ε. Ο.Τ.Α.. 
Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων  ( ΕΙ.Σ.Ε.Π.) αποκλειστικά από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και το Συνήγορο του Πολίτη ύστερα από πρόταση των επικεφαλής των ανεξάρτητων αυτών  αρχών βάση του νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ψηφίσθηκε από τη Βουλή.. Τα μέλη του ΕΙ.Σ.Ε.Π. προέρχονται αποκλειστικά από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και το Συνήγορο του Πολίτη ύστερα από πρόταση των επικεφαλής των ανεξάρτητων αυτών  αρχών βάση του νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ψηφίσθηκε  στη Βουλή.
Η υπηρεσία αυτή είναι αρμόδια για τον έλεγχο  νομιμότητας των πράξεων των Ο.Τ.Α. και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών και οργανώνεται με εγγυήσεις ανεξαρτησίας για την αντικειμενική άσκηση του ελέγχου νομιμότητας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου