Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

2011Δάντης με κρητικό ήχο – Στις 11 Αυγούστου στην ARTηρία Λευκάδας

«Ο Δάντης ανοικοδομεί τα ουράνια, παντρεύει τον υλικό με τον πνευματικό κόσμο, βάζει τάξη στο χάος με μια τρομερή γλώσσα». Ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης δεν μπορεί να κρύψει τον απέραντο θαυμασμό του στον σπουδαίο Ιταλό ποιητή με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση «IL paRaiso / Προς τον Παράδεισο» της ομάδας χορού «Κι όμως κινείται».

Η ζωντανή αφήγηση του Κρητικού μουσικού διαφοροποιεί την παράσταση στην τρίτη εκδοχή της, η οποία, αρχής γενομένης από την Πέμπτη (Φεστιβάλ Χώρα στην Οίτη Λαμίας), ταξιδεύει ανά την Ελλάδα. Νιώθει άλλωστε οικεία με τον Δάντη καθώς «βρίσκεται κοντά στην κρητική λογοτεχνία και έχει μεταφραστεί από τον Καζαντζάκη».

Νάξος, Λευκάδα, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη είναι η πορεία που θα διαγράψει αυτό το καλοκαίρι η ομάδα, προτείνοντας ένα σύνθετο θέαμα χοροθεατρικής παράστασης με ζωντανή μουσική στους παραθεριστές και τους κατοίκους της περιφέρειας. Μια πρόταση που φυσικά γίνεται με μεγάλο ρίσκο, καθώς αυτοχρηματοδοτείται, αλλά και με περίσσιο όραμα. «Πιστεύουμε στη συλλογική δημιουργία. Το έχουμε ανάγκη ως απάντηση σε αυτή την τρελή δυσκολία», μας λέει η χορογράφος και ιδρύτρια της ομάδας -μαζί με τον τσιρκολάνο Καμίλο Μπετανκόρ-, Χριστίνα Σουγιουλτζή.
Ο Δημήτρης Αποστολάκης εναποθέτει όλες του τις ελπίδες στην ύπαρξη μικρών συλλογικοτήτων «μόνο έτσι μπορεί κανείς να αντισταθεί στη φοβικότητα και τον ατομισμό». Φέρνει ως παράδειγμα τους Χαΐνηδες, «μια συλλογικότητα ζωντανή εδώ και 21 χρόνια!». Η λύρα του παντρεύεται με την ηλεκτρική μουσική που έχει γράψει και ερμηνεύει ζωντανά (κιθάρα) ο Κλέων Αντωνίου των Mode Plagal.
Δεν είναι η μόνη έκπληξη της παράστασης που τη διακρίνουν έντονο χιούμορ και οι εντυπωσιακοί ακροβατισμοί. Σύμφωνα με τον Δάντη, ο Παράδεισος αποτελείται από ομόκεντρες σφαίρες που περιστρέφονται γύρω από τη Γη και πάνω τους κατοικεί κι από μία ανθρώπινη ψυχή. Ντυμένοι ως τσιρκολάνοι ή ηθοποιοί της κομέντια ντελ άρτε, οι εννέα ερμηνευτές δίνουν αυτή την κοσμική θεώρηση του Παραδείσου στροβιλιζόμενοι και αιωρούμενοι πάνω σε σφαίρες και πανιά. Δεν μας προσφέρουν μόνο ένα εντυπωσιακό και απολαυστικό θέαμα, αλλά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τη σχέση μας με τον Παράδεισο. «Παράδεισο που αρνούμαστε ή αποδεχόμαστε», όπως λένε.
info: Χορεύουν ακόμη: Γιώργος Αμέντας, Παυλίνα Ανδριοπούλου, Βασίλης Δήμας, Αντιγόνη Λινάρδου, Χριστόφορος Μακατσώρης, Χρυσάνθη Μπαδέκα, Σπύρος Πατεράκης.
Σταθμοί περιοδείας: Κινίδαρος Νάξου (29 Ιουλίου), Αρτηρία Λευκάδας (11 Αυγούστου), κάστρο Μυτιλήνης (18 Αυγούστου), Μονή Λαζαριστών (23 Αυγούστου). Ολόκληρη η «Θεία Κωμωδία» από τέλη Σεπτέμβρη στο νέο χώρο La nada (Σιατίστης 1, Βοτανικός).
ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου