Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στάση εργασίας καθηγητών - "Όχι" στην κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων


 


Δίωρη στάση εργασίας κήρυξε για την Τρίτη 15 Νοεμβρίου το ΔΣ της ΟΛΜΕ, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αιχμή την αποτροπή των απολύσεων στο Δημόσιο και της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών. 

Η στάση θα είναι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 14:00 για την πρωϊνή βάρδια και από τις 14:00 έως τις 16.00 για την απογευματινή.
ΟΧΙ στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία

Την «πλήρη» και «κατηγορηματική» αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, εξέφρασαν εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε, απόψε, η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, στη Θεσσαλονίκη.
 «Λέμε όχι στην ‘έξωση’ των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το δημόσιο σχολείο», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Ζωή Χατζή και πρόσθεσε ότι «η καλλιτεχνική Παιδεία είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια».
Η ομιλήτρια ανέφερε ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο, από φέτος τα καλλιτεχνικά μαθήματα (Εικαστικά, Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, Ιστορία Τέχνης) παύουν να διδάσκονται στην Α’ Λυκείου και από του χρόνου, με βάση τα νέα προγράμματα και διαγράμματα, εξαλείφεται πλήρως η διδασκαλία τους και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Για «πολύμορφες» κινητοποιήσεις έκανε λόγο ο εκπαιδευτικός-ζωγράφος και πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Τρανός.
«Θα αγωνιστούμε για να προστατέψουμε το μάθημα που διδάσκουμε από τη φαλκίδευση που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, και δυστυχώς όχι μόνο στο δικό μας αντικείμενο», επισήμανε ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Σε δηλώσεις του, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Ξενής Σαχίνης, έκανε λόγο για «συρρίκνωση» στα προγράμματα σπουδών και τμημάτων στα ΑΕΙ.
«Ό,τι συμβαίνει στη Μέση Εκπαίδευση, το ίδιο συμβαίνει και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις συρρικνώσεις των προγραμμάτων σπουδών και τμημάτων» είπε ο κ. Σαχίνης και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο ένας καλλιτέχνης να διδάσκει Ιατρική, αλλά με το νέο νόμο που προωθείται από το υπουργείο Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ένας θεολόγος ή ένας φιλόλογος μπορεί να διδάξει Εικαστικά.
Την «άμεση επανεξέταση του θέματος» και «την ενίσχυση της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων» ζητά από το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή της, και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα του κτιρίου τής Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).
 ΝΕWPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου