Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Βερτζαμί



Το βερτζαμί είναι μια σπάνια ερυθρή ποικιλία αμπέλου της δυτικής Ελλάδας, με εντυπωσιακή ένταση αρωμάτων και γεύσεων και πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα. Από άποψη καλλιεργούμενων εκτάσεων το βερτζαμί είναι σχεδόν ασήμαντο. Το δυναμικό όμως της ποιότητάς του το καθιστά ανερχόμενο αστέρι και συνεπώς περιζήτητη ποικιλία. Δίνει ερυθρά ξηρά κρασιά, τα περισσότερα από τα οποία ωριμάζουν σε βαρέλι.

Το βερτζαμί είναι μια ευλογημένη ποικιλία, με εξαιρετικά βαθύ χρώμα, που μπορεί να οδηγήσει σχεδόν σε μαύρα κρασιά, μετά από λίγες μόλις ημέρες εκχύλισης. Η εκρηκτική μύτη των κρασιών του έχει πολύ ξεχωριστό προφίλ: νότες ευκαλύπτου και κέδρου, οι οποίες τονίζονται από μαύρα φρούτα και στις περισσότερες περιπτώσεις, αποχρώσεις δρυός. Στο στόμα κυριαρχούν άφθονες λεπτόκοκκες ταννίνες και υψηλή οξύτητα, αλλά παραδόξως, η αλκοόλη και το σώμα είναι μόνο μέτρια. Το βερτζαμί απαντάται κυρίως στη Λευκάδα, αλλά μπορεί να βρεθεί και στις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου, της κεντρικής Ελλάδας, ακόμα και στην Ήπειρο. Λόγω των περιορισμένων φυτεύσεων, ορισμένοι οινοπαραγωγοί αναμειγνύουν το βερτζαμί με τη μαυροδάφνη ή διεθνείς ποικιλίες.
Το βερτζαμί είναι ερυθρή ποικιλία, που τα κρασιά της δεν μοιάζουν σχεδόν με καμίας άλλης. Είναι ιδανικά για τους πραγματικούς λάτρεις του κρασιού, που εκτιμούν την ομορφιά που κρύβει ο συνδυασμός ενός ταννικού ερυθρού κρασιού με μέτριο σώμα, με κρέας κορυφαίας ποιότητας. Οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί κυκλοφορούν τα έτσι κι αλλιώς λίγα κρασιά από βερτζαμί όταν είναι έτοιμα για κατανάλωση. Παρ’ όλα αυτά, τα κρασιά αυτά, στη συντριπτική πλειονότητά τους, έχουν αρκετά νεανική γεύση, ακόμα και μετά από δέκα χρόνια από την εσοδεία τους. Ανταμείβουν όσους έχουν υπομονή και αγάπη για τα παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.

http://www.newwinesofgreece.com/lista_me_gigeneis_poikilies_ampelou/el_bertzami.html

Το Λευκαδίτικο κρασί. (TOY ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ)

 

-Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου.( Ψαλμοί 103)

- In vino veritas. ( εν οίνω η αλήθεια.)


Το «Βερτζαμί» -ποικιλία σταφυλιού και κρασιού- είναι συνώνυμο με το Λευκαδίτικο. Άλλες ονομασίες που ενδέχεται να ακούσουμε αντ’ αυτού είναι: Vertzami, Βαρτζαμί, Βαρσαμί, Μπερτζάμι, Μαρτζαβί. Η

Περιφερειακό Συμβούλιο ..... «για τα σμπάρα»


Του Μάκη Φόρτε
Περιφερειακό Συμβούλιο ..... «για τα σμπάρα»*
(ανοιχτή επιστολή του Μάκη Φόρτε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων)
Κύριε Πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή μου, σας κάνω γνωστό ότι δεν θα παρευρεθώ στις δύο συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου στις 26 και 27 Μαϊου 2012 ,για τους παρακάτω λόγους:
1ον. ΓΙΑΤΙ συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της χρηματοδότησης της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου από τους περιφερειακούς συμβούλους.
Δεκαεπτά μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του θεσμού δεν έχει βρεθεί ένας αξιοπρεπής και αξιόπιστος τρόπος που να εξασφαλίζει την παρουσία των περιφερειακών συμβούλων στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.