Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΒΑΘΕΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ



eptanhsiakh anagennisi
Με βάση το Σύνταγμα και τον Ευρωπαικό Διαφωτισμό η Δικαιοσύνη είναι η Τρίτη συντεταγμένη κρατική εξουσία και πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τη κυβέρνηση και τη Βουλή, γι΄αυτό και οι Δικαστές απολαμβάνουν την ισοβιότητα:για να αντιστέκονται στις πιέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, που επιχειρεί να την έχει χειραγωγημένη. Στη πράξη οι κυβερνήσεις ελέγχουν τη Δικαιοσύνη και άμεσα και έμμεσα με τον διορισμό των Προέδρων  και των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελ.Συνέδριου, καθόσον αυτοί με τη σειρά τους  ελέγχουν και διοικητικά και πειθαρχικά τους ανώτερους και κατώτερους δικαστές. Εξ ου και οι εικαζόμενες αποφάσεις.Γι΄αυτό καιοι δικηγορικοί σύλλογοι ανέκαθαν αγωνίζονταν ώστε οι Πρόεδροι & οι 8-9  Αντιπρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων  να εκλέγονται από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, ώστε αφενός μεν να μη νοιώθουν δεσμευμένοι και υπόχρεοι στην εκάστοτε κυβέρνηση-κόμμα που τους επέλεξε αφετέρου δε να μην εκδίδονται εικαζόμενες αποφάσεις.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

«Η πρόκληση της νησιωτικότητας να μετατραπεί σε ευκαιρία»

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η ακτογραμμή της  είναι όση περίπου και η ακτογραμμή της αφρικανικής ηπείρου, 15.000 χλμ. Σε αυτή φυσικά, υπολογίζεται η ακτογραμμή της  Ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών. Η Χώρα μας έχει μεγάλο αριθμό νησιών ,μεγάλων νησιών αλλά και μικρών νησιών που κατοικούνται από 50 ή 100  ή ακόμα και 1000 κάτοικους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολίτες που έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες των αστικών κέντρων. Τέτοια νησιά έχουμε και στον Νομό Λευκάδας τον Καστό ,τον Κάλαμο και το Μεγανήσι .
 Οι πολίτες αυτοί ,όπως είπαμε, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες της Ευρωπαικής  Ένωσης. Όμως συμβαίνει στην πράξη αυτό; Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο πολίτης της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων  επιδοτείται για τις μετακινήσεις του έως και 90% ενώ του Καλάμου ή οποιουδήποτε άλλου μικρού νησιού ,σε αντίθεση ,επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ελάχιστα έως και καθόλου. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται ο πολίτης ισότιμα και  είναι αναγκαίο να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές στήριξης που θα δώσουν  την δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να δημιουργούν μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες.