Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο κοκοτός του μπάρμπα Ανέστη-Του Φίλιππου Λάζαρη από το βιβλίο 'Μια φορά και ένα καιρό'

  
   Ίσως γιατί ήτανε ψάλτης, ο μπάρμπα Ανέστης, βάφτισε τον κόκορά του «Αλέκτωρ». Όμως, οι γειτόνοι, που πολύ λίγα πράγματα καταλαβαίνανε από τα ιερά κείμενα, τον λέγανε «Αλέκο». Τους ερχότανε έτσι πιο βολικά.
     Ήτανε, λοιπόν, αυτός ο «αλέκτωρ» ένας μεγάλος κοκοτός με χρωματιστά φτερά – μούρλια – με πολύχρωμη γυριστή ουρά και με μεγάλα κατακόκκινα λειριά, έτσι μαθές, καθώς πρέπει σ’ έναν κοκοτό αξίας.
     Περπατούσε καμαρωτός-καμαρωτός κι ως και τις κότες του λίγο τις καταδεχόντανε. Τ’ άρεσε ν’ ανεβαίνει στις μάντρες ψηλά ή στ’ ανώφλι του πορτονιού της αυλής του, καμιά φορά και στα κεραμίδια του σπιτιού του Στάθη του Καρακίτσου. Δεν ήτανε δα και πολύ δύσκολο έτσι καθώς το σπίτι αυτό ήτανε στην κατηφόρα κι η στέγη του ήτανε λίγο πιο πάνω απ’ την αυλή και τον κήπο του μπάρμπα Ανέστη. Τ’ άρεσε ν’ ανεβαίνει ψηλά και να λαλεί.
     Ωστόσο, μ’ όλο που τόσο του άρεσε το λάλημα, μ’ όλο π’ ανέβαινε τόσο ψηλά, μ’ όλο τ’ ανάστημα, το καμάρι και τα πολύχρωμα φτερά, η φωνή του ήτανε ψιλή κι άχαρη και στο τέλος έκανε κι ένα «ου… ου…», που ολοκλήρωνε το άσχημο λάλημά

Στο 18,2% εκτινάχθηκε η ανεργία των Οκτώβριο

Στο 18,2% «εκτινάχθηκε» τον Οκτώβριο του 2011, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, με περίπου 220.000 άτομα να προστίθενται σε μόλις ένα έτος στο «μαύρο κατάλογο» των ανέργων, ο οποίος πλέον αριθμεί πάνω από 900.000 άτομα. Ιδιαίτερα δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τους νέους, στους οποίους σχεδόν ένας στους δύο είναι άνεργος. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της «εκτόξευσης» των ποσοστών της ανεργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, με όλες τις παρενέργειες που αυτό έχει, όπως νεόπτωχοι, άστεγοι, αύξηση αριθμού αυτοκτονιών.
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τον τουρισμό της υπαίθρου



«Προτεραιότητα αποκτά η ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τη συνέργεια επιχειρήσεων παραγωγής και αξιοποίησης αγροτικών-διατροφικών προϊόντων (αγροτικοί συνεταιρισμοί) με επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα και σκοπό την υλοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας», επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον τουρισμό της υπαίθρου.
Στις περιπτώσεις αυτές, εξάλλου τονίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ, κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση και η στήριξη Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, που αποτελούν νομικά πρόσωπα (αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες) στα οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Συνταξιοδοτικό: Δείτε πότε μπορείτε να πάρετε σύνταξη μέσα από ευκολοδιάβαστους πίνακες και παραδείγματα για όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών)



Μισθοδοσία εκπαιδευτικών 2012: Οταν το θέατρο του παραλόγου συναντάει τη μεγάλη κλοπή, των αιρετών Γιώργου Δεμερδεσλή-Χάρη Κουσινίδη

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2012:

Όταν το θέατρο του παραλόγου συναντάει τη μεγάλη κλοπή

(ν. 4024/11 νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο)
 

Συνάδελφοι σίγουρα θα θυμάστε το καλοκαίρι του 2010 που τρέχαμε σαν τρελοί (άλλοι στο σχολείο, άλλοι σε Ιντερνέτ καφέ, άλλοι σε κάποιο φίλο και άλλοι μόνοι τους) να απογραφούμε, γιατί από το Σεπτέμβριο του 2010 ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εντάσσονταν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών;

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μπόνους έως 35.000 € για εργαστήριο παραδοσιακών γλυκών

Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί κατά 100% όσους ανέργους επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση παραγωγής τοπικών εδεσμάτων. Ποιές είναι οι επιλέξιμες δαπάνες. Οι απαραίτητες προϋποθέσει

Γλυκές... επιδοτήσεις έως και 35.000 ευρώ σε ανέργους που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, το δικό τους εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών και τοπικών γλυκισμάτων.
Μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δίνεται η δυνατότητα της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησης, χωρίς δηλαδή ο άνεργος να βάλει χρήματα από την τσέπη του, για να στήσει μία μικρή επιχείρηση παρασκευής και παραγωγής τοπικών γλυκών.
Η δράση έχει ποσοστό χρηματοδότησης 100% και επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξ
Η δράση έχει ποσοστό χρηματοδότησης 100% και επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες για την ίδρυση της επιχείρησης, την απόσβεση παγίων κ.ά.
Για παράδειγμα, γλυκά του κουταλιού από πορτοκάλι, καρύδι, σύκο, αχλάδι, τριαντάφυλλο, κάστανο, σταφύλι κ.λπ., αλλά και άλλα παραδοσιακά και τοπικά γλυκίσματα, όπως του ταψιού, καριόκες, ροξάκια κ.λπ.

Επερώτηση Για την αεροπορική σύνδεση των Ιονίων Νήσων




Των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Καλούδη Γιώργου, επικεφαλής της παράταξης «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Πουλιέζου Δημήτρη
Φόρτε Γεράσιμου
Αγαλιανού Γιάννη
10 Ιανουαρίου 2012
Προς : Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Άνθη
Κύριε Περιφερειάρχη
Στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο στις 9/12/2011 μετά από αίτημα της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ συζητήθηκε το θέμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αεροπορική περιφερειακή σύνδεση των Ιονίων Νήσων, που περιλαμβάνει και

O νέος ασφαλιστικός Οργανισμός ,ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Οι συμβεβλημένοι Ιατροί


Από την 1η Γενάρη  μπαίνει στη ζωή μας ο νέος ασφαλιστικός Οργανισμός ,ο  Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
Να δούμε μερικά δεδομένα που φέρνει αυτός ο νέος οργανισμός.
1)     Ο ( Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) προέρχεται  από την συνένωση 5 ασφαλιστικών Ταμείων (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΓΑ). Έτσι οι ασφαλισμένοι αυτών των ταμείων υπάγονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

2)     Οι  ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ  θα εξυπηρετούνται ως εξής:

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Κερδίζουν τη μάχη του ραφιού τα συνεταιριστικά προϊόντα


Κερδίζουν τη μάχη του ραφιού τα συνεταιριστικά προϊόντα

 
Ευκαιρία για ουσιαστικά συμπεράσματα αναφορικά με τη δυναμική, τις επιδόσεις αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες των αγροτικών συνεταιριστικών προϊόντων, παρέχει η παρουσία τους στα ράφια της αλυσίδας «Επιλογή» της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ήδη, πάντως, σε ορισμένα είδη οι πωλήσεις των συνεταιριστικών προϊόντων είναι υψηλότερες από αντίστοιχα προϊόντα γνωστών εταιρειών.
Το δικό τους κοινό δημιουργούν από τους πρώτους μήνες λειτουργίας των σούπερ μάρκετς «Επιλογή» τα αγροτικά συνεταιριστικά προϊόντα, υπερακοντίζοντας αντίστοιχα προϊόντα γνωστών εταιρειών.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η διαλεκτική μετεξέλιξης και κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ...

 
Toυ Νίκου Κοτζιά
Όταν ένα φαινόμενο, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, βρεθεί σε βαθιά κρίση προκύπτει άμεσα το ερώτημα αν αυτή η κρίση θα εξελιχθεί σε μια εξυγιαντική διαδικασία που θα ενδυναμώσει εκ νέου αυτό το κόμμα, ή θα οδηγηθεί σε μια ιστορικών διαστάσεων αλλαγή όπως υποστηρίζω.
Η γέννηση του ΠΑΣΟΚ και η πορεία μέχρι το 1989
Πολιτικά το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από δυνάμεις της αντιχουντικής αντίστασης, κύρια από το ΠΑΚ, την προχουντική Ένωσης Κέντρου καθώς και την Δημοκρατική Άμυνα (που στο μεγαλύτερο μέρος της βρέθηκε στην πορεία εκτός ΠΑΣΟΚ). Πρόκειται για...
 δυνάμεις που αυτοπροσδιορίστηκαν ως κεντροαριστερές. Κοινωνικά

Ψηλά οι πωλήσεις Γερμανικών όπλων σε Ελλάδα και Πορτογαλία

H ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδα Zeit έχει μια εκτενή αναφορά στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας σχολιάζοντας καυστικά ότι «σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση για τις γερμανικές εξαγωγές εξοπλιστικών προγραμμάτων για το 2010, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι κυριότεροι αγοραστές γερμανικών όπλων».
Ο συντάκτης θυμίζει ότι η Πορτογαλία βρίσκεται και αυτή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ενώ για την Ελλάδα ανεφέρει ότι «είναι σχεδόν απίστευτο: την άνοιξη θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα επιβιώσει στην ευρωζώνη ή εάν επιστρέψει στη δραχμή.»
Την ίδια στιγμή που «οι γιατροί εξυπηρετούν μόνον τα έκτακτα, οι οδηγοί των λεωφορείων απεργούν, πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη βιβλία ενώ