Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Λευκάδα-Έθιμα των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

Oι Λευκαδίτες μέχρι και πριν από λίγα χρόνια διατηρούσαν τα πατροπαράδοτα έθιμά τους. Σήμερα μερικά διατηρούνται ακόμη.
ü  40 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα άρχιζαν  οι προετοιμασίες. Η περίοδος νηστείας και ψυχικής προετοιμασίας λέγεται  σαραντάρι .
ü  Παραμονές των Χριστουγέννων οι γυναίκες έφτιαχναν Χριστόψωμα και Χριστοκούλουρα.  Έφτιαχναν λειτουργιά, σταυρό για τα αγόρια, το Χριστόψωμο για τη μέρα των Χριστουγέννων  και τις βλάχες ή μπαλούμπες  για τα κορίτσια.
ü  Την παραμονή των Χριστουγέννων έκοβε  όλη

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τούτη είναι η εποχή μας. Νίκος Καζαντζάκης

Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε." Απόσπασμα από την Ασκητική, του Νίκου Καζαντζάκη, Εκδόσεις Καζαντζάκη.
[...] Δυο φωνές μέσα μου παλεύουν. O νους: "Γιατί να χανόμαστε κυνηγώντας το αδύνατο; Μέσα στον ιερό περίβολο των πέντε αιστήσεων χρέος μας ν΄ αναγνωρίσουμε τα σύνορα του ανθρώπου. Μα μια άλλη μέσα μου φωνή, ας την πούμε έχτη δύναμη, ας την πούμε καρδιά, αντιστέκεται και φωνάζει: "Όχι! Όχι! Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν΄αρνιέσαι ό,τι θωρούν τα μάτια σου! Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει!" [...]

...Γεύση από Eγκλουβή

Τα κεραμοσκεπή σπίτια της Εγκλουβής, όπως φαίνονται από τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί προς το χωριό.

Τις διάσημες και πεντανόστιμες φακές της Εγκλουβής δύσκολα θα τις βρείτε στην αγορά, αλλά αν τα καταφέρετε θα τις απολαύσετε πολύ - ιδίως αν τις μαγειρέψετε με τον παραδοσιακό τρόπο. Γνωρίστε το χωριό της Εγκλουβής και τους περίφημους βόλτους με τα πηγάδια του Αγίου Δονάτου που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τον οικισμό, στο οροπέδιο Βουνί. Μια ορεινή πλευρά της Λευκάδας αυθεντική και πολύ γοητευτική
Eγκλωβισμένο» ανάμεσα στα βουνά του Αϊ-

Τοπικές ποικιλίες της Λευκάδας που έχουν αποθηκευτεί σε Τράπεζες Γενετικού Υλικού (Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γ. Θωμά "Οι Τοπικές Ποικιλίες της Λευκάδας")



Με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων του Ευρωπαϊκού Καταλόγου των Γενετικών Πόρων (EURISCO-http://eurisco.ecpgr.org), βρέθηκε πως εκτός από την Ελληνική Τράπεζα γενετικού υλικού στη Θεσσαλονίκη, δείγματα από τη Λευκάδα υπάρχουν και στην Πολωνία (Plant Breeding and Acclimatization Institute, Radzikow, Poland). Τα δείγματα αυτά είναι είτε καλλιεργούμενα φυτά, είτε άγριοι συγγενείς των καλλιεργουμένων ειδών από τους οποίους προέκυψαν εξελικτικά τα σημερινά καλλιεργούμενα φυτά και επομένως είναι δυνατόν να φανούν χρήσιμοι σε προγράμματα βελτίωσης των τελευταίων.

Σίγουρα κέρδη από τα βιολογικά όσπρια

Ξεκινά νέο πενταετές χρηματοδοτικο πρόγραμμα για παλιούς και νέους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων
Το σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 150.000 στρέμματα, με τα φασόλια να αποτελούν πάνω από 70% της συνολικής παραγωγής
Σταθερό εισόδημα και στήριξη μέσω κοινοτικής επιδότησης για μία πενταετία υπόσχεται η βιολογική καλλιέργεια οσπρίων που εμφανίζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης.
Παρότι τα ελληνικά προϊόντα θεωρούνται ανώτερης ποιότητας, η Ελλάδα, ελλειμματική ούσα στην παραγωγή οσπρίων, εισάγει πάνω από το 50% των εγχώριων αναγκών από χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Τουρκία, για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.Το σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 150.000 στρέμματα, με τα φασόλια να αποτελούν πάνω από 70% της συνολικής παραγωγής

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

«Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» ζητούν πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Κίνηση για μια Νέα σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία

-------------------------------------------------
Γιώργος Θωμάς-Βαγγέλης Μαλέσιος-Στέφανος Μανίκας-Γιάννης Νικολάου-Μηνάς Σταυρακάκης
Αντί προλόγουΕίχαμε εξ αρχής τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, τον τρόπο διακυβέρνησης και τις αυθαίρετες πρακτικές του. Διαφωνήσαμε ανοιχτά με τον τέως πρωθυπουργό όταν ήταν ισχυρός, δεν ανήκουμε και δεν επιθυμούμε να συναθροιστούμε στην κατηγορία των οψίμως διαφωνούντων.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ (ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ)

Καλήν ημέραν άρχοντες,

αν είναι ορισμός σας,

Χριστού την θείαν Γέννησιν

να πω στ' αρχοντικό σας.

Θα σας τα πω με κινητά,

    email και sms

χάσαμε τα τρίγωνα 

 τις παιδικές φωνές.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η καθημερινή αεροπορική σύνδεση των Ιόνιων Νησιών να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο!-Όχι στον καθορισμό των δρομολογίων ερήμην της Περιφέρειας!



Προς :  Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Σπύρου


 12-2011
Κύριε Περιφερειάρχη,
Όπως ανέφερα και στην από 14/12/2011 δημόσια επιστολή μου προς τον Πρόεδρο
του Περιφερειακού Συμβουλίου που σας κοινοποίησα, κατάφωρα γι’ άλλη μία φορά
παραβιάζεται ο νόμος και στην ημερήσια

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Ορφέα


        Μ/Φ ΟΜΙΛΟΣ «ΟΡΦΕΥΣ» ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2011
Μικροί και μεγάλοι μας φίλοι,
γι’ αυτό το Δεκέμβρη, γι’ αυτά τα Χριστούγεννα
ο «Ορφέας» σας προσκαλεί:

  1. Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.