Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί κατά 100% όσους ανέργους επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση παραγωγής τοπικών εδεσμάτων. Ποιές είναι οι επιλέξιμες δαπάνες. Οι απαραίτητες προϋποθέσει
Γλυκές... επιδοτήσεις έως και 35.000 ευρώ σε ανέργους που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, το δικό τους εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών και τοπικών γλυκισμάτων.Μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δίνεται η δυνατότητα της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησης, χωρίς δηλαδή ο άνεργος να βάλει χρήματα από την τσέπη του, για να στήσει μία μικρή επιχείρηση παρασκευής και παραγωγής τοπικών γλυκών.
Για παράδειγμα, γλυκά του κουταλιού από πορτοκάλι, καρύδι, σύκο, αχλάδι, τριαντάφυλλο, κάστανο, σταφύλι κ.λπ., αλλά και άλλα παραδοσιακά και τοπικά γλυκίσματα, όπως του ταψιού, καριόκες, ροξάκια κ.λπ.
Λόγω της οικονομικής ύφεσης οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί στις επιλογές τους και μάλιστα στρέφονται σε παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα.
Αποτελεί, λοιπόν, μία ευκαιρία το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου οι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι παλιές και τοπικές συνταγές, να παρασκευάσουν παραδοσιακά γλυκά.
Το πρόγραμμα λέγεται «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)» και απευθύνεται σε ανέργους που σκοπεύουν να δημιουργήσουν τώρα τη δική τους επιχείρηση.
Η δράση έχει ποσοστό χρηματοδότησης 100% και επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ.), δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες για την ίδρυση της επιχείρησης, την απόσβεση παγίων κ.ά.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει:
- Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
- Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους από τις λεγόμενες οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1'' (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος).
Επίσης αφορά τις λεγόμενες Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του 2012.
Το πρόγραμμα ενισχύει λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, όπως ενοίκια, πρώτες ύλες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ.
Οι Κατηγορίες Επιλέξιμων Δαπανών και το μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό ανά είδος είναι:
- Ενοίκια έως 50%.
- Λογαριασμοί ΔΕΚΟ έως 40%.
- Δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης έως 10%.
- Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (Νομική και Λογιστική Υποστήριξη) έως 10%.
- Δαπάνες σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου έως 5%.
- Δαπάνες κατάρτισης έως 20%.
- Αποσβέσεις παγίων έως 5%.
- Δαπάνες αγοράς εξοπλισμού, πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων έως 10%.
- Νέα θέση εργασίας έως 15.000 ευρώ.
Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ σε καμία κατηγορία δαπανών, καθώς δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση.
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα ενισχυθούν θα πρέπει να έχουν κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 10.000 ευρώ και ανώτατο 20.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας ή νέων θέσης ή θέσεων εργασίας, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη).
Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Η νέα θέση εργασίας θα πρέπει να δημιουργηθεί το αργότερο εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης και να διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες.
Αν ζητηθεί από τον επιχειρηματία να καταβληθεί προκαταβολή έως το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης ύστερα από έλεγχο του φυσικού φακέλου από τον ΕΦΕΠΑΕ, εκείνος μπορεί να παρουσιάσει ισόποση εγγυητική επιστολή.
Ηλεκτρονική η κατάθεση των αιτήσεων
Η υποβολή της αίτησης είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική. Γι' αυτήν τη διαδικασία κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφτεί τους σχετικούς δικτυακούς τόπους και να λάβει αναλυτική ενημέρωση και οδηγίες αναφορικά με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασής του.
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2012 θα πρέπει να αποστείλουν μέσω Διαδικτύου την αίτησή τους. Πληροφοριακό υλικό, το έντυπο υποβολής όπως και τα έντυπα της πρόσκλησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
- του ΥΠΑΑΝ (http://www.ypoian.gr/),
- της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (http://www.antagonistikotita.gr/),
- του ΕΦΕΠΑΕ (http://www.efepae.gr/),
- του ΕΠΕΑΑ (http://www.epeaa.gr/),
- (http://www.espa.gr/, www.ependyseis.gr/mis),
- των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Φορέων.
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα»
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.antagonistikotita.gr/
Διεύθυνση: Μεσογείων 56, Αθήνα, 115 27, Τηλ: 210 7450800, Φαξ: 210 7473666
Γραφείο Πληροφόρησης ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα»
Τηλ: 8011136300
email: infoepan@mou.gr
Ιστοσελίδα δημοσίευσης: http://www.antagonistikotita.gr/greek/news.asp?id=213
Ενδιάμεσος Φορέας ΕΠ Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ)
Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, 115 26 Τηλ: 210 6985210, Φαξ: 210 6916468
E-mail διεύθυνση: info@efepae.gr
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Συνεταιρισμός Γυναικών Αγιος Αντώνιος
Στέλνουν την παραγωγή τους μέχρι την... Κίνα
Φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού και τα εξάγουν στην Κίνα. Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Αγιος Αντώνιος παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και ζυμαρικά. Αφού «κέρδισε» αρχικά την αγορά της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια όλη τη χώρα, τώρα εξάγει και στην Κίνα.
Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, που παρασκευάζουν με αγνά υλικά οι γυναίκες του Συνεταιρισμού διατίθενται από ελληνικό κατάστημα στους Κινέζους καταναλωτές.
Ενώ με «όχημα» το Internet ετοιμάζονται να βγουν και σε άλλες αγορές.Σήμερα στον Συνεταιρισμό απασχολούνται 23 γυναίκες και εξασφαλίζουν κατ΄ ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ.
Σεμινάρια
Ενα σεμινάριο ήταν η αφορμή για να στηθεί ο Συνεταιρισμός Γυναικών στο χωριό Αγιος Αντώνιος στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης, το 1999.
«Εβλεπα το χωριό να μαραζώνει και τις γυναίκες που δούλευαν στις κλωστοϋφαντουργίες της περιοχής να χάνουν τις δουλειές τους. Τα εργοστάσια κλείνανε και οι εταιρείες έφευγαν από την Ελλάδα.
Αποφάσισα ότι κάτι έπρεπε να κάνω. Και έτσι ξεκινήσαμε τον Συνεταιρισμό», λέει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες η κ. Δέσποινα Ιωαννίδου, που τυχαίνει να είναι και η πρεσβυτέρα του χωριού.
Ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε με 10 γυναίκες που παρακολούθησαν σεμινάρια για την τυποποίηση και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων που διοργάνωνε τότε (1997) η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ οι δέκα γυναίκες επιδοτήθηκαν με κεφάλαια ύψους 2,3 εκ. δραχμών η κάθε μία ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Τα 23 εκ. δραχμές (περίπου 67.000 ευρώ) ήταν αρκετά για να στηθεί η επιχείρηση.
Η κοινότητα τους παραχώρησε το κτίριο γαλακτοκομίας του χωριού, το οποίο δεν χρησιμοποιούνταν και το μετέτρεψαν σε εργαστήριο παραγωγής.
Παράλληλα, αγόρασαν και αυτοκίνητο για να κάνουν τις διανομές των χειροποίητων ζυμαρικών που ξεκίνησαν να παρασκευάζουν.
Λίγο αργότερα πέρασαν και στο κομμάτι των χειροποίητων γλυκών του κουταλιού.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αγνά, λέει η κ. Δέσποινα Ιωαννίδου. Φρέσκα φρούτα εποχής, ζάχαρη και χυμό από φρέσκα λεμόνια. Φρούτα που τα μαζεύουμε από τα οπωροφόρα μας. Δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά, ούτε χρωστικές ύλες.
Τα γλυκά είχαν μεγάλη απήχηση και ανέβασαν τις πωλήσεις.
Διέξοδος για τις άνεργες γυναίκες
Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Αγίου Αντωνίου έχει 20 ενεργά μέλη και απασχολεί συνολικά με μερική απασχόληση 23 άτομα, γυναίκες όλες.
Δουλεύουμε με βάρδιες λέει η κ. Ιωαννίδου. Η κάθε μία εκεί που τα καταφέρνει καλύτερα. Αλλες στην παραγωγή, άλλες στη συσκευασία και άλλες στις πωλήσεις. Μάλιστα, φτιάξαμε και ένα καφέ-γλυκοπωλείο στην είσοδο του χωριού μας. Για μας είναι σημαντικός ο Συνεταιρισμός, έδωσε διέξοδο σε πολλές γυναίκες όταν απολύθηκαν από τις κλωστοϋφαντουργίες και ταυτόχρονα εξασφάλισε ένα έσοδο, σημαντικό στις μέρες μας. Τώρα, το στοίχημα είναι η ηλεκτρονική προώθηση των προϊόντων τους.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μας, λέει η κ. Ιωαννίδου, είναι ότι το κόστος για τα μεταφορικά είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση πάντα με την τιμή του προϊόντος μας. Ωστόσο, κάναμε μια συμφωνία με εταιρεία ταχυμεταφορών και πάμε πολύ καλύτερα και στις πωλήσεις μας μέσω του Internet. Και συμπληρώνει: Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε οι πωλήσεις μας και στην Κίνα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε σύντομα...
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23355&subid=2&pubid=63597664
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου