Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τώρα η σειρά του ΤΕΙ Λευκάδας. Μετά τι;

Του Γιώργου Κούρτη                       
Με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση  την Τρίτη 10-5-2011 πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, για την κατάργηση 25 Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Λευκάδας του ΤΕΙ  Ιονίων Νήσων . Μαζί καταργούνται και τα δυο τμήματα των ΤΕΙ Κεφαλονιάς , Βιολογικής καλλιέργειας (Αργοστολίου)  και δημόσιας διοίκησης (Ληξουρίου).
Εκτός απ’ την κατάργηση του  τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που για  το έτος 2010-2011 ανακοινώθηκαν 200 εισακτέοι ενώ για το έτος 2011-2012  μηδέν εισακτέοι έχουμε και την  υποβάθμιση του  άλλου τμήματος Εφαρμογών πληροφορικής στην διοίκηση και στην οικονομία αφού ενώ το έτος 2010-2011 είχαν ανακοινωθεί 330 εισακτέοι  για το έτος 2011-2012 ανακοινώθηκαν μόνο 150 εισακτέοι.
Συγκεκριμένα απ’ τους συνολικά 530 σπουδαστές που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο  για να εισαχθούν το σπουδαστικό έτος 2010-2011 στα τμήματα του ΤΕΙ Λευκάδας φέτος ανακοίνωσε μόνο 150.
 Μέσα από ένα Δελτίο Τύπου , δυο μόλις μέρες πριν την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων , το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει το κλείσιμο Τμημάτων  ΤΕΙ. Αποφασίζει με έναν πολύ απλό τρόπο ότι από το σπουδαστικό  έτος 2011-2012 και μετά δεν θα δέχονται νέους φοιτητές!!
Με τη μέθοδο της μη εισαγωγής φοιτητών το νέο ακαδημαϊκό έτος, το Υπουργείο Παιδείας, συρρικνώνει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κλείνοντας ουσιαστικά, δυο Τμήματα στην Κεφαλονιά και ένα στην Λευκάδα….
Όμως ,ας δούμε ,η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι μέσα στην πρακτική που λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις; Και για να γίνω πιο κατανοητός είναι λογικό να μην γνωρίζουν τίποτα οι βουλευτές , η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ και οι φορείς της τοπικής κοινωνίας. Νομίζω πως  δεν έχει υπάρξει προηγούμενο με αυτή την απαράδεκτη ενέργεια .
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια  απόφαση που δεν στηρίχθηκε στην διαβούλευση και στην μελέτη όλων των παραμέτρων. Μια αιφνιδιαστική  και άδικη απόφαση για την ιστορία, τον πολιτισμό και  τους αγώνες των νησιών μας.
Τα ΤΕΙ έδιναν ελπίδα και αισιοδοξία  για το μέλλον των νησιών μας. Η κατάργηση των  τμημάτων δίνει ισχυρό  χτύπημα . Αντί να περικοπούν τμήματα ΤΕΙ από τις μεγάλες πόλεις υποβαθμίζεται η περιφέρεια και  ενισχύεται το Αθηνοκεντρικό  Κράτος.
Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου ήταν ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν με κριτήριο τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και την  τάση εγκατάλειψης των σπουδών από τους φοιτητές, όπως αυτή αποδεικνύεται από τον αριθμό των εισαχθέντων, τον αριθμό των φοιτητών που ενδιαφέρθηκαν για την παραλαβή συγγραμμάτων, τον αριθμό των πτυχιούχων και το μέσο όρο φοίτησης τα τελευταία χρόνια.
Όμως αλήθεια αυτά τα στοιχεία μέτρησαν για το κλείσιμο του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Λευκάδας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων; Τι δεδομένα μετρήθηκαν αφού το τμήμα που καταργείται ξεκίνησε την λειτουργία του, μόλις πέρυσι;
Πως όμως μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα όταν είναι επίσης γνωστό ότι  τα προηγούμενα χρόνια πολλά τμήματα ΤΕΙ υποβαθμίστηκαν με την εισαγωγή ελάχιστων σπουδαστών κάθε χρόνο  , γιατί εφαρμόστηκε το σύστημα  των εισαγωγικών εξετάσεων, που προέβλεπε εισαγωγή με βάση το 10;
«Έγινε μια τεράστια αδικία σε ότι αφορά την απόφαση του Υπουργείου παιδείας , ειδικά για το τμήμα της Λευκάδας. Τίποτε από όλα όσα έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Παιδείας, δείκτες και παράμετροι για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, δεν αντιστοιχούν στο δικό μας τμήμα» , είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Αρσένος, προϊστάμενος του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Λευκάδας , στην ορκωμοσία των σπουδαστών του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία.        
   «Τα περιφερειακά ΤΕΙ - και ειδικότερα το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - έπεσαν θύματα μιας τυφλής λογιστικής που δεν αρμόζει στο χώρο της παιδείας.  Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μη δεχθεί φέτος εισακτέους σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πάρθηκε ερήμην της διοικούσας επιτροπής και των φορέων των τοπικών κοινωνιών και στηρίζεται σε έναν αριθμητικό τυφλοσούρτη που παραγνωρίζει ακαδημαϊκά δεδομένα κι εκπαιδευτικούς στόχους.»Είπε ο κ.   Γεράσιμος Αρσένης, πρώην υπουργός παιδείας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας για μη εισαγωγή φοιτητών το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 στα  τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
  Η απόφαση της υπουργού Παιδείας  για την μη εισαγωγή σπουδαστών στα  τμήματα ΤΕΙ από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά , είναι η αφετηρία για το κλείσιμο στα επόμενα χρόνια του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συνολικά. Η απόφαση αυτή ακυρώνει προσπάθειες πολλών ετών, και δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης  στις τοπικές κοινωνίες . Το πλήγμα για την οικονομία της Λευκάδας  είναι μεγάλο.   Η Λευκάδα  θα πληγεί ακόμα περισσότερο οικονομικά και η τοπική αγορά θα συρρικνωθεί  και θα μαραζώσει!
Το πλήγμα στην κοινωνία της Λευκάδας με την απουσία τόσων νέων που έφερναν ζωντάνια και ενίσχυαν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού θα είναι ακόμα μεγαλύτερο .  
 Ο πρόεδρος  της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ, καθηγητής  κ. Ναπολέων  Μαραβέγιας , ενημέρωσε ότι αιφνιδιάστηκε από αυτή την εξέλιξη και έχει ζητήσει ραντεβού από την υπουργό Παιδείας προκειμένου να της υποβάλλει την παραίτησή του.
Αυτή την ώρα  χρέος όλων  των φορέων της Λευκάδας είναι να συντονίσουν τις προσπάθειές τους  και με ενότητα αλλά και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν την ανάκληση της απόφασης για κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ . Χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με σχέδιο και  επιχειρήματα. Με ψηφίσματα και  δελτία τύπου ,  δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.
Τώρα  αρχίζει η κοινή προσπάθεια όλων για να αλλάξει  η άδικη απόφαση του Υπουργείου.
Το υπουργείο οφείλει να αλλάξει την απόφαση του  να ορίσει εισακτέους και στην συνέχεια να ζητήσει από τη διοικούσα επιτροπή να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου