Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Είμαστε μια χώρα που το μέλλον και η ανάπτυξη της επαφίεται-δυστυχώς μόνο -στον τουρισμό. Είμαστε μια χώρα που αν μη τι άλλο, εκτός από την φυσική ομορφιά προσφέρουμε στον επισκέπτη μας το αστείρευτο χαμόγελο του καλωσορίσματος και της φιλοξενίας, αυτό που είναι η ειδοποιός διαφορά από πολλούς άλλους πολιτισμούς.

Φρόντισαν κι αυτό να μας το στερήσουν!!!!



Γιατί, έκλεισε πλέον ένας χρόνος και παραπάνω, που – ‘’για το καλό μας ‘’ όπως μας είπαν-..όλα στην Ελλάδα γίνονται κάτω από μια διαρκή απειλή, την αβεβαιότητα του αύριο.

Όλα μοιάζουν και είναι ασαφή και φοβισμένα. Όλα είναι γκρίζα ,παρότι κατακαλόκαιρο. Όλα βρίσκονται κάτω από ένα διαρκές θολό τοπίο, ένα φόβο για το αύριο, για το τι λένε και τι αποφασίζουν στις Βρυξέλλες, ένα εκφοβισμό για το πώς θα κινηθεί η οικονομία, μια απίστευτη μιζέρια παντού, μια αναβλητικότητα σε όλα τα κοινωνικά και επιχειρηματικά βήματα, μια διαρκή φυγή εγκεφάλων προς το εξωτερικό, ένα καθαρό καθημερινό εκφοβισμό και εκβιασμό , μια ανακυκλούμενη διαρκή και παραδεχόμενη κυβερνητική αναποτελεσματικότητα σε όσα και όπως τα αποφασίζουν στη βουλή.!!

Διαβάζω στις εφημερίδες, ότι πολίτες που βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται ,ακόμα και να μηδενίζονται λογω ανεργίας η αναδουλειάς, καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους, έμμεσους η άμεσους. Και κάποιοι άλλοι να είναι οι μονιμοι που δεν πληρώνουν τίποτε και ποτέ!!

Όμως, παρά τον καταιγισμό των μέτρων, το μεσοπρόθεσμο – που με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους ψηφίστηκε απ τους βουλευτές- προβλέπει ότι τα φορολογικά έσοδα του 2011 θα είναι λιγότερα από αυτά που είχαν προβλεφτεί στον προϋπολογισμό. Η σπουδή της κυβέρνησης μόνο για την είσπραξη φόρων και όχι για μια αναπτυξιακή ώθηση που θα δώσει αναθέρμανση στην αγορά , στα επαγγέλματα και στους εργαζόμενους, αυτή η μονόπλευρη σπουδή δείχνει άγνοια της κατάστασης στην αγορά, που ήδη παρουσιάζει διψήφια ποσοστά συρρίκνωσης!!

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του μνημονίου, τα ελλείμματα παραμένουν εξαιτίας της ανάγκης αποπληρωμής των δανείων στους κατά τα άλλα..δύσκολους δανειστές της χώρας μας.!!, απλά γιατί οι φοροεπιδρομες προς τις επιχειρήσεις είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα!! Αυτή η έκθεση προόδου που είναι γεμάτη εκκρεμότητες, δεν προβλέπει τι θα γίνει με τις τράπεζες ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα κι έτσι να υπάρξει απασχόληση και τόνωση της οικογενειακής οικονομίας.

Παρόλα αυτά ενώ οι δανειστές υπέδειξαν δυο τρόπους για την ανταγωνιστικότητα(την παρέμβαση στην αγορά, στις τιμές στα ράφια και τα προσφερόμενα προϊόντα από τις πολυεθνικές η την μείωση των μισθών) η κυβέρνηση διάλεξε να εφαρμόσει την μιζέρια της μείωσης των μισθών, άρα και της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης κι ας παραμένουν στην Ελλάδα τα προϊόντα των πολυεθνικών στα ύψη ενώ στην Ευρώπη πολύ πιο φθηνα!!

Αυτές είναι κάποιες διαπιστώσεις που η τυφλή εφαρμογή τους δεν οδηγεί πουθενά.

Από τις σημερινές πολιτικές επιλογές και από την απειλή της χρεοκοπίας δεν μπορούν να μας βγάλουν αυτοί που σχεδίασαν η εφάρμοσαν αυτή την αδιέξοδη κατάσταση – με ότι συνεπάγεται στην προσωπική συνενοχή η απραξία του καθενός μας-, ούτε το άλλοθι ότι για την επαπειλούμενη χρεοκοπία φταίνε μόνο οι ξένοι.

Η δραματική κατάσταση της Ελλάδας δείχνει ότι η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δεν βοήθησε καθόλου και θα πρέπει ριζικά να επαναπροσδιοριστεί.

Η Ελλάδα χρειάζεται άλλες προτεραιότητες και πάνω απ όλα , άλλες ποιότητες!!

Γιατί μ αυτές τις εφαρμοζόμενες κατ εντολήν πολιτικές δεν θα παράγουμε τίποτε σαν χώρα. Διαρκώς θα δανειζόμαστε με εγγυήσεις πλέον την εθνική-αν έχει μείνει- κυριαρχία μας, το χρέος θα μεγαλώνει, οι επόμενες γενιές είναι ήδη υπερχρεωμένες και – για να κλείνω- η μιζέρια, ο εκφοβισμός, η αναβολή, η διαρκής απειλή για ένα αβέβαιο αύριο, δεν αποδίδουν αλλά στερούν κι αυτό το πατροπαράδοτο χαμόγελο του Έλληνα.

Κατάφεραν κι αυτό να μας το στερήσουν!!

Θεωρώ ότι είναι δικό μας χρέος, να μην υποταγούμε και σ αυτά τα κελεύσματα στο να γίνουμε οι ψυχροί υπολογιστές της μιζέριας και της ανέχειας ( μ άλλα λόγια.. να τους μοιάσουμε) αλλά να ζήσουμε όπως ξέραμε κι όπως ξέρουμε και να σκορπάμε με αισιοδοξία το Ελληνικό μας χαμόγελο.

Αυτό ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ. Δεν αγοράζεται, δεν εξαγοράζεται, δεν υποθηκεύεται, δεν παζαρεύεται, δεν δανείζεται και δεν θα τους κάνουμε- στο κάτω της γραφής- και τη χάρη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου