Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μάκης Φόρτες(Περιφεριακός Σύμβουλος ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ):Για ποιο Ειδικό Πρόγραμμα συζητάμε;




(επιστολή στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Άνθη)
του Μάκη Φόρτε
Κύριε Πρόεδρε

Στις 18 Μαΐου 2011 είχα υποβάλλει επερώτηση στον κ. Περιφερειάρχη σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο «Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός» το οποίο είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και τη Βουλευτή Κέρκυρας κ. A. Γκερέκου ( http://makisfortes.blogspot.com/2011/05/blog-post_19.html#more ).
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο των Παξών στις 28 Μαΐου απήντησε ο κ. Περιφερειάρχης, λέγοντας ότι για το πρόγραμμα δεν έχει συγκεκριμένη ενημέρωση και ότι δικός του στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας, ενώ δεσμεύτηκε για να υπάρξουν αντίστοιχα προγράμματα και στα άλλα νησιά.
Έκτοτε και παρ'ότι έχουν παρέλθει οκτώ μήνες δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση, ούτε και συζήτηση φυσικά, στο Περιφερειακό Συμβούλίο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Αντ'αυτού στις 19 Ιανουαρίου 2012 δημοσιεύτηκε (μάλιστα δύο φορές) στη «Διαύγεια» η απόφαση 2385/ΔΕ-131/19.1.2012 του Υπουργού
κ. Χρυσοχοΐδη με θέμα «Σύστημα Διοίκησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Κέρκυρα», δίχως να έχει υπάρξει καμία συζήτηση, καμία συνεργασία, τουλάχιστον με την Περιφέρεια – από πληροφορίες το ίδιο ισχύει και για τους Δήμους Κέρκυρας και Παξών – προς δόξα της πολυδιαφημισμένης «διαβούλευσης» !
Παρ'όλα αυτά, ερωτηματικά δημιουργούνται για την αξιοπιστία του προγράμματος αφού στην απόφαση του κ. Υπουργού όχι μόνο δεν αναφέρεται ο προϋπολογισμός, αλλά αντίθετα ρητά αναφέρεται στο σημείο 12 των «έχοντας υπ'όψη» ότι «από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» !
Η σύγχυση για τον προϋπολογισμό του προγράμματος επιτείνεται αν γίνει προσεκτική ανάγνωση του κειμένου της απόφασης .... για να ανακαλυφθούν, τουλάχιστον (!), οι πηγές χρηματοδότησης του.
Οι μοναδικές αναφορές, είναι στο άρθρο 4 και στην παράγραφο 3 που αναφέρονται οι «Κύριες αρμοδιότητες της Τεχνικής Γραμματείας».
Έτσι λοιπόν, αναφέρονται ως αρμοδιότητες :στο σημείο iii «η εισήγηση – γνωμοδότηση για λήψη απόφασης για την ένταξη των έργων, από την ΕΣΕ, στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» και στο σημείο iv «η εξεύρεση ή αξιοποίηση άλλων μεθόδων χρηματοδότησης για εγκεκριμένα ή προς ένταξη έργα (διαρθρωτικά ταμεία Ε.Ε., ΣΔΙΤ, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία)» !
Με απλά λόγια, ομολογείται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός, αλλά αυτός θα διαμορφώνεται από την ικανότητα (!) της τεχνικής γραμματείας να βρίσκει λεφτά για τα έργα.
Και το καλλίτερο, για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος, είναι ότι η τεχνική γραμματεία δεν είναι πολιτικό όργανο, αλλά αποτελείται μόνο από υπηρεσιακά στελέχη (τρία από Υπουργεία και δύο από την Περιφέρεια), που σημαίνει ότι ...υπάλληλοι θα βρουν τα λεφτά για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Κέρκυρας και των Παξών!
Επισημαίνω ότι μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες και από σχετική ανακοίνωση της κ. Γκερέκου προκύπτει ότι το πρόγραμμα θα είναι ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η σύγχυση για τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος επιτείνεται από την δήλωση της κ. Βουλευτού ότι «αποτελεί πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο έχει δικό του προϋπολογισμό και ο οποίος διατίθεται σύμφωνα με τις αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης» κάτι το οποίο δεν συμβαδίζει με τα όσα υπέγραψε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Επίσης ερωτηματικά δημιουργεί η προχειρότητα του κειμένου της Υπουργικής Απόφασης σε πολλά σημεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναφορά τρεις τουλάχιστον φορές στον « Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», θεσμό ο οποίος έχει καταργηθεί από τις 31/12/2010 και σήμερα δεν υφίσταται !
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ακόμη, το δημοκρατικό έλλειμμα της Υπουργικής Απόφασης, όταν κατά παράβαση του νόμου 3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης) και σύμφωνα με το άρθρο 2 αυτής «ο καθορισμός στρατηγικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την περιοχή της Κέρκυρας, όπως και η έγκριση των ενδεικτικών πράξεων και των μελετών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες πράξης του προγράμματος» θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Συντονισμού και Εξειδίκευσης (ΕΣΕ) του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Κέρκυρα, που την πλειοψηφία (δύο στα τρία μέλη) την έχουν Κυβερνητικά στελέχη (ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης), με τρίτο μέλος (μειοψηφία) τον Περιφερειάρχη και δίχως την εκπροσώπηση των Δήμων Κέρκυρας και Παξών!
Πάντως ο κ. Χρυσοχοΐδης φαίνεται ότι έχει γεμίσει με αντίστοιχα μεγαλεπήβολα προγράμματα όλη την Ελλάδα που μένουν όμως στα χαρτιά, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα "Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Βιώσιμη & Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη" συνολικού προϋπολογισμού 63 εκ. ευρώ με εξαγγελμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2010 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί, όπως προκύπτει από καταγγελίες τοπικών φορέων !
Παρ'όλα αυτά «τα περίεργα» κ. Πρόεδρε, θεωρώ ότι το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Κέρκυρα» και μάλιστα στην πιλοτική του εφαρμογή πρέπει να υλοποιηθεί, με τις αναγκαίες εννοείται διορθώσεις και προσθήκες (σαφής προϋπολογισμός, όργανα διοίκησης κ.λ.π.), όπως άλλωστε έλεγα και στην επερώτηση μου.
Με μια προϋπόθεση όμως.
Ότι θα είναι υποπρόγραμμα ενός ενιαίου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων, όπως πολλά χρόνια πίσω με αρκετούς συναδέλφους απ'όλα τα Ιόνια Νησιά διεκδικούσαμε.
Σε κάθε άλλη περίπτωση δυναμιτίζεται η συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και δημιουργείται ανάπτυξη αντίστοιχων με τον αριθμό των νησιών ταχυτήτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου να συζητηθεί ως θέμα το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων», υποπρόγραμμα του οποίου βεβαίως και θα είναι το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Κέρκυρα» που εξαγγέλθηκε, έστω εξωθεσμικά από τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κ. Γκερέκου και δίχως να ρωτηθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (και πολύ πιθανόν οι Δήμοι Κέρκυρας και Παξών...), αφού βεβαίως διευκρινιστούν σημαντικά στοιχεία όπως οι πηγές χρηματοδότησης, η εξασφάλισή των διατεθειμένων πόρων και η σύνθεση των οργάνων διοίκησης.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, απλά θα κοροϊδεύουμε τον κόσμο και πρώτα τους Κερκυραίους συμμετέχοντας σε χοντροκομμένα παλαιοκομματικά παιγνίδια !
Ή μήπως δεν γίνεται αντιληπτό ότι παίζοντας το παιγνίδι των αρχηγικών βλέψεων του κάθε Χρυσοχοΐδη και των προεκλογικών εντυπώσεων αυτών που αποδεδειγμένα ΠΟΤΕ δεν ενδιαφέρθηκαν για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δυναμιτίζεται η συνοχή της με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες;
24 Ιανουαρίου 2012
Με εκτίμηση
Γεράσιμος Φόρτες
Υ.Γ.
Παρακαλώ κ. Πρόεδρε η επιστολή αυτή να διαβαστεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28 Ιανουαρίου και να καταχωρηθεί στα πρακτικά σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του οργάνου, επί πλέον γιατί για προσωπικούς λόγους δεν θα παρευρεθώ στη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου