Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η Επτανησιακή Αναγέννηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις


eptanhsiakh anagennisi
Ενημέρωση από τον Γιώργο Καλούδη.
ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ
«Mε λογισμό και τ΄όνειρο»
Διονύσιος Σολωμός
12-4-2013
Προς
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νίκο Μηλιώτη
Θέμα: Εγγραφή 4 θεμάτων της Επτανησιακής Αναγέννησης στις 2 Η.Δ. στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του ΠΣΙΝ στη πόλη της Ζακύνθου.
Κοιν: ΜΜΕ

Κύριε Πρόεδρε,
Με βάση το άρθρο 8 παράγρ. 1 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων ο Πρόεδρος του ΠΣΙΝ υποχρεούται να εγγράφει στην Ημερήσια Διάταξη κάθε ημέρας συνεδρίασης ένα τακτικό θέμα από κάθε παράταξη.
Στην επόμενη 2ήμερη Σύνοδο του ΠΣΙΝ στη Ζάκυνθο υποχρεούσθε να μας εγγράψετε δύο θέματα, ένα σε κάθε ημέρα συνεδρίασης και επίσης οφείλετε να εγγράψετε και άλλα δύο θέματα-προτάσεις μας από τη προηγούμενη 2ήμερη συνεδρίαση στη πόλη της Λευκάδας, όπου παρανομώντας, δεν μας εγγράψατε κανένα θέμα από τα 5 ΘΈΜΑΤΑ που ζητήσαμε να εγγράψετε.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει και τα 4 να είναι σε σειρά που θα συζητηθούν.
Με βάση λοιπόν τον νόμο και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, σας ζητάμε να εγγράψετε στην επόμενη 2ήμερη συνεδρίαση του ΠΣΙΝ στη πόλη της Ζακύνθου, τα παρακάτω 4 θέματα, 2 σε κάθε ημερήσια διάταξη:
1ο θέμα μας: Γερμανικοί Βομβαρδισμοί 14/15 Σεπτέμβρη 1943 και καταστροφή των πόλεων της Κέρκυρας και του Αργοστολίου.
Όπως είναι γνωστό και πάλι βρίσκονται στην επικαιρότητα οι περιβόητες Γερμανικές αποζημιώσεις με αφορμή την αποστολή στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το Υπουργείο Εξωτερικών έκθεση της ομάδας εργασίας του γενικού λογιστηρίου του κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση.
Βέβαια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόϊμπλε, θεωρώντας προφανώς τον εαυτόν του και δικαστή και ιστορικό, μας σύστησε να ξεχάσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις και αντί αυτών να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο στέλνοντας το μήνυμα της Γερμανικής Κυβέρνησης και προσωπικά της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ.
Σε λίγους μήνες κλείνουν 70 χρόνια από τον Σεπτέμβρη του 1943 όταν οι Γερμανοί λύνοντας τις διαφορές τους με τους Ιταλούς, βομβάρδισαν αναίτια την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, σπέρνοντας το θάνατο σε εκατοντάδες αθώους συμπολίτες και καταστρέφοντας πλήθος κτηρίων ανάμεσα στα οποία ανεκτίμητα στοιχεία του πολιτισμού μας, όπως εκκλησίες, το θέατρο της Κέρκυρας, την Ιόνιο Βιβλιοθήκη μαζί με 85.000 πολύτιμους τόμους και τα δύο θέατρα του Αργοστολίου.
Έκτοτε η Γερμανία όχι μόνο δεν αναγνώρισε αποζημίωση στα δύο νησιά, αλλά ποτέ ένας εκπρόσωπός της δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει μία συγνώμη!
Από την άλλη μεριά, οι σχέσεις του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου με την «δασκάλα» του, όπως ο ίδιος την έχει αποκαλέσει, Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Υπουργό της και επιτετραμμένο για την Ελλάδα Χανς Φούχτελ είναι γνωστές, αν και οι συναντήσεις τους γίνονται με άκρα μυστικότητα και μόνο εκ των υστέρων ακολουθεί κάποιο δελτίο τύπου.
Στις 7/9/2012 ο Περιφερειάρχης ενημέρωνε μετά από μία συνάντηση του στην Κέρκυρα με τον Φούχτελ ότι «εντός τεσσάρων εβδομάδων θα αποσταλεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Σχέδιο Πρωτοκόλλου Συνεργασίας (Βίβλος Συνεργασίας) μεταξύ της Π.Ι.Ν. και της Περιφέρειας Vorpommern-Rügen της Γερμανίας, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό Πρωτόκολλο, να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια να τεθεί προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών και να ακολουθήσει η υπογραφή του».
Από τότε έχουν περάσει όχι τέσσαρες εβδομάδες αλλά .....τριάντα τέσσαρες και κανένα πρωτόκολλο συνεργασίας δεν έχει έλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε καν δεν έχει γίνει κάποια στοιχειώδη ενημέρωση.
Λόγω λοιπόν των πρόσφατων εξελίξεων με τις πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία σε συνδυασμό με τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς τον Σεπτέμβριο του 1943 με εκατοντάδες θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές που ποτέ δεν έχουν αναγνωριστεί από τους Γερμανούς και τις μυστικές συναντήσεις και συζητήσεις του Περιφερειάρχη με την Γερμανική Κυβέρνηση για τις οποίες δεν ενημερώνεται το Περιφερειακό συμβούλιο παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις.
ΖΗΤΑΜΕ στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 20 και 21 Απριλίου 2013 να εγγραφεί πρώτο το θέμα:
«Πολεμικές αποζημιώσεις για τους εμπρηστικούς βομβαρδισμούς της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1943 και διεκδίκηή τους μέσω και των σχέσεων του Περιφερειάρχη με την Γερμανική Κυβέρνηση και προσωπικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο».
Ως εισήγηση να θεωρηθεί η παρούσα επιστολή και η σημερινή μας επιστολή μας προς τον ΥΠΕΞ.
2ο θέμα: Ενημέρωση και απόδοση ευθυνών για το βάλτωμα ζωτικών για την οικονομία της Ζακύνθου έργων.
3ο ΘΕΜΑ: Διάθεση Πίστωσης για έκδοση του Βιβλίου της κ. Χρύσας Τσαγγαρουλάκη με τίτλο: « Ο ρόλος των Επτανησίων βουλευτών στην ελληνική πολιτική ζωή, 1864-1881. Από την πρωτοπορία στην πλήρη αφομοίωση".
Είναι η εγκεκριμμένη διδακτορική της διατριβή από το Τμήμα Πολιτικής Ιστορίας και Επιστήμης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η γνώση της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας είναι εφόδιο και όπλο για το μέλλον αλλά και στοιχείο για διεκδίκηση άρσης των αδικιών από την Αθήνα σε βάρος των νησιών μας.
Το βιβλίο να διατεθεί στις βιβλιοθήκες των σχολείων της Επτανήσου και σε όλα τα Πνευματικά Ιδρύματα και Συλλόγους όπου γής Επτανήσιοι.
4ο Θέμα: Λήψη απόφασης για να ασκήσει η Π.ΙΝ:
Α) Αίτηση ακύρωσης κατά των επονείδιστων κυβερνητικών πράξεων υπέρ των φορέων και των πολιτών σε όλες τις εκκρεμείς δίκες στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στα κατώτερα Δικαστήρια για τα Χαράτσια, Τέλη Κυκλοφορίας, ΜΝΗΜΟΝΙΑ κλπ.
Β) Για να παρέμβει η Π.Ι.Ν. υπέρ των φορέων και των πολιτών σε όλες τις εκκρεμείς δίκες στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στα κατώτερα Δικαστήρια ή να ασκήσει αίτηση ακύρωσης όπου δεν έχει ασκηθεί, για τον Ερημίτη, για το χάρισμα σε φίλους των Μέρκελ και των τροικανών των Λιμανιών,Αεροδρομίων,Μαρινών κλπ της Επτανήσου.
5ο Θέμα: Οικονομικός (αναλυτικός, με την έγκαιρη παράδοση των στοιχείων) και Πολιτικός Απολογισμός από τη τουριστική προβολή της Επιτροπής Τουρισμού και της Εταιρείας Τουρισμού Ιονίων Νήσων.
Εισήγηση θα είναι τα στοιχεία και ο απολογισμός του Περιφερειάρχη.
Γιώργος Καλούδης
Μάκης Φόρτες
Δημήτρης Πουλιέζος
Αγαλλιανός Γιάννης



ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & στο Συμβούλιο της Επικρατείας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αριστοτέλη Σίδερη 3 Τ.Κ. 49 100 – ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλ.: 26610 37627, fax: 2661 0 48517 e-mails:yorgoskaloudis@gmail.com, yorgoskaloudis@yahoo.com
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο
12 Απρίλη 2013
ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ για τα ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1943 ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ.
Κύριε Υπουργέ,
Θετική η πρωτοβουλία σας να θέσετε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων-επανορθώσεων για τα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κατακτητές Γερμανοί στη πατρίδα μας. Έστω και μετά από δεκαετίες ασύγγνωστης ολιγωρίας του νεοελλληνικού κράτους, η ενέργειά σας αυτή είναι θετική.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να συμπεριληφθούν τα θύματα των πόλεων του Αργοστολίου και της Κέρκυρας και το κάψιμο και η καταστροφή των πόλεων της Κέρκυρας, του Αργοστολίου τον Σεπτέμβρη 1943.
Στη Κέρκυρα υπάρχουν ακόμα βομβόπληκτα.
Ειδικότερα:
Στις 13 προς 14 Σεπτέμβρη 1943 οι Γερμανοί του Χίτλερ βομβάρδισαν ανελέητα με εμπρηστικές βόμβες και έκαψαν από δόλο τη πόλη της Κέρκυρας και στις 15 Σεπτέμβρη 1943 έκαψαν τη πόλη του Αργοστολίου.
Σκότωσαν 200 άμαχους στο Αργοστόλι και στη Λειβαθώ και περίπου 350 στη Κέρκυρα.
Στη Κέρκυρα:
Έκαψαν Κτίρια Ζώσας Πολιτικής Ιστορίας, όπως την ΙΟΝΙΟ ΒΟΥΛΗ, Μνημεία Πολιτισμού, όπως το Πανέμορφο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας (Μικρή Σκάλα του Μιλάνου) την ΙΟΝΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, τον πανέμορφο Μαρκά,τους στρατώνες στο Παλιό Φρούριο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, την Αnnunziata, το παγκοσμίως γνωστό ξενοδοχείο Bella Venezia, την εβραική συνοικία,τα Δικαστήρια, το Υποθηκοφυλακείο, την οικία Διονυσίου Σολωμού και άλλα πανέμορφα δημοτικά, κρατικά και ιδιωτικά κτίρια.
ΚΑΤΈΣΤΡΕΨΑΝ συνολικά το 15% των κτιρίων της Κέρκυρας.
Στο Αργοστόλι:
Έκαψαν τα Πανέμορφα Δημοτικά Θέατρα «ΚΕΦΑΛΟΣ» και το Θερινό θέατρο Αργοστολίου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και πολλά άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Θεωρούμε δεδομένο ότι στο κατάλογο θα συμπεριλάβετε την αποζημίωση για να αποδοθεί στους κληρονόμους των θυμάτων και αλλά και για τα δημοτικά, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της Κέρκυρας και του Αργοστολίου.
Ενδεικτικά σας στέλνουμε την ειδική συνέκδοση Δήμου Κερκυραίων-περιοδικού ΕΧΙΤ του 2000 «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ», η οποία με φωτογραφίες έχει τεκμηριώσει τη καταστροφή που προκάλεσαν οι Γερμανοί.
Ήδη υπήρξε και μία απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείο Κέρκυρας επί αγωγής των κληρονόμων των θυμάτων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά σταματήσαμε μετά την απογοητευτική συμπεριφορά της κυβέρνησης Σημίτη το 2000.
Πολύ σύντομα θα σας αποστείλουμε περισσότερα στοιχεία κοστολογημένα και για το Αργοστόλι και για τη Κέρκυρα.
Με εκτίμηση
ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & στο Συμβούλιο της Επικρατείας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου