Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Καταγγελία για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης με τους δανειστές της – Π. Νικολόπουλος: Υποβαθμίζει το νοσοκομείο Λευκάδας και ταυτόχρονα ετοιμάζει νέο με 120 κλίνες μέσω ΕΣΠΑ, το Υπουργείο, για να το νοικιάσει…

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου στέκεται στο πλευρό των αγανακτισμένων πολιτών – Καταγγελία για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης με τους δανειστές της – Π. Νικολόπουλος: Υποβαθμίζει το νοσοκομείο Λευκάδας και ταυτόχρονα ετοιμάζει νέο με 120 κλίνες μέσω ΕΣΠΑ, το Υπουργείο, για να το νοικιάσει…
Υπό την παρουσία του προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου Παναγιώτη Νικολόπουλου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουνίου στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου «Μακρυγιάννης» στην Άρτα ειδική ενημερωτική εκδήλωση για το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας.
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άρτας και τα Κέντρα Υγείας του νομού και η εκδήλωση συνέπεσε χρονικά με την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ήπειρο για τον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας.

Έναν υγειονομικό χάρτη που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο υγείας, αλλά που την ίδια στιγμή φάσκει και αντιφάσκει σε σχέση με τα προτεινόμενα. Αυτό τονίστηκε στην προχθεσινή ενημέρωση από πλευράς του προέδρου της ΕΙΝΗ, καθότι ενώ η πρόταση του υπουργείου είναι να συγχωνευτούν και να λειτουργήσουν υπό την επίβλεψη του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» τα αντίστοιχα Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, με το τελευταίο να συρρικνώνεται σε… «Κέντρο Υγείας», ανακοινώνεται η υπογραφή του υπουργού για ένταξη στο ΕΣΠΑ νέου μεγάλου νοσοκομείου στη Λευκάδα δυναμικότητας 120 κλινών! Με αφορμή το γεγονός αυτό, η ΕΙΝΗ αμφιβάλει για την τύχη των προτάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου σε επίπεδο υπουργείου και όπως ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος υπογράμμισε, φαίνεται ότι η κυβέρνηση υλοποιεί και άλλη «κρυφή ατζέντα» με τους δανειστές, στην κατεύθυνση της εκχώρησης δομών υγείας σε ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες και Ομίλους!
Ο κ. Νικολόπουλος αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας και την παράλληλη πρωτοβουλία της ίδιας μέρας με την καμπάνια «Δεν πληρώνω στο ΕΣΥ που έλαβε χώρα σε όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου είπε: «Όντως η σημερινή ήταν μια κινητοποίηση Πανελλαδική με στόχο να δείξουμε πού πηγαίνουν τα πράγματα σήμερα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Και δεν το λέω αυτό με την έννοια να υπερασπιστώ το ότι υπάρχει αλλά αυτό το οποίο υπάρχει με ελλείψεις με πολλά στραβά με σπατάλες κλπ, πηγαίνει προς το χειρότερο ακόμα.
Δηλαδή στην εκχώρηση των υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Ήταν μια συμβολική κινητοποίηση η σημερινή και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και των ιατρών και των πολιτών, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Τα προβλήματα λίγο – πολύ τα ξέρει ο κόσμος. Γνωρίζει Και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και το πώς εξυπηρετείται σε σχέση με το παρελθόν, δηλαδή ελλείψεις και σε υλικά και σε προσωπικό. Έχουμε την πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα και όχι μόνο των 5 ευρώ, αλλά την πληρωμή των ασφαλισμένων του Δημοσίου και η οποία θα γενικευθεί εντός των ημερών για όλους τους ασφαλισμένους, η συμμετοχή στα φάρμακα, στις εξετάσεις και στις θεραπείες. Έχουμε επίσης την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό υγείας, για το ότι οι χρόνιοι πάσχοντες ή οι χρόνιοι ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύονται θα συμμετέχουν στη νοσηλεία τους με ένα ποσό από τη σύνταξή τους. πηγαίνουμε δηλαδή ολοταχώς στο να πληρώνει ο κόσμος ολοένα και περισσότερο από την τσέπη του».
Ο ίδιος αναφορικά με όσα συζητιόνται περί εκχώρησης κλινών από τα δημόσια νοσοκομεία σε ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όταν ρωτήθηκε σχετικά μας είπε: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η δέσμευση της κυβέρνησης με το μνημόνιο είναι να περιορίσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες υγείας. Σε αριθμούς αυτό σημαίνει στην επόμενη τετραετία κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Βλέποντας πώς είναι η σημερινή κατάσταση βλέπουμε ότι με τη μείωση αυτή δεν θα μπορέσει να συντηρεί σε λειτουργία το σύνολο των νοσοκομείων ή των Κέντρων Υγείας ή των προνοιακών ιδρυμάτων. Μοιραία όλα αυτά τα οποία θα κλείνουν λόγω υποχρηματοδότησης, λόγω απαγόρευσης προσλήψεων προσωπικού, θα εκχωρηθούνε στον ιδιωτικό τομέα. Είτε λέγεται Ασφαλιστική Εταιρεία, είτε λέγεται μεγάλος όμιλος που θα νοικιάζει ή θα αγοράζει τις δομές του Δημοσίου».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικείμενης κατάστασης για τη λειτουργία της υγείας με ιδιωτικά κριτήρια και όρους είναι σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλος, ο προγραμματισμός υποβάθμισης του Νοσοκομείου Λευκάδας με την παράλληλη υπογραφή του υπουργού υγείας για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου κατασκευής νέου μεγάλου Νοσοκομείου στην Λευκάδα!
Το γεγονός αποκάλυψε στις δηλώσεις του ο κ. Νικολόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τις κατά τόπους συσκέψεις και προτάσεις που αφορούν τον υγειονομικό χάρτη της Ηπείρου με την ταυτόχρονη (το ίδιο βράδυ) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον υγειονομικό χάρτη της Ηπείρου. Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπ
Τη θεωρούμε τελείως προσχηματική, αναξιόπιστη και θα έλεγα ότι εκτός από αυτά τα οποία λέγονται υπάρχει και μια κρυφή ατζέντα την οποία υλοποιεί σε συνεννόηση με τους δανειστές της η κυβέρνηση. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Νοσοκομείο της Λευκάδας, μαζί με το νοσοκομείο της Πρέβεζας και της Άρτας θα συγχωνευτούν υπό την αιγίδα του νοσοκομείου Χατζηκώστα, με βάση την πρόταση του υπουργείου, κι ενώ η διαβούλευση ήταν επ’ αυτού σε εξέλιξη, ανακοινώθηκε η υπογραφή από τον υπουργό, της ένταξης νέου νοσοκομείου στη Λευκάδα δυναμικότητας 120 κλινών στο ΕΣΠΑ. Και αναρωτιέται κανείς με ποια στοιχεία κάνανε την πρόταση ότι θα πρέπει να κλείσει το το υπάρχων νοσοκομείο της Λευκάδας και να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας και με ποια στοιχεία έρχονται και προβλέπουν την δημιουργία ενός ακόμη μεγαλύτερου νοσοκομείου στη Λευκάδα. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι απλώς μια ανικανότητα ή έλλειψη συνεργασίας των παραγόντων του υπουργείου, αλλά ότι είναι μια χαρακτηριστική προσπάθεια από τη μια να περιορίσουν τις Δημόσιες Δομές, από την άλλη να χτίσουν τα Δημόσια νοσοκομεία και όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει να τα νοικιάσουνε ή να τα εκχωρήσουνε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό δείχνει και την τύχη των προτάσεων που κάνει και το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι κατά τόπους συσκέψεις στους νομούς της Ηπείρου σε ότι αφορά τον τελικό αποδέκτη».
ει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας σε σχέση με την διαβούλευση που προτάσσει το υπουργείο.
Το μήνυμα πάντως που ο κ. Νικολόπουλος μετέφερε στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στο νομό Άρτας που παρακολούθησαν και τη σχετική εκδήλωση ενημέρωσης προχθές το βράδυ στην Άρτα ήταν το εξής: «Η εικόνα σήμερα στη Δημόσια Υγεία είναι αυτή που είπαμε νωρίτερα. Η ουσία για τους υγειονομικούς είναι ότι αν θέλουμε να κάνουμε κάτι να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία, πρέπει να συνταχθούμε με τις ανάγκες της κοινωνίας. Και οι ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών σήμερα, είναι αυτές που εκφράζονται με τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων ή με τις κινητοποιήσεις που γίνονται καθημερινά για τα υπόλοιπα προβλήματά τους. Μέρος αυτών των προβλημάτων, αλληλένδετο είναι και το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Άρα θα πρέπει και οι υγειονομικοί αν θέλουνε να πετύχουν μια βελτίωση της κατάστασης μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία, αν θέλουν και οι ίδιοι να έχουν μια βελτίωση της θέσης τους θα πρέπει να είναι χέρι – χέρι με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας».
Πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου