Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ,

 
                                                                                              17-11-2011
Με αλλεπάλληλες επιστολές μας στον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαμε ζητήσει να συζητηθεί ως θέμα  «οι τελικές προτάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ Κλιματικής Αλλαγής για τα Ιόνια
Νησιά στο «Ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες», αλλά συναντούσαμε πεισματικά την άρνησή τους.
 Τελικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 3-11-2011 και μετά από  κοινό αίτημα των παρατάξεων «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», «ΑΡΙΣΤΕΡΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΙΟΝΙΟΥ» και «ΑΝΑΣΑ» το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, με «βαριά καρδιά» της Περιφερειακής Αρχής , και με τις… διαβεβαιώσεις του κ. Περιφερειάρχη ότι «έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα».
Απόδειξη περί των προθέσεων της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι μέχρι σήμερα (13 ημέρες μετά)… η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχει γραφτεί (!!!) και ως φυσικό επόμενο οι εξελίξεις… ξεπέρασαν την  βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 Την επομένη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν. στις 4/11δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η περιβόητη Κοινή Υπουργική Απόφαση  που προβλέπει όσα είχαμε προειδοποιήσει ότι προωθεί το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή ΤΗΝ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΩΝ  ΙΟΝΙΩΝ  ΝΗΣΩΝ !!!


Συγκεκριμένα η ΚΥΑ 2505/4-11-2011 προβλέπει τις εξής μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στις ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΕΣ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ  των Ιονίων Νήσων:
      
                     
          Στη Κέρκυρα
1.     Η περιοχή στα Διαπόντια Νησιά: Οθωνούς,Ερείκουσας,Μαθράκι.
2.     Η περιοχή Βόρεια του Όρμου Λευκίμμης
3.     Η περιοχή Βόρεια της Νήσου Κέρκυρας
4.     Η περιοχή στις Αλυκές Λευκίμης (για γαρίδες)
5.     Οι Βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας
      
                  Στη Λευκάδα

1.     Η περιοχή στη Νήσο Καστό

2.     Η περιοχή στη Νήσο Μεγανήσι


        Στην Ιθάκη
1.     Οι Νοτιοανατολικές ακτές της Ιθάκης
2.     Οι Νοτιοδυτικές ακτές της Ιθάκης
               
                 Στη Κεφαλονιά
1.     Ο κόλπος Αργοστολίου
2.     Οι Νοτιοανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς (η περιοχή από
3.     Κατελιό – Σκάλα μέχρι Πόρο)
4.     Οι Βορειοανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς

Ας παρακολουθήσουμε τα γεγονότα όπως τα καταγγέλλει η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ  ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ»

«Σύμφωνα με το ΦΕΚ, την ημέρα που θα παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου ,στις 4/11, έλαβαν χώρα τα εξής: (α) συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και έλαβε απόφαση έκφρασης γνώμης επί του Σχεδίου της ΚΥΑ, (β) το Συμβούλιο διαβίβασε τη γνώμη στο ΥΠΕΚΑ, (γ) το ΥΠΕΚΑ, επεξεργάστηκε τη γνώμη του Συμβουλίου και διαμόρφωσε την τελική εισήγησή του προς την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, (δ) το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε την εισήγησή του στην διυπουργική Επιτροπή και (ε) η Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Υπουργούς κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, συνεδρίασε, μελέτησε και ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ»!!!

Η «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» μαζί με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή και τις Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις καταγγέλλει ότι η διαδικασία αυτή στην πραγματικότητα δεν έλαβε χώρα και ότι η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, πολιτικό και κοινοβουλευτικό σκάνδαλο, τόσο για λόγους διαδικασίας, όσο και για λόγους ουσίας.
   Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας αποδεδειγμένα ΔΕΝ ολοκλήρωσε τις εργασίες του και δεν εξέφρασε γνώμη και παρ’όλα αυτά η ΚΥΑ που υπέγραψαν οι Υπουργοί και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ επικαλείται την με αριθμό 26 / 4.11.2011 γνώμη του Συμβουλίου ! ! !  

    Για τα Ιόνια Νησιά η ΚΥΑ 2505/4-11-2011 αποτελεί την ταφόπλακα του τουρισμού όταν σε απόσταση 1χλμ σε στεριά (αφού θα έχουν υποχρεωτικά και χερσαίες εγκαταστάσεις) και θάλασσα από τις μονάδες των ιχθυοτροφείων όλων των  περιοχών που προαναφέρθηκαν, απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και η αλιεία.
Όπως μάλιστα ρητά αναφέρεται, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι « η κάμψη του τουρισμού» στην Ελλάδα!!!

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 2505/4-11-2011 και τη σύνταξη έγκυρης μελέτης για το Ειδικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών επιστημονικά πλήρους και πολιτικά αξιόπιστης και όχι συνταγμένης και χρηματοδοτημένης από το  Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, όπως αυτή που στηρίχθηκε η επίμαχη ΚΥΑ.
   Οι έξι Βουλευτές των Ιονίων Νήσων οφείλουν να στρατευτούν στην υπόθεση ανάκλησης της ΚΥΑ 2505/2011, στην αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθούν ως συνυπεύθυνοι για την καταστροφή του τουρισμού και του περιβάλλοντος στα νησιά μας.
   Η Περιφέρεια και προσωπικά ο Περιφερειάρχης, οφείλει να φέρει το θέμα ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την άλλη εβδομάδα στη Λευκάδα με εισήγηση για δυναμικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους και τοπικούς φορείς.
      Στο μεταξύ άμεσα ο κ. Περιφερειάρχης οφείλει να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς κάθε κατεύθυνση και να καταγγείλει τον πραξικοπηματικό τρόπο προώθησης της ΚΥΑ 2505/2011, απαιτώντας την απόσυρση της.
  Σε κάθε περίπτωση και με βάση το κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητάμε από τον Πρόεδρο να το περιλάβει ως θέμα της επόμενης συνεδρίασης.
Τέλος, με επιστολή μας στον Πρόεδρο ζητάμε να μας χορηγηθούν τρία έγγραφα της ΠΙΝ που έχουν σταλεί στο ΥΠΕΚΑ για την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου