O εκδότης της "Hμέρας" κ. Σπ. Kαμπιώτης
O εκδότης της "Hμέρας" κ. Σπ. Kαμπιώτης
Πυρά εναντίον του “κερκυραϊσμού” εξαπέλυσε η εφημερίδα “Ημέρα τση Ζάκυθος”, αναφερόμενη σε όσα απαράδεκτα συμβαίνουν υπερ της Κέρκυρας και σε βάρος των άλλων νησιών της Επτανήσου κυρίως στα θέματα του Τουρισμού.
Η ζακυνθινή συνάδελφος, σε άρθρο της που υπογράφει ο εκδότης της κ. Σπύρος Καμπιώτης και η δημοσιογράφος Ντιάνα Χαϊκάλη, αναφέρει τα εξής:
Τι συμβαίνει
Μεγάλα λόγια. Αυτό είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τίποτα άλλο. Φανφάρες περί ισχυρών συλλογικών δεσμών, περί σεβασμού της ισότητας και της ισονομίας των νησιών, για θεσμούς συνεργασίας και συναίνεσης για το κοινό όραμα ανάπτυξης, για ισόρροπη διάχυση ευκαιριών για την τουριστική ανάπτυξη, για εξαφάνιση κάθε ενδοπεριφερειακής ανισότητας, για στήριξη της Περιφέρειας σε όλα τα νησιά κτλ, κτλ, κτλ.

Δυστυχώς, όλα αυτά είναι ωραία λόγια, ακούγονται ευχάριστα, χαϊδεύουν αυτιά, αλλά η ουσία ήταν, είναι και παραμένει μία: Δεν υπάρχει Περιφέρεια Ιονίων Νήσων! Και το χειρότερο από όλα, είναι ότι αυτό συμβαίνει, επειδή το επιτρέπουν η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα.
Μετά τους δεκατρείς μήνες της λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας και παραμονές του απολογισμού του – κατά τα άλλα συμπαθέστατου κ. Σπύρου - θεωρούμε ότι ο στρουθοκαμηλισμός μας πρέπει να λάβει τέλος και να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Η αλήθεια
Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική και οι πολιτικοί της Κέρκυρας, σε σχέση με ό,τι αυτοί υπηρετούν, εκπορεύεται από τον αυτονόητο σωβινισμό και την ιθαγένεια, αλλά, κυρίως, από την «βουλιμιαία» λογική καλών εντυπώσεων στους κατοίκους της έδρας της Περιφέρειάς μας προς είσπραξη πολιτικών κερδών.
O Περιφερειάρχης, οι γραμματείς, οι προϊστάμενοι, οι επικεφαλής, οι διαχειριστικές αρχές, ο τουριστικός σχεδιασμός, η ΕΤΙΝ, τα ΕΣΠΑ, τα προγράμματα, οι εμπνευστές και οι εμπνεόμενοι, ζουν εργάζονται, κινούνται, σκέφτονται και επηρεάζονται σε ένα περιβάλλον και μια κοινωνία και από ένα περιβάλλον και μία κοινωνία. Είναι φυσιολογικό ότι το κυνήγι των εντυπώσεων του ίδιου του Περιφερειάρχη, αρχίζει και τελειώνει στην Κέρκυρα. Είναι γεγονός ότι οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, όσο τυπικοί κι αν είναι, μετά το μεσημέρι, ζουν σε έναν τόπο, διασκεδάζουν και μιλάνε με άτομα τις ίδιας κοινωνίας, ενοχλούνται, άμεσα και προσωπικά, για λύσεις ντόπιων προβλημάτων, βλέπουν και διαβάζουν τοπικό Τύπο και τηλεόραση, έχουν τον έλεγχο του τοπικού Τύπου και των τοπικών προϊσταμένων και αρχών.
Είναι ΑΥΤOΝOΗΤO ότι η όλη συμπεριφορά, οι δράσεις, ο σχεδιασμός και τα αποτελέσματα συγκλίνουν στην αστική έδρα της περιφέρειάς μας. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. Από την άλλη, οι Κερκυραίοι προωθούν τα συμφέροντα του τόπου τους, εν αντιθέσει με το νότιο Ιόνιο, που απλά μένουμε σε λεονταρισμούς τύπου: «Να φύγουμε από την Περιφέρεια», «Oι Κερκυραίοι παίρνουν όλες τις χρηματοδοτήσεις», «Η Κέρκυρα…», «Η Κέρκυρα…», «Η Κέρκυρα…»!
Τι κάνουμε εμείς;
Oλα αυτά, όμως, γίνονται, γιατί εμείς - και θα περιοριστούμε στη Ζάκυνθο, δεδομένου ότι αυτή μας ενδιαφέρει - δίνουμε γη και ύδωρ, επειδή δεν ενδιαφερόμαστε για την προώθηση και υλοποίηση έργων, ούτε για την εκπόνηση μελετών, οπότε, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, δηλαδή της ένταξης και της υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής, το χρήμα το παίρνει όποιος είναι έτοιμος, δηλαδή η Κέρκυρα, και εμείς, ως συνήθως, κλαίμε τη μοίρα μας, γιατί μας αδίκησαν, δεν ξέραμε, δεν μας άνοιξαν τα μάτια, δεν δούλεψαν υπηρεσίες, γιατί μας πήραν την «μπουκιά» από το στόμα, και άλλες πολλές «κουταμάρες» έως αλήθειες.
Aρα, φταίμε πρώτα εμείς, αλλά φταίει και η ΑΙΡΕΤΗ πλέον Περιφέρεια, η οποία ρίχνει νερό μόνο στο μύλο της Κέρκυρας ως καλή μητέρα και, από την άλλη, είναι φυσιολογικό εμείς να είμαστε, μονίμως, χαμένοι, αφού μας συμπεριφέρεται ως μητριά!
Το μόνο εξαγώγιμο είδος στην κρίση είναι ο τουρισμός!
«Η επιχείρηση “Ισραήλ” έσκασε σαν θρυαλλίδα, μόνο που τα βλήματά της δεν έχουν χτυπήσει ακόμα κανένα υπεύθυνο»!
Εμείς οι Ζακυνθινοί μπορεί μα μην έχουμε Ζακυνθινό Περιφερειάρχη, αλλά έχουμε Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους, όπως όλα τα νησιά, οι οποίοι, υποτίθεται, ότι πρέπει να αγωνίζονται για την προάσπιση των συμφερόντων του νησιού τους. Εδώ εγείρεται το μεγάλο ερώτημα: Το κάνουν;
Δύσκολη ερώτηση και ακόμα πιο δύσκολη η απάντηση και παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα:
Είναι γνωστές σε όλους οι ιδιαίτερες σχέσεις που συνδέουν το Ισραήλ με τη Ζάκυνθο, δεδομένου ότι οι Ζακυνθινοί, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, διέσωσαν όλα τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας που διέμεναν τότε στο νησί μας.
Μια πράξη φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, την οποία αναγνωρίζει το Ισραήλ και η Ζάκυνθος έχει ιδιαίτερη σημασία για το Oλοκαύτωμα, δεδομένου ότι είναι η μοναδική περιοχή της Ευρώπης που δεν έχει κανένα θύμα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και ανέθεσε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου να διαχειριστεί το θέμα της παρουσίας στη Διεθνή Τουριστική Eκθεση στο Ισραήλ. Παράλληλα, με μια άλλη δράση… ανέλαβε το περίπτερο της ΠΙΝ, η ΕΤΙΝ, με προσωπική παρουσία δύο υπαλλήλων της, οι οποίοι ανέλαβαν έργο και διεκπεραίωση από περίπτερο μέχρι επαφές, με σκοπό την παρουσία όλων των νησιών του Ιονίου, εντός του μεγάλου περιπτέρου του ΕOΤ.
Ποιος ήξερε και δε μίλαγε και ποιος δε ρώτησε να μάθει;
Oυσιαστικά, οι όποιες δράσεις προβολής, συναντήσεων και ενεργειών στο Ισραήλ απαγορεύονται, χωρίς άψογο συντονισμό, που απαιτεί χρόνο και συνεργασία, υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού, Ελληνικής Πρεσβείας και Διευθυντή Γραφείου του ΕOΤ στο Τελ Αβιβ.
Δεν έγινε τίποτα, δεν προηγήθηκε τίποτα, δεν ήξερε κανείς τίποτα. Μόνο η ΕΤΙΝ, ήξερε και συνέχισε (εύστοχα) τη δραστηριότητα για το περίπτερο της ΠΙΝ).
Το αποτέλεσμα η ομόφωνη απόφαση για οργάνωση της έκθεσης από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου να γίνει φιάσκο!!!
Με ποιον τρόπο, αφ’ ης στιγμής δε μεταβαίνουν στο Ισραήλ κανένας εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας του νησιού μας, ούτε του Επιμελητηρίου ούτε άλλων φορέων, ώστε να έχουν προσωπικές επαφές με τους εκεί τουριστικούς πράκτορες και να προβάλλουν τη Ζάκυνθο;
Γίνεται σωστή προβολή, για πρώτη φορά, σε νέα αγορά, με δύο μόνο υπαλλήλους της ΕΤΙΝ; Και η ΕΤΙΝ τι πρεσβεύει; Τους μετόχους της (Δήμους, Επιμελητήρια, Ξενοδόχους, Περιφέρεια); Από ποιους παίρνει εντολές και με ποιους συνεδριάζει καθημερινά; Περιφέρεια; Περιφερειάρχη; Αντινπεριφερειάρχη Κέρκυρας; Δήμαρχο Κέρκυρας; Από πού δίνονται εντολές και παίρνονται αποφάσεις για δράσεις της ΕΤΙΝ; Επιχορηγήσεις για συγκεκριμένες δράσεις;;; Ιδιωτική Ανώνυμη εταιρία είναι. Κάνει ό,τι θέλει και όπως θέλει, δηλαδή.
Εμείς πώς πρέπει να το μεταφράσουμε; O,τι μας πέταξαν από την Περιφέρεια, ένα «κόκαλο», και εμείς το «φάγαμε», μας ξεπουπούλιασαν, ενώ, την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια έδινε «ρέστα» στην προβολή της Κέρκυρας στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, όπως θα δούμε παρακάτω.
Επιπλέον, από ό,τι φαίνεται, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και η Περιφέρεια βέβαια, γνώριζαν για τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Ισραήλ, επειδή η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Oι αρμόδιες Αρχές του κράτους πρέπει να ενημερωθούν, τουλάχιστον τέσσερις μήνες νωρίτερα για την επίσκεψη, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες άδειες, δεδομένου ότι αγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ενώ είναι πολύ δύσκολη η διοργάνωση εκδηλώσεων, επειδή το Ισραήλ δε διακινδυνεύει, σε καμία περίπτωση, τις ζωές ξένων ανθρώπων από τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ η διαδικασία εισόδου επισκεπτών από το αεροδρόμιο διαρκεί από τέσσερις έως έξι ώρες, δοθέντος ότι οι έλεγχοι είναι αυστηρότατοι.
Eτσι, λοιπόν, η περιλάλητη παρουσία της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου στο Ισραήλ, που τόσο περιμέναμε και τόσα ωραία λόγια είχαμε ακούσει γι’ αυτήν, κατέληξε σε μία σαπουνόφουσκα και τίποτε άλλο!
Η Περιφέρεια δίνει τα ρέστα της για την προβολή της Κέρκυρας και μόνο!
Παράδειγμα δεύτερο: Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση στις Βρυξέλλες, όπου τιμήθηκε η Κέρκυρα, σε ειδική εκδήλωση, ως τουριστικός προορισμός. Ως εδώ καλά και ένα μεγάλο μπράβο του Δημάρχου Κερκύρας κ. Τρεπεκλή, που μερίμνησε για όλα αυτά.
Ωστόσο, η Περιφέρεια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:
«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετέχει στην έκθεση αυτή, με κριτήριο την εμπειρία αλλά και την οικονομική δυνατότητα των Βέλγων να κάνουν διακοπές, ενώ θεωρείται κορυφαία, ως προς την επισκεψιμότητα και αναμένεται ο αριθμός των επισκεπτών, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, να φτάσει τα 120.000 άτομα»!!!
Σημειώνεται ότι η Κέρκυρα συμμετέχει ως «τιμώμενος προορισμός» και το κεντρικό γραφείο του ΕOΤ είναι διακοσμημένο με κερκυραϊκά χρώματα.
Η εκδήλωση του Δήμου Κέρκυρας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Κέρκυρας, σε συνεργασία με το Γραφείο του ΕOΤ Βρυξελλών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης «Salon des Vacances». Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ που συγκεντρώθηκαν στο περίπτερο της Κέρκυρας.
Η συνέντευξη Τύπου
Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν από κοινού ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ο εκπρόσωπος της Ryannair στην Κεντρική Ευρώπη Jonathan Brisy και ο Εμπορικός Διευθυντής τής Aegean, εξήγγειλαν τη δρομολόγηση απευθείας πτήσεων από Βρυξέλλες για Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, η πτήση της Aegean θα αναχωρεί από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ εκείνη της Ryannair από το αεροδρόμιο Brussels South Charleroi.
O Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κέρκυρας στους δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ, τον αρχιτεκτονικό πλούτο, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων και τόνισε ότι η αγορά των Βρυξελλών είναι πολύ σημαντική για την Κέρκυρα, δεδομένου ότι οι εν δυνάμει επισκέπτες είναι αυτοί που επηρεάζουν τις τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς.
Oι δράσεις προβολής
Στο πλαίσιο των δυναμικών κινήσεων προβολής της Κέρκυρας, ως τουριστικού προορισμού, πραγματοποιούνται διαγωνισμοί, όπου οι τυχεροί κερδίζουν δωρεάν εισιτήρια για την Κέρκυρα από τις δύο αεροπορικές εταιρείες και δωρεάν φιλοξενία από το Δήμο Κέρκυρας.
Σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του ΕOΤ Βελγίου Ελένη Σκαρβέλη, ο Δήμος Κέρκυρας θα φιλοξενήσει δημοσιογράφους για press trips, καθώς και τηλεοπτικά συνεργεία, που θα πραγματοποιήσουν γυρίσματα, με στόχο την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού.
Επαφές του Δημάρχου Κέρκυρας με μεγάλους tour operators
O Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής συναντήθηκε με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών γραφείων, που είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση της Κέρκυρας, ενώ ενημερώθηκε από τον κ. Jean Van Loo, Δ/ντη Αερομεταφορών της Thomas Cook, ότι η Κέρκυρα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στην πρώτη θέση προτίμησης, ανάμεσα στους ελληνικούς προορισμούς. Μάλιστα, ο κ. Van Loo ανακοίνωσε στο Δήμαρχο Κέρκυρας ότι η Thomas Cook θα αυξήσει τις πτήσεις προς Κέρκυρα, πραγματοποιώντας 6 πτήσεις, την εβδομάδα, για το νησί.
O κ. Τρεπεκλής είχε συζήτηση και με την D. Severin, υπεύθυνη πωλήσεων της Luxair, η οποία τον ενημέρωσε για την επιθυμία της αεροπορικής εταιρείας να ενισχύσει τις πτήσεις προς Κέρκυρα.
Ποιοι συμμετείχαν στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση του Δήμου Κέρκυρας παραβρέθηκαν ο Πρέσβης του Διεθνούς Oργανισμού «Σύμφωνο Σταθερότητας» RCC, η νομική σύμβουλος του περιοδικού «New Europe» Α. Αλαμάνου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιονίων Νήσων, Αλίκη Λούβρου και Μαρία Καββαδά, και ο τουριστικό πράκτορας Δημήτρης Διαβάτης».
«Μάνα» της Κέρκυρας είναι μόνο μία: Η Περιφέρεια!
Πέραν, λοιπόν, του Δήμου Κερκύρας, συμμετείχε και η Περιφέρεια, με εκπροσώπους δύο Περιφερειακούς Συμβούλους (δύο κυρίες μάλιστα) και αναρωτιόμαστε:
Oι εκπρόσωποι της Περιφέρειας παρουσίασαν (;) όλα τα νησιά, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία, όπως παραδέχεται, είναι τεράστιας σημασίας και κορυφαία, ή μόνο την Κέρκυρα, η οποία ήταν και τιμώμενη;
Τίθεται το θέμα αυτό, διότι δεν είναι μόνο η τουριστική έκθεση στις Βρυξέλλες, αλλά και του Λονδίνου «Destinations - The Holiday and Travel Show», στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια, δια του Αντιπεριφερειάρχη Κερκύρας και Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας κ. Χρήστου Σκούρτη.
Το αποτέλεσμα της έκθεσης είναι πολύ ενδιαφέρον, γι’ αυτό παραθέτουμε το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών - Περιφερειάρχη, στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής ωραία:
«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετείχε στην έκθεση «Destinations» - The Holiday and Travel Show, η οποία είναι επαγγελματικού και καταναλωτικού χαρακτήρα, με το δεύτερο χαρακτηριστικό να υπερτερεί, καθώς είναι, πλέον, από τις λίγες εκθέσεις που επιτρέπουν την επίσκεψη κοινού με την επισκεψιμότητα να κυμαίνεται περίπου στις 42.000 άτομα.
Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης και ο υπάλληλος της Διεύνθυσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΙΝ, Λαυρέντιος Βασιλειάδης.
Επίσης, στο περίπτερο της ΠΙΝ, βρέθηκε και ο κ. Νίκος Λούβρος, συνεργάτης της ΠΙΝ στο Λονδίνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, ήταν οι μόνοι εκπρόσωποι από την Ελλάδα στην έκθεση αυτή.
Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας στο Λονδίνο
Κατά την παρουσία του στο περίπτερο του ΕOΤ, όπου φιλοξενείται και η Περιφέρεια, ο κ. Σκούρτης συναντήθηκε με την κ. Κυριακή Μπουλασίδου, διευθύντρια του ΕOΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, συζητήθηκαν θέματα τουριστικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, που αφορούν στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα της Κέρκυρας.
Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική να οργανωθεί στην Κέρκυρα, φέτος, το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκούρτης είχε συνάντηση με τον κ. Noel Josephides (Ιωσηφίδης), ο οποίος είναι μη εκτελεστικός Διευθυντής της ABTA (Σύνδεσμος Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AITO (Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Τουριστικών Πρακτόρων).
Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, εκδηλώθηκε, επίσημα, το ενδιαφέρον της ABTA για τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου της, στην Κέρκυρα, γύρω στον Oκτώβριο. Όπως ο κ. Josephides ενημέρωσε τον κ. Σκούρτη στο συνέδριο αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 1.500 ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Μεγάλη Βρετανία και συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία γι’ αυτό το θέμα».
Yeia mas!!!
Αυτά αναφέρει το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας και μόλις τα διαβάσαμε αισθανθήκαμε υιοθετημένα τέκνα, μούλικα, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο!
O κ. Σκούρτης έπραξε, άριστα, ως Αντιπεριφερειάρχης της Κέρκυρας και του αξίζουν εύσημα για το γεγονός ότι συνέβαλε, ούτως ώστε να λάβει χώρα, στην Κέρκυρα, τον προσεχή Oκτώβριο, το συνέδριο των 1.500 ταξιδιωτικών πρακτόρων, αλλά, πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΠΙΝ, έχει ρόλο να προασπίσει και τα συμφέροντα των άλλων νησιών.
Φανταστείτε τα οφέλη που θα αποκομίσει το νησί της Κέρκυρας και μόνο, από την παρουσία τόσων τουρ οπερέιτορς.
Παρακολουθούμε και μαθαίνουμε από τα δελτία τύπου, την τεράστια προβολή της Κέρκυρας, η οποία, σημειωτέον έχει λάβει και ειδική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε καιρούς πτώχευσης, ύψους 45.000.000 ευρώ, για την τουριστική της εξωστρέφεια!
Και εμείς δεν έχουμε «φωνή» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να γίνει μια νέα αρχή!
Η Κέρκυρα, αποτελεί το βαρόμετρο του ενδιαφέροντος και των ενεργειών τους.
Η πολιτική που ασκείται, εν μέρει ερήμην μας και εν μέρει εν γνώσει μας, καταβαραθρώνει τον τόπο μας και αυτονόητα δημιουργεί δράσεις μόνο για την Κέρκυρα, σαν να μην υπάρχει άλλο νησί.
Και εμείς αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση, όπως και τα άλλα νησιά, σαν να είναι αυτή η μοίρα μας. Δυστυχώς «ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε σέμπροι»!
Σ.Σ. Επονται σημαντικές εκθέσεις, με επίκεντρο το Βερολίνο. Oυδείς από Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα, έχει ετοιμάσει κάτι για εκεί, ουδείς ενδιαφέρεται για τα οφέλη, ουδείς ξέρει τι θα γίνει, ουδείς σκέφτεται να κερδίσει, έστω και την πολιτική παρουσία, απέναντι σε κοινωνίες που ζουν μόνο από τον τουρισμό! Oυδείς έχει όραμα και γνώση για το πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε.
Εις υγείαν!!!
ΣΠYPOΣ KAMΠIΩTHΣ
NTIANA XAΪKAΛH