Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Φαράγγι της Μέλισσας: Το στολίδι που έγινε ζούγκλα


faraggi-melissas4
Φανερή η πλήρης εγκατάλειψη και η απουσία κάθε αρμόδιας αρχής.
Δεν χωρά αμφιβολία πως η 'μάνα' φύση μας χάρισε απλόχερα μικρούς παραδείσους στο νησί μας, μέρη κατάφυτα, αγνά.. ησυχαστήρια. Μέρη που σε κάθε επίσκεψη ξυπνούν πρωτόγονα και συνάμα πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ένα από αυτά είναι και το μοναδικού φυσικού κάλλους, Φαράγγι της Μέλισσας. Πραγματικά ένας τουριστικός προορισμός που αξίζει να περιηγηθεί κάθε επισκέπτης.
Προφανείς λοιπόν και οι λόγοι που η πρώην δημοτική αρχή ενέταξε το έργο της αποκατάστασης του φαραγγιού, ως άκρως αναγκαίο για την ανάπτυξη της περιοχής και με την ολοκλήρωσή του το φαράγγι πήρε τη μορφή που όλοι το γνωρίσαμε. Καθαρισμός της ευρύτερης περιοχής, τοποθέτηση ξύλινων γεφυρών και κιγκλιδωμάτων, τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, πλακόστρωση σε όλο το μήκος της διαδρομής και τοποθέτηση ξύλινων καθισμάτων (παγκάκια).

Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκριζε κάποιος κάθε φορά που επισκέπτονταν αυτό το ... αληθινό στολίδι της Λευκάδας!
Κάπως έτσι, με το πέρασμα του χρόνου φτάσαμε στην ωμή σημερινή πραγματικότητα. Εκείνο το στολίδι μετατράπηκε σε ....σκέτη ζούγκλα!!
Ποιος θα το πίστευε ότι μερικά χρόνια αργότερα, η ανθρώπινη μανία και οι καιρικές συνθήκες θα μετέτρεπαν αυτή την όαση σε παράρτημα του jurassic park!!
Και λέω η ανθρώπινη μανία γιατί είναι φανερό ότι μόνο η ανθρώπινη παρουσία δικαιολογεί τα κυριολεκτικά διαλυμένα κιγκλιδώματα, σχεδόν σε όλο το μήκος της διαδρομής και όσα η αυτή δεν κατάφερε να διαλύσει, τα υποχρέωσαν οι καιρικές συνθήκες σε φυσική αλλοίωση!
Αποτέλεσμα αυτού είναι σε όλο το μήκος της διαδρομής να εξέχουν σίδερα και πρόκες που στήριζαν τα κιγκλιδώματα, πολλά απο τα οποία είναι πεταγμένα στο φαράγγι. Οι ξύλινες γέφυρες που ενώνουν τα απομακρυσμένα σημεία της διαδρομής έχουν πολλά σπασμένα σκαλοπάτια, γεγονός που κάνει τη διέλευση σε αρκετά σημεία άκρως επικίνδυνη. Αυτή ήταν η εικόνα που παρουσίαζε το φαράγγι της μέλισσας, τα τελευταία χρόνια και κατ' επέκταση και το καλοκαίρι που μόλις πέρασε. Αυτή την εικόνα αντίκρισαν οι επισκέπτες που εμπιστεύτηκαν την πινακίδα που οδηγεί στο φαράγγι, στον επαρχιακό δρόμο προς Σφακιώτες.
Είναι φανερή η πλήρης εγκατάλειψη και η απουσία κάθε αρμόδιας αρχής καθώς και όλων των φορέων της περιοχής ως προς τη διάσωση και τη διατήρηση καθώς και τη στοιχειώδη συντήρηση τουλάχιστον των ξύλινων κατασκευών που υπάρχουν καθώς και την κοπή χόρτων που παρασιτούν στην περιοχή κάνοντας τη διέλευση ακόμα πιο δύσκολη. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εικόνα παραμένει ίδια.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών!
Είναι χρέος όλων των πολιτών, των σωματείων και της δημοτικής αρχής να προστατεύουν και να διαφυλάσσουν έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή, για την υλοποίηση των οποίων δαπανήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο παρελθόν, τα οποία σήμερα θα φάνταζαν αρκετά για την κάλυψη πάγιων αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου