Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μέτρα ύψους 7 δισ. – Τι αξιώνει η τρόικα - Δεν μας δίνουν άμεσα την 6η δόση!

 



κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισπράξει η χώρα μας τα 8 δισ. της 6ης δόσης του δανείου (που έχουν άμεση σχέση με την επάρκεια σε ρευστό για μισθούς και συντάξεις εκ μέρους του δημοσίου), σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν. Είπε ότι η 6η δόση θα
εκταμιευθεί μετά την έκθεση των ελεγκτών της τρόϊκας, τους οποίους περιμένει στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό κείμενο των μέτρων που ικανοποιούν τους Ευρωπαίους εταίρους. Στο μεταξύ,  κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα ύψους 7 δις. ευρώ μεταξύ των οποίων η περικοπή φοροαπαλλαγών ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία θα επιβληθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Μεγαλύτερες απαιτήσεις όμως έχει η τρόικα και το ΔΝΤ…
Αναλυτικότερα:
Η εκταμίευση της 6ης δόσης
Ο κ. Αλταφάζ,  εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του σήμερα,  απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ,  να ληφθούν κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο στις 3-4 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα, δεν έχει δείξει ξεκάθαρα ότι προτίθεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά υπήρξε «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες.
Τα «ανοιχτά» θέματα που πρέπει να κλείσουν με την άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας στην Ελλάδα, είναι κατά τον εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Επιτρόπου η δημοσιονομική απόκλιση για το 2011 και το 2012, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων,  αποκρατικοποιήσεις, οριστικοποίηση του καταλόγου των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν,  οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό).

Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται για τη λήψη απόφασης σχετικά με την 6η δόση, ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή λαμβάνει μεν υπόψη τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά λαμβάνει, επίσης, υπόψη και την εντολή που η ίδια η Επιτροπή έχει, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι καλύπτονται πλήρως οι αυστηρές προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης». Όσο για την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για το νέο δάνειο της 21 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, παρ΄ ότι ερωτήθηκε πιεστικά, απέφυγε να χαρακτηρίσει αυτή τη συμφωνία επαρκή για την Ελλάδα και είπε απλώς ότι αποτελεί μία «απόφαση που συνιστά καλή παρέμβαση».

Τι μέτρα προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος
Κατά την ομιλία του στο  Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF) στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, παρουσίασε το νέο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το 2015. Ο κ. Βενιζέλος είπε  επίσης, ότι αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του 2011, σε 4 από 5 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, αφορούν:
- Επιπλέον μείωση 20% στους μισθούς του Δημοσίου, μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το νέο μισθολόγιο.
- Ένταξη σε πρώτη φάση στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2011.
- Εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις μέχρι και το 2015, όταν ολοκληρώνεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
- Νέα περικοπή 4% στις συντάξεις.
- Περικοπή φοροαπαλλαγών ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία θα επιβληθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011.
- Ετήσια έσοδα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 μέσω του νέου τέλους στα ακίνητα.
Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι η είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο. «Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου μέχρι το 2014 ωριμάζουν, για να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και συναίνεσης. Το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει στόχο να συγκεντρώσει 28 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2014»,
Μέχρι τα τέλη του 2014 το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αντλήσει συνολικά έσοδα 28 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Βενιζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου