Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Συμβάσεων επιχειρήσεων με καταναλωτές
Πιο συγκεκριμένα, στις 11 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση για τη δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας Συμβάσεων επιχειρήσεων με καταναλωτές. Η πρόταση ονομάστηκε και «28η συνταγή», καθώς θα ισχύσει παράλληλα με τις 27 εθνικές νομοθεσίες. Η βασικότερη πρόβλεψη αφορά το «εργαλείο επιλογής», που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιλέγουν τις ευνοϊκότερες γι’ αυτές ρυθμίσεις. Σήμερα, η νομοθεσία, για τις συμβάσεις επιχειρήσεων, με καταναλωτές, έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, γιατί στοχεύει, στην προστασία του αδύναμου μέρους μίας σύμβασης, δηλαδή του καταναλωτή. Η νομοθεσία αυτή μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό της, γιατί όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουν.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει στον έμπορο ή στην επιχείρηση, το δικαίωμα να επιλέξουν, αν θα εφαρμόσουν τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία ή την, ήδη, υπάρχουσα εθνική νομοθεσία. Έτσι, μια επιχείρηση, που πουλάει λογισμικό, σε καταναλωτή, από κράτος-μέλος, που δεν προβλέπει στην εθνική του νομοθεσία υψηλό επίπεδο προστασίας, π.χ. όταν το λογισμικό είναι ελαττωματικό, θα επιλέξει να εφαρμόσει την εθνική νομοθεσία. Αντίθετα, αν το κράτος-μέλος, όπου κατοικεί ο καταναλωτής, παρέχει υψηλότερη προστασία, από την προστασία, που προβλέπει η νέα νομοθεσία, η επιχείρηση θα επιλέξει τη νέα νομοθεσία.
«Η προαιρετική επιλογή και τα εθελοντικά εργαλεία που προβλέπονται από την «28η συνταγή», αποτελούν μια ξεκάθαρη οπισθοχώρηση στα ευρωπαϊκά δικαιώματα των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 30 χρόνια», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εργαστεί πάνω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο για τους καταναλωτές πάνω από 3 δεκαετίες. Τα δικαιώματα για τους καταναλωτές είναι πλέον γνωστά σε αυτούς, διεκδικούνται, εφαρμόζονται και η εμπειρία έχει αποδείξει ότι λειτουργούν αρκετά καλά. Όταν οι καταναλωτές γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, απαιτούν και το σεβασμό τους. Δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουμε πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να υιοθετηθεί μια νομοθεσία που επιτείνει την ασάφεια και τη σύγχιση στον καταναλωτή. Ζητούμε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκσυγχρονίσει τον Ευρωπαϊκό Νόμο για τις Συμβάσεις, με πραγματική και υποχρεωτική νομοθεσία και όχι με εθελοντικά εργαλεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου