Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΟ ΚΑΙ ΤΟ 2012

Κατάθλιψη, ανασφάλεια, οργή, αγανάκτηση. Παγωμένοι άνθρωποι, προβληματισμένοι με το χάλι της χώρας και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Όλοι απογοητευμένοι αναρωτιούνται τι θα γίνουν τα παιδιά μας. Η άγρια οικονομική κρίση εχει 'αλώσει' τις καρδιές ολων. Και εχει δημιουργήσει ενα πρωτοφανές σκηνικό απαξίωσης θεσμών, ιδεών αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το πολιτικό συστημα εχει χρεοκοπήσει μαζί με την αξιοπιστία των πολιτικών. Τα νοικοκυριά ειναι αδύναμα να πληρώσουν τα χαράτσια, χωρίς να ''ιδρώνει το αυτί'' κανενός. Μας βλέπουν όχι σαν ανθρώπους αλλά σαν ψυχρούς αριθμούς. Κανείς δεν ασχολείται πως θα πληρώσει ο κοσμάκης το στεγαστικό του δάνειο ή τις σπουδές των παιδιών τους. Κανείς δεν αναρωτιέται πώς θα επιβιώσουν οικογένειες με μισούς μισθούς και συντάξεις. Και με την ανεργία να θεριεύει και τούς νέους να προσανατολίζονται στο εξωτερικό.

Δυστυχώς όλα δείχνουν οτι και το 2012 θα ειναι, μια ακόμη, θλιβερή χρονιά για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους επαγγελματίες. Έρχεται νέος γύρος περικοπών σε μισθους-συνταξεις αλλά και ανατροπές στο ασφαλιστικό. Eρχονται και νέα βάρβαρα μέτρα. Η αιρεσιμότητα του δανειακού μηχανισμού παγιδεύει τη χωρα σε ενα φαύλο κύκλο οπου η άγρια λιτότητα τροφοδοτεί την ύφεση προκαλώντας περαιτέρω λιτότητα, νεους φόρους και βαρύτερη ύφεση. Οι εργαζόμενοι-συνταξιουχοι έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους πληρώνοντας μονίμως το κόστος πολιτικών που εντείνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ειναι γεγονός οτι το προβλημα του χρέους αξιοποιείται από τους οικονοµικά ισχυρούς, ως πρόσχηµα για την κατάργηση των κατακτήσεων και των δικαιωµάτων των εργαζοµένων και των λαών. Οι εργαζόµενοι στη χώρα µας, χρησιµοποιούνται ως µέρος ενός «πειράµατος» που ήδη επεκτείνεται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ολοι διαπιστώνουμε οτι οι εργαζόμενοι, έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους πληρώνοντας μονίμως το κόστος πολιτικών που εντείνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η πρωτοφανής εισοδηματική αφαιμαξη μεσω αγριων περικοπων σε μισθούς, συνταξεις αλλα και η φορεπιδρομη, οι απολυσεις μαζι με την επιθεση τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιωματα οδηγουν σε περαιτέρω κοινωνική εξαθλίωση. Και θα πρεπει να γίνει κατανοητό οτι μαζι με τις αλλαγές κυβερνήσεων και προσώπων απαιτούνται και αλλαγές πολιτικών, αλλαγές οι οποίες επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα ώστε να μην πληρώνουν μονίμως οι εργαζόμενοι τα αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων.

Eτσι τα βάρβαρα(και αδιέξοδα) μέτρα δεν εχουν τέλος:

-Η φοροεπιδρομή στα μόνιμα υποζύγια των προϋπολογισμών της χώρας συνεχίζεται. Ακόμη και η γενιά των 500 ευρώ θα υποστεί φορολογική αφαίμαξη! Ο ισοπεδωτικός με τη μείωση του αφορολογήτου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που έχουν την όποια μικρο – ιδιοκτησία (την οποία απέκτησαν με δάνεια και αιματηρές οικονομίες). Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πάνω από 10 δις ευρώ το χρόνο καταγράφεται η φοροδιαφυγή στη χώρα μας και 14.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οφείλουν (ληξιπρόθεσμα χρέη) 37 δις ευρώ προς το Δημόσιο!!!

-Kαταργείται η µονιµότητα και απολύονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόµενοι από το Δηµόσιο, µέσω της εργασιακής εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιµότητας.. Ταυτόχρονα, προσβάλλονται η νομιμότητα και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας!! Νέες, επίσης, απολύσεις προετοιµάζονται και λόγω της κατάργησης των Οργανικών Μονάδων και της -κατ’ επίφαση- αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόµενοι οδηγούνται στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Με την εργασιακή εφεδρεία, την κατάργηση των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο θα απολυθούν πάνω από 30.000 υπάλληλοι.

-Με το νέο µισθολόγιο - φτωχολόγιο κατακρεουργούνται, για µια ακόµη φορά, τα εισοδήµατά των δημοσίων υπαλλήλων. Οι µειώσεις κυµαίνονται από 7% έως 55%. Καταργούνται τα γενικά και κλαδικά επιδόµατα, ακόµη και το οικογενειακό, ενώ ταυτόχρονα µειώνονται οι βασικές αποδοχές µας. Συνδέεται ο µισθός µε το βαθµό και την αξιολόγηση µε συνέπεια η πλειοψηφία των υπαλλήλων να καταδικάζεται σε µισθολογική καθήλωση. Περιορίζονται οι συντάξιµες αποδοχές.

- Οσον αφορά στο ασφαλιστικό πέρα απο τις αγριες περικοπές στις συντάξεις έρχονται και νεα μέτρα με δεδομενη την αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων. Το ΙΚΑ βουλιάζει στα ελλειμματα και με 'τη ψυχή στο στόμα' δινει ακομη συντάξεις με δανεισμό. Τα στοιχεία δείχνουν οτι λόγω της υφεσης:

-Περίπου 4 δισ. ευρώ «χάνονται» από την ανεργία και τη μη ασφάλιση των, επίσημα υπολογιζόμενων, 800.000 ανέργων.

-Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία 1.250.000 ατόμων (το 25% του εργατικού δυναμικού).

-Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. στο ΙΚΑ (μαζί με τα επιδόματα).

-700 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από εισφορές φέρνει στα Ταμεία η φετινή, (υποεκτιμημένη) μείωση κατά 6% των μισθών.

Παράλληλα η νεα μειωση στις επικουρικές-που μπορει να φθάσει και στο 50% σε ακραίες περιπτωσειις- ερχεται να προστεθεί στις περικοπες που ηδη εγιναν ενω με το νεο ασφαλιστικό νόμο θα υπάρξει:

--Αυξηση του μεσου ορου ηλικιας συνταξιοδοτησης κατα 2,5 ετη(απο τα 61 στα 63,5) απο το 2015 εως το 2060.

---Νεος τροπος υπολογισμού των συντάξεων ο οποίος θα επιφέρει μεσοσταθμικη μειωση στις κυριες συντάξεις υψους 7,5% απο το 2012 εως το 2045.

---Μειωση των αναπηρικών συντάξεων -με βαση το νεο συστημα αξιολογησης που ηδη εφαρμοζεται- απο το 14% στο 8% του συνόλου των συντάξεων.

-. Καταργείται χρόνο με το χρόνο η 8ωρη- 5ημερη εργασία, και στη θέση της δείχνει να εγκαθίσταται η ευέλικτη απασχόληση με μισθούς από 375 έως και 500 ευρώ, δηλαδή με αμοιβές κατά πολύ χαμηλότερες ακόμη και από το ελάχιστο επίπεδο των 751 ευρώ το μήνα, μικτά, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι εργασιακές σχέσεις ειναι σε πλήρη απορρύθμιση αφου κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα απο 50-80%. Μάλιστα περισσότεροι από τους εργαζόμενους στη χώρα μας είναι πλέον οι άνεργοι. Οπως διαπιστώνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ από τρίμηνο σε τρίμηνο αυξάνονται οι άνεργοι, 4,1 εκατ. άνθρωποι εργάζονται, 4,5 εκατ. δεν εργάζονται -άνεργοι συν συνταξιούχοι. Το επίδομα ανεργίας παίρνουν μόνο 300.000 για 12 μήνες σε σύνολο 1 εκατ. ανέργων, μετά τους συντηρεί η οικογένειά τους. Σημερα ο ένας στους δύο νέους μας είναι άνεργος. Εξάλλου- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική ανεργία στο 21% (1.050.000) περιορίζοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 6,5 δισ. ευρώ (έναντι 5 δισ. ευρώ φέτος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου