Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Οι θέσεις της Επτανησιακής Αναγέννησης στο συμβούλιο της ΠΙΝΕνημέρωση από την Επτανησιακή Αναγέννηση
Γιώργος Καλούδης

Δικηγόρος Α.Π. & Σ.τ.Ε.
Επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης
29-11-2011

ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ
ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΨΑΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΒΙΝΤΣΟΤΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίυ Ιονίων Νήσων στις 25 & 26 Νοέμβρη 2011, η Επτανησιακή Αναγέννηση πήρε τις εξής θέσεις:
1. Είχαμε έγκαιρα και ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, εμείς η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, η Α.Ν.Α.Σ.Α. και η Αριστερή Κίνηση Ιονίου, ζητήσει να τεθεί θέμα Ημερήσιας Διάταξης στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα, η άμεση ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 8 Υπουργών που χωροθετεί χώρους ιχθυοτροφείων από τους Οθωνούς μέχρι τις ΝοτιοΑνατολικές ακτές της Κεφαλλονιάς.
Περιφερειάρχης και Πρόεδρος δεν το έγραψαν στην Η.Δ. προς συζήτηση και επιδίωξαν να ... περιορισθεί σε μία ... απλή ενημέρωση στο Περιφερειάρχη και μάλιστα ... χωρίς αντίλογο. Και έτσι ξαναβάλαμε προ Ημερησίας Διάταξης με τη στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και εγγράφηκε ως θέμα συζήτησης ημερήσιας Διάταξης, συζήτηθηκε και ψηφίστηκε η θέση μας:
« 1. Για άμεση ανάκληση της ΚΥΑ των 8 Υπουργών για επέκταση ιχθυοτροφείων στις τουριστικές ακτές των Επτανήσων.
2.Προσφυγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η ΚΥΑ των 8 Υπουργών που καταστρέφει τα νησιά μας.»
Δεν τη ψήφισε η υποστηρισθείσα από το Μνημονιακό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, παράταξη του κ. Μπεριάτου (Η.Μπεριάτος,Γ. Καρύδης, Άγγελος Βλάχος, Λευτέρης Γιαννάτος) είχε αποχωρήσει ο κ. Διονύσης Γεωργάτος και ήταν απούσα η κ. Μάχη Δαγκλή.)
2. Απόλυτα συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και θέσεις, θέσαμε ως θέμα προ Ημερησίας Διάταξης την άμεση άρση της απαγόρευσης της αλιείας με βιντσότρατες.
Ήταν παρόντες και 25 αλιείς με βιντζότρατες και το Προεδρείο (Γ. Φατούρος και Παπαδημητρίου) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Αλιέων με βιντσότρατες.
Ο επικεφαλής της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Γιώργος Καλούδης τόνισε ότι έχοντας και ειδική γνώση, αφού έχει δουλέψει στη βιντσότρατα του πατέρα του 3-4 χρόνια, αλλά και από όλες της επιστημονικές μελέτες και έρευνες προκύπτει η ζημιά που κάνουν η βιντσότρατες (που δένουν πάνω στις παραλίες όταν τραβάνε το δίχτυ)) στον ενάλιο πλούτο και στο γόνο και είναι πολύ μικρή, μόνον 5 % , είναι η ελάχιστη, και εντελώς αναπαίσθητη, σε αντίθεση με τη ζημία που προκαλούν οι ανεμότρατες – μηχανότρατες, που «καθαρίζουν» τα πάντα.
Οι βιντσότρατες ψαρεύουν κυρίως μαρίδα και μαριδάκι, το ψάρι του φτωχού που ζει περίπου ένα χρόνο.
Φαίνεται ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις που πρώτα απαγόρευσαν το ψάρεμα με βιντσότρατα (που ψαρεύουν δεμένες από τη παραλία αλλά όχι και με μηχανότρατες που ψαρεύουν και συλλέγουν από τον πυθμένα τα πάντα) και στη συνέχεια ... η χωροθέτηση ιχθυοτροφείων στις περισσότερες ακτές από Οθωνούς (Β.Δυτικότερο άκρο) μέχρι Ν.Α. Κεφαλλονιάς, ήταν βάση δόλιου σχεδίου και γι αυτό «έβαλαν τους τσομπαναραίους (που είπε ο κ.Βερύκιος) να το εκτελέσουν για να επικαλούνται άγνοια και κουφότητα ενώ υπάρχει δολερότητα.
Απαράδεκτη η όλη στάση και συμπεριφορά της Επιτρόπου Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη, της πρώην εκφωνήτριας του Πολυτεχνείου που δεν εκπροσωπεί και δεν προωθεί τα συμφέροντα των φτωχών ανθρώπων, και μάλιστα την ώρα που είναι τεράστιο το έλλειμα του ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών, και τεράστιο το χρέος και ειδικότερα όταν το 80 % της κατανάλωσης ψαριών στην Ελλάδα εισάγονται από Αλβανία, Τουρκία, Τυνησία, Αίγυπτο!!!
Ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, Ιχθυοτορφεία στη θάλασσα και στις ακτές των Νησιών μας.
Η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών ενακόκεινται στον κ. Σπύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου