Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ``ΚΟΥΡΕΜΑ`` ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΕΦΑΠΑΞ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 1.11.2011

 
 Τα νεα χαράτσια -από τη  καταιγίδα του πρόσφατου ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου απο τo οποίο εκτιμάται οτι τα νοικοκυριά θα χάσουν 5,5 δισ. ευρώ.-τίθονται σε ισχύ απο την 1/11/2011.
Ερχονται αμοιβές-συντάξεις και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου. Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα εχουν σε λίγους μήνες μισθούς των 700-800 ευρώ και συντάξεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Εναι δεδομένο. Οπως ειναι δεδομένο οτι ερχονται και ακομη σκληρότερα μέτρα μαζι με πλειστηριασμούς σπιτιών -καταστημάτων λογω της αδυναμίας ανταπόκρισης των δανειοληπτών. Η υφεση φερνει υφεση και η φτώχεια περισσότερη φτώχεια.
Kατα την ΑΔΕΔΥ τα νεα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγούν σε:

•· Νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ.

•· Νέα δραματική μείωση των μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου κατά 20% με το νέο Μισθολόγιο – φτωχολόγιο. Αν λάβουμε υπόψη μας πως το εισόδημά μας έχει, ήδη, υποστεί μεγάλες περικοπές που αγγίζουν το 1/3 των αποδοχών μας, τότε οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 50% - 55%.

•· Νέα μείωση των κύριων συντάξεων κατά 20% για το μέρος της σύνταξης που είναι πάνω από 1.200 ευρώ και γι’ αυτούς που είναι κάτω από 55 χρόνων, μείωση κατά 40% για το ποσόν που είναι πάνω από 1.000 ευρώ.

•· Περικοπές κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις

•· Νέα μείωση του εφάπαξ των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 15% και 20%

•· Με την εργασιακή εφεδρεία, την κατάργηση των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο θα απολυθούν πάνω από 30.000 υπάλληλοι.

-Η εφεδρεία – απόλυση είναι μέτρο που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, που κουρελιάζει το δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

-Η φοροεπιδρομή στα μόνιμα υποζύγια των προϋπολογισμών της χώρας συνεχίζεται. Ακόμη και η γενιά των 500 ευρώ θα υποστεί φορολογική αφαίμαξη!!!

-Ο ισοπεδωτικός με τη μείωση του αφορολογήτου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που έχουν την όποια μικρο – ιδιοκτησία (την οποία απέκτησαν με δάνεια και αιματηρές οικονομίες).

-Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πάνω από 10 δις ευρώ το χρόνο καταγράφεται η φοροδιαφυγή στη χώρα μας και 14.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οφείλουν (ληξιπρόθεσμα χρέη) 37 δις ευρώ προς το Δημόσιο!!!

-Στον Ιδιωτικό Τομέα επιχειρείται ακόμη και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των κατώτατων αμοιβών που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

-Αναστέλλονται για 4 χρόνια οι επεκτάσεις των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας. Έτσι, διευκολύνεται η εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακών

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν 2 δισ. ευρώ από το νέο μισθολόγιο, οι συνταξιούχοι άλλα 1,4 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και του ψαλιδίσματος όλων των φοροαπαλλαγών. Για όσους τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας υπολογίζεται ότι οι απώλειες στις αποδοχές τους θα είναι τουλάχιστον 85 εκατ. Με βάση τα παραπάνω, κάθε νοικοκυριό χάνει 1.400 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ αν συνυπολογισθούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου του Ιουνίου οι απώλειες ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι σήμερα οι πολίτες έχουν καταβάλει 31 δισ. ευρώ στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ιδιαίτερη σημασία εχει το γεγονός οτι στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται- στις διατάξεις του νέου μισθολογίου- και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις. Οσον αφορά τις συντάξεις οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν ασφαλισμένους στα ταμεία του δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Επίσης τα μέτρα επιβαρύνουν ιδιαίτερα στρατιωτικούς, λιμενικούς, σώματα ασφαλείας, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ που βγήκαν σε σύνταξη πριν τα 55 έτη κάνοντας χρήση ευνοϊκών όρων ή εθελουσίων εξόδων. Αντίθετα τη μικρότερη επιβάρυνση έχουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ καθώς το 80% των συντάξεων που χορηγεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατηγορία των συνταξιούχων που επιβαρύνεται περισσότερο τόσο από τα νέα χαράτσια που επιβάλει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, είναι οι συνταξιούχοι έως 55 ετών με υψηλές συντάξεις. Οι περισσότεροι από αυτούς (περί τις 500.000) θα θιγούν και από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο στα ελλειμματικά ταμεία «ψαλιδίζοντας» έως και 40% τα ποσά τα οποία εισπράττουν. Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις είναι ανάλογες με το ύψος και την ηλικία των συνταξιούχων και φτάνουν έως το 36% για όσους νέους σε ηλικία συνταξιούχους εισπράττουν ή προγραμματίζουν να εισπράξουν την ανώτατη σύνταξη (2.773,40 ευρώ). Η μείωση φτάνει έως και το 25% ακόμη και για τους μεγαλύτερους ηλικίας 55 - 60 ετών και περιορίζεται στο 19,35% για όσους είναι πάνω από 60 ετών. Δεν επηρεάζονται καθόλου οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τις κατώτατες συντάξεις ούτε όμως και οι πάνω από τα 55 με συντάξεις έως 1.300 ευρώ. Επίσης από 1.814,84 έως 11.933 ευρώ θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την περικοπή του εφάπαξ κατά 20%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και είναι στην τεχνολογική ή την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Προβλέπεται ότι από 1η Νοεμβρίου και μετά, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων, υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Καμία σύνταξη μετά την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ. Αντίστοιχα, προβλέπεται ότι από την 1/11/2011 και εφεξής, στους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ, (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης μειώνεται κατά 15%, και για τους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)κατά ποσοστό 20%. Και σε αυτή την περίπτωση, προηγείται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (για συντάξεις άνω των 300 ευρώ). Ειδικά για το ΜΤΠΥ, το τμήμα του μερίσματος που, μετά τις παρακρατήσεις υπερβαίνει τα 500 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 50%. Επίσης:

Από 1η Νοεμβρίου, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται με το ίδιο καθεστώς καθώς και στους ασφαλισμένους του ΝΑΤ και των ταμείων δικαιοδοσίας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, μειώνεται κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, μειώνεται κατά 20% το ποσό της κύριας σύνταξής τους που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση του δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης, καθώς και τα ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς, εφόσον πρώτα, αφαιρεθεί το ποσό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Εξαιρούνται της μείωσης όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας. Ειδικά από τη μείωση του 40% στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας, εξαιρούνται και οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι που αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεων από το Δημόσιο, η μείωση γίνεται σε κάθε σύνταξη χωριστά. Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν, αποτελούν έσοδα του Δημοσίου.

-Στους ασφαλισμένους του ΤΠΔΥ και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ που εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από τις αρχές του 2011 και μετά, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγούν τα ταμεία αυτά, σύμφωνα με τις καταστατικές τους διατάξεις μειώνεται κατά ποσοστό 20% και 30% αντίστοιχα, σε όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του.

-Κατά 30% μειώνεται και το εφάπαξ βοήθημα των ασφαλισμένων στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας, για αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2011.

ΜΙΣΘΟΙ: Περικοπές που θα φτάσουν το ύψος των 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο μισθολογικό κόστος περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα. Οι νέοι μισθοί στον "στενό" και ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου έχουν υποστεί "κούρεμα" κατά μέσο όρο 30%, ενώ σε μερικές κατηγορίες υπάλληλων κυρίως ΥΕ και ΔΕ που λάμβαναν υψηλά επιδόματα οι αποδοχές μειώνονται έως και 60%. Η πλειονότητα των υπαλλήλων που καταγράφουν απώλειες θα χάσουν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μισθολογίου μέχρι και το 25% των αποδοχών τους. Για όσους καταγράφουν μεγαλύτερες απώλειες, αυτές θα κατανεμηθούν ισόποσα τα επόμενα δύο χρόνια (2012-2013). Με το νέο μισθολόγιο καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και διατηρούνται μόνο το επίδομα επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών (100 ευρώ), τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά), καθώς και το επίδομα θέσης (γενικοί διευθυντές 900 ευρώ, διευθυντές 550 ευρώ, τμηματάρχες 250 ευρώ). Ανώτατο όριο αποδοχών θα είναι οι 3.000 ευρώ.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Στα εργασιακά αναστέλλονται για 4 χρόνια οι επεκτάσεις των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας. Έτσι, διευκολύνεται η εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις μισθών.. Τα μέτρα(για τα εργασιακά) που περιλαμβάνονται στο ψηφισθεν πολυνομοσχέδιο ειναι τα εξης:

- Η αναστολή της επέκτασης των επαγγελματικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μέχρι την τουλάχιστον στο τέλος του 2014. Ο στόχος αυτού του μέτρου είναι να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους, προκειμένου να συμφωνούν μεταξύ τους, σε επίπεδο επιχείρησης το ύψος των μισθών. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μισθοί που συμφωνήθηκαν σε κλαδικό επίπεδο, γίνονται όλο και περισσότερο δεσμευτικές για τις μικρές επιχειρήσεις και οδηγούν ουσιαστικά στην απώλεια θέσεων εργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

- Η κατάργηση της ρήτρας της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ο στόχος είναι η αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων.

- Επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, και ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, βασικό εμπόδιο για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης είναι η απουσία θεσμικά κατοχυρωμένου συνομιλητή με τον εργοδότη. Στο νόμο που ψηφίστηκε το ρόλο αυτό θα παίξουν οι Ενώσεις Προσώπων.
Ολα αυτα σημαινουν οτι καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο σύμβασης (δηλ. η συρροή) ανοίγοντας το δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση όλων των όρων αμοιβής και τον επανακαθορισμό τους μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών. Οι επιχειρησιακές θα μπορούν να υπερισχύουν εκτός από τις ομοιεπαγγελματικές και από τις κλαδικές, όμως, δεν θα μπορούν να προβλέπουν δυσμενέστερους όρους από την EΓΣΣE(Εθν. Γενικη Συλ. Συμβαση Εργασιας). Η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που οδηγεί σε υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας έναντι της κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής σε περίπτωση συρροής, σε συνδυασμό με την ικανότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων όχι μόνο από αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, αλλά και από ενώσεις προσώπων, σηματοδοτεί τη δυνατότητα για ανεξέλεγκτες και απότομες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ εκτιμα οτι η μείωση θα ειναι εως και 25%. Απο την πλευρά της η πρωην υπουργός Εργασιας κ. Λούκα Κατσέλη εκτιμά οτι η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10%-30% θα αφαιρέσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, 4,5 - 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση κατά 2,09% - 6,26% του ΑΕΠ. Επομένως-κατα την κα Κατσέλη- η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 (-2,5%) θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το -5%.
Παντως επισημαινεται οτι ειναι ανοικτό, το θέμα του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, καθώς στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελεί προάγγελο της έκθεσης των δανειστών, προβλέπεται ρητά, πως η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να εξετασθούν όλες οι παράμετροι στην αγορά εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομίας στο σύνολό της. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε, στόχος είναι να υπογραφεί μια εθνική τριμερής συμφωνία, που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται, προς αποφυγή κάθε παρανόησης, ότι στη συζήτηση πρέπει να τεθούν, όλες οι παράμετροι που έχουν αντίκτυπο στο κόστος εργασίας, οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων μισθών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς επίσης και παράμετροι μη μισθολογικού κόστους εργασίας, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς του συγχωνεύονται ή καταργούνται απειλούνται με ένταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας από 1.1.2012. Βασικό κριτήριο θα είναι η προϋπηρεσία. Απειλούνται κυρίως όσοι έχουν λιγότερη προϋπηρεσία. Σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι τη συνταξιοδότησή τους τίθενται και εργαζόμενοι εφόσον συμπληρώνουν 35 χρόνια ασφάλισης και αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως και την 31η Δεκεμβρίου 2013. Οι θέσεις στις οποίες υπηρετούν καταργούνται. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Εκτός από το στενό Δημόσιο τομέα το μέτρο της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων αφορά επίσης τους εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ, στους Οργανισμούς Τοπικούς Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και στις επιχειρήσεις τους καθώς επίσης στα ΝΠΙΔ. Οσοι εντάσσονται στην εργασιακή εφεδρεία θα λαμβάνουν για 12 μήνες το 60% του βασικού μισθού (εξαιρουμένων των επιδομάτων) που ελάμβαναν όταν εντάχθηκαν στην εφεδρεία. Θα καταβάλλονται κανονικά όλες οι εισφορές από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη για τον τακτικό μισθό προ της εφεδρείας. Εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία οι υπάλληλοι των οποίων οι σύζυγοι έχουν ενταχθεί ήδη σε αυτό το καθεστώς ή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Επίσης εξαιρείται κάθε υπάλληλος του οποίου η σύζυγος (ή ο σύζυγος) ή το παιδί που ζει στο ίδιο σπίτι με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά έχει αναπηρία τουλάχιστον 67%. Εξαιρούνται, τέλος, άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% και πολύτεκνοι.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Σαρωτικές επιβαρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους φέρνει η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ σε συνδυασμό με το νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, τον περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων από 10 σε οκτώ. Έξτρα επιβαρύνσεις προκύπτουν για τρίτεκνους και πολύτεκνους καθώς ψαλιδίζονται οι προσαυξήσεις στο αφορολόγητο λόγω τέκνων ενώ ακόμα περισσότερο θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν και εισοδήματα από ακίνητα καθώς καθιερώνεται έξτρα φόρος με συντελεστές από 1,5% έως 3%. Από την ισοπέδωση του αφορολογήτου γλιτώνουν μόνο φορολογούμενοι κάτω των 30 ετών ή άνω των 65 για τους οποίους το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ, εφόσον το συνολικό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Με τις αλλαγές 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι φέτος- με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ- δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, θα κληθούν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη και 5,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση από 100 έως και 900 ευρώ το χρόνο. Το μάξιμουμ της φορολογικής επιβάρυνσης εντοπίζεται για όσους έχουν εισοδήματα 32.000 ευρώ, καθώς ο φόρος από 5.120 ευρώ αυξάνεται σε 6.020 ευρώ. Στα χαμηλά εισοδήματα οι επιβαρύνσεις είναι καταλυτικές. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εκπτώσεις από αποδείξεις ή φοροαπαλλαγές, όφειλε φέτος φόρο μόλις 180 ευρώ. Για το ίδιο εισόδημα το 2012 θα κληθεί να πληρώσει 880 ευρώ ή 700 ευρώ περισσότερα. Για εισόδημα 15.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται από τα 540 στα 1.240 ευρώ, στα 20.000 ευρώ η επιβάρυνση φτάνει τα 740 ευρώ καθώς ο φόρος αυξάνεται από 1.680 σε 2.420 ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα υποστούν όσοι φορολογούμενοι έχουν περισσότερα από τρία παδιά. Με τις αλλαγές το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ( από 1.500) για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Πέρυσι, τρίτεκνος είχε προσαύξηση αφορολογήτου 11.500 ευρώ με προσαύξηση επιπλέον 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Τέλος άγριο χαράτσι για 5.079.000 ιδιοκτήτες οικιακών και εμπορικών ακινήτων, με τον λογαριασμό της ΔΕΗ φέρνει το ειδικό τέλος ακινήτων με τις επιβαρύνσεις να διπλασιάζονται έναντι των αρχικών ανακοινώσεων και το υπουργείο Οικονομικών να απειλεί ευθέως όχι μόνο με διακοπή ρεύματος, αλλά και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσους δεν το πληρώσουν. Το νέο «χαράτσι» για τα ακίνητα που επέβαλλε το υπουργείο Οικονομικών θα ειναι μέχρι και 20 ευρώ το τετραγωνικό. Το νέο τέλος θα υπολογίζεται πάνω στην τιμή ζώνης που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ θα συνυπολογίζεται και η παλαιότητα.
ΥΓ: Ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καθηγητής κ. Σ. Ροµπόλης, υπογραµµίζει πως η µεγάλη απώλεια για το ασφαλιστικό σύστηµα δεν προέρχεται ούτε από το «κούρεµα» των οµολόγων ούτε από τη µείωση των αποδόσεων των τίτλων του δηµοσίου. Το µεγάλο πρόβληµα είναι η ύφεση και κατ’ επέκταση η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και η µείωση των µισθών σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, τονίζει ο κ. Ροµπόλης. Εξαιτίας αυτών το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης είχε απώλειες εσόδων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ το 2011. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα ετήσια έσοδα των Ταµείων προέρχονται κατά 57% από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζοµένων, κατά 41% από την κρατική επιχορήγηση και µόλις το 2% αφορά έσοδα από αποδόσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταµείων. Ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιµά ότι µετά το «κούρεµα» των οµολόγων και ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η ύφεση θα ενταθεί, η χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνει δυσκολότερη, µε αποτέλεσµα την περαιτέρω µείωση των µισθών, την ύπαρξη νέου γύρου απολύσεων και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Αυτό θα σηµάνει περαιτέρω µείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων. «Οι δικές µας εκτιµήσεις ανεβάζουν τις απώλειες εσόδων για τα Ταµεία από το βάθεµα της κρίσης εντός του 2012 γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Ροµπόλης. Το ποσό αυτό, αυξηµένο κατά 1,5 δισ. σε σχέση µε το 2011, όπως και τις απώλειες από τους τόκους των οµολόγων (350-400 εκατ. ευρώ), θα κληθεί να αναπληρώσει ο κρατικός προϋπολογισµός.

2011-10-30

http://elgeorgakis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου