Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Ανάσα για 120.000 ανέργους από προγράμματα αυτεπιστασίας στους ΟΤΑ

Ανάσα για 120.000 ανέργους από προγράμματα αυτεπιστασίας στους ΟΤΑ
Ευκαιρία απασχόλησης σε 120.000 ανέργους θα δώσει το νέο πρόγραμμα για έργα αυτεπιστασίας στους δήμους, το οποίο ξεκινά το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο τόσο την καταπολέμηση της ανεργίας όσο και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Η καταληκτική ημερομηνία του εγχειρήματος, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πίνακες των ανέργων για όλους τους δήμους, είναι η 15η
Ιανουαρίου.

Μέχρι 135 ημερομίσθια τον χρόνο θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όσοι άνεργοι ενταχθούν στο πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται στις αρχές του 2012 και θα διαρκέσει για τρία χρόνια. Το πρόγραμμα, θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΑΣΕΠ και η επιλογή θα γίνει από τις περιφερειακές λίστες του ΟΑΕΔ.

Οι βασικές ειδικότητες που αναμένεται να ζητηθούν είναι οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες - ξυλουργοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, βαφείς κ.ά. - και άλλες σχετικές με τον κατασκευαστικό τομέα ειδικότητες οι οποίες θεωρείται πως έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την οικονομική κρίση.
Οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν σε έργα μεταξύ των άλλων συντήρησης και επισκευής δρόμων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, κοινοχρήστων χώρων, όπως πλατείες και παιδικές χαρές, ή κοινωνικών υποδομών (π.χ. δημοτικά γυμναστήρια), καθώς και σε έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ, αναπλάσεων, πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο του.

Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα, ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι, προκειμένου να είναι έτοιμοι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι πίνακες των ανέργων ανά δήμο και ανά ειδικότητα, που να καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα, πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο να έχει εκδοθεί η μεγάλη προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ.

Τόσο ο κ. Γιαννίτσης όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, έκαναν γνωστό ότι ώς τα μέσα Ιανουαρίου 2012 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατάλογοι με τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ, που θα συνταχθούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, από τους οποίους οι δήμοι, που εκτελούν έργα αυτεπιστασίας με ίδιους πόρους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό.

Το προσωπικό θα είναι κυρίως εργατοτεχνικό και τα έργα θα έχουν αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα. Οι μέρες απασχόλησης δεν θα υπερβαίνουν τις 135 το χρόνο, ενώ στις προσλήψεις, την εποπτεία των οποίων θα έχει το ΑΣΕΠ, θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι που διαθέτουν δικούς τους πόρους.

Στο μεταξύ, από την 1η Φεβρουαρίου 2012 θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί και με κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να προσληφθούν σε χρονικό διάστημα τριών ετών περίπου 100.000 άνεργοι με αυτεπιστασία επίσης. Το προσωπικό θα προσληφθεί βάσει κριτηρίων από την ίδια «δεξαμενή» ανέργων και θα έχει -και αυτό- τη δυνατότητα απασχόλησης για 135 ημερομίσθια το χρόνο.

Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι τα έργα, στα οποία θα απασχοληθεί το προσωπικό, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των δημάρχων, γι' αυτό και κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες, επειδή άλλες φορές έχει υπάρξει κακό προηγούμενο, να αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης τις προτεραιότητές τους.

Αναφερόμενος επίσης στην εργασιακή εφεδρεία και την εφαρμογή της στους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από την εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο, το μέτρο δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, τέτοια προβλήματα δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων. «Η αυτοδιοίκηση δεν έχει πρόβλημα λόγω εφεδρείας. Εχει, γιατί φεύγει κόσμος», είπε χαρακτηριστικά. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου