Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή πολιτικής, όχι μόνο προσώπων

Συντάκτης Δ. Σακελλάρης
Πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν παρομοίωσα το ΠΑΣΟΚ, με καράβι που ενώ βυθίζεται, στο γεμάτο ρωγμές σκαρί του, γίνεται «πόλεμος» μεταξύ «πρωτοκλασάτων» αξιωματούχων για την κατάληψη της καμπίνας του καπετάνιου.
Κανείς δε μιλά για την τραγική πορεία του πλοίου που το έφερε σε σύγκρουση με το «παγόβουνο» των αναγκών του ελληνικού λαού. Μία πορεία που όλοι οι συγκυβερνήτες καθόρισαν μαζί με τον καπετάνιο, που τώρα βρίσκεται σε δεινή θέση και απομονωμένος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει όλους αυτούς τους συνυπεύθυνους, είναι η κατάληψη της θέσης, αλλά και η συνέχιση με επιμονή κι ειδημοσύνη, της ίδιας καταστροφικής πορείας. 
Καθ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, η πορεία της χώρας αλλά και της παράταξης, που στο όνομά της εφαρμόστηκαν όλες οι πολιτικές και οι «μεταρρυθμίσεις», αποδεικνυόταν καταστροφική. Τα «μεγάλα» μέσα μαζικής παραπληροφόρησης πρόβαλαν μόνο τις απόψεις όσων εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητούσαν το μονόδρομο της άτακτης και απολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι όροι «αστοχίες» και «καθυστερήσεις», αποτύπωναν καθημερινά  την εύκολη αυτοκριτική των μελών της κυβέρνησης. Ουδείς όμως από αυτούς δεν τόλμησε να κρίνει την ίδια την «πορεία», τις πολιτικές και τις έξωθεν -σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο παρασιτικό κεφάλαιο- ντιρεκτίβες που καθόριζαν το παρόν και το μέλλον του τόπου.Όποιος αντιδρούσε χαρακτηριζόταν ως «συντεχνία», ως «αριστεριστής», αλλά και ως επικίνδυνος για την πατρίδα.
Σήμερα, κι ενώ η αποτυχία των εφαρμοζόμενων πολιτικών έχει αποδειχτεί, η ευρωζώνη λόγω των καταστροφικών -ιδιαίτερα γερμανογαλλικών- επιλογών κινδυνεύει με διάλυση, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθύτερη ύφεση, αλλά και η κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση, το «σοφό» εγχώριο πολιτικό προσωπικό θεώρησε ότι για την όλη κακοδαιμονία ευθύνεται η έλλειψη συναίνεσης!
Έτσι διαμορφώθηκε η συγκυβέρνηση με τη συμμετοχή της δεξιάς, της ακροδεξιάς και της,   σοσιαλφιλελεύθερης κατεύθυνσης,  συνολικής ηγεσίας του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.
Στόχος της συγκυβέρνησης των «προθύμων» η πολυπόθητη σωτηρία της πατρίδας. Δεν μας διευκρίνισαν όμως πώς με την ίδια λάθος συνταγή θα θεραπευτεί η ευρισκόμενη σε ύφεση ελληνική οικονομία. Υποκρισία ή ανικανότητα?
Επειδή λοιπόν δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε, η επιλογή μπορεί να είναι μόνο μία. Αλλαγή συνολικά, πολιτικής κατεύθυνσης. Αν η Ε.Κ.Τ. δεν αναλάβει τη διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους, το οποίο θα ξαλαφρώσει με την έκδοση ευρωομολόγου αλλά και το τύπωμα χρήματος, η ευρωζώνη θα αποτελέσει παρελθόν. Αν η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων δεν προχωρήσει σε ένα νέο πακέτο «Μάρσαλ», η ύφεση θα βυθίσει σταδιακά όλη την Ευρώπη. Αν δεν ελεγχθεί το τραπεζοπιστωτικό σύστημα, θα καταστρέψει ό,τι απέμεινε από το ρημαγμένο κοινωνικό κράτος.
Τέλος, στη χώρα μας, άμεσα πρέπει να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την αναδιοργάνωση, κι όπου χρειάζεται την ανασυγκρότηση, της παραγωγικής διαδικασίας, ανά περιφέρεια κι επιστημονικό κλάδο. Όχι μόνο στον πρωτογενή αλλά και στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας πρέπει να δοθεί η βαρύτητα προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και με γνώμονα τις προοδευτικές πολιτικές.
Ένας ενισχυμένος εθνικός τραπεζικός πυλώνας θα αποτελέσει τον απαραίτητο αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια. Προϋπόθεση όλων αυτών όμως αποτελεί η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, γιατί μια πολιτεία που δεν επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, δεν επενδύει στο μέλλον της !
 Εγγυητής της μεγάλης αυτής προσπάθειας για τη νέα αλλαγή, μπορεί να είναι το σύνολο των προοδευτικών πολιτών που μέχρι σήμερα βρέθηκαν στο περιθώριο των εξελίξεων. Ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, όπου η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνικής του βάσης θα πάρει την παράταξη στα χέρια της και την οδηγήσει στον εσωτερικό εκδημοκρατισμό και στη νέα μεγάλη εκείνη πορεία μαζί με την κοινωνία. Για μια Ελλάδα «παραγωγική», κι όχι μέσω της επιβαλλόμενης εκτεταμένης φτωχοποίησης, «ανταγωνιστική».
Δεν πρέπει να ακολουθήσει κανείς όσους επιλέξουν το δρόμο της απολιτικής καρεκλομαχίας για την κατάληψη της εξουσίας εντός του ΠΑΣΟΚ.
Μαζί, ενωμένοι, αλλά με προοδευτική, κοινωνική πολιτική ατζέντα που θα προωθήσει την προοπτική της μεγάλης κεντροαριστεράς, θα επαναφέρουμε το ΠΑΣΟΚ στις αρχές κι αξίες του και θα οδηγήσουμε την πατρίδα μας στην προοδευτική έξοδο από την κρίση! Αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει πορεία πλεύσης, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης !         
Δημήτρης Σακελλάρης - Φιλόλογος
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου