Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ)



Απολύσεις, δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων εως και 55%, νεες ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με έκρηξη της ανεργίας οδηγούν σε κοινωνική εξαθλίωση. Μάλιστα έρχεται το 2012 νεος γύρος περικοπών σε μισθούς-συντάξεις αλλά και ανατροπές στο ασφαλιστικό που οδηγουν σε συντάξεις-φιλοδωρήματα. Η μόνη λύση για την ενίσχυση της απασχόλησης και της πραγματικής οικονομίας είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των εισοδημάτων. Οι εργαζόμενοι-συνταξιουχοι έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους πληρώνοντας μονίμως το κόστος πολιτικών που εντείνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο δίνει τη χαριστική βολή στα εισοδήματά των δημοσιων υπαλληλων. Οι νέοι βασικοί μισθοί και οι αποδοχές που θεσμοθετεί έχουν ως αποτέλεσμα τη νέα μείωση των εισοδημάτων από 7% έως 55%! Η σύνδεση του μισθού με το βαθμό σε συνδυασμό με τους φραγμούς που τίθενται στη βαθμολογική εξέλιξη, τον αυθαίρετο περιορισμό των ποσοστών στους μεγαλύτερους βαθμούς, αλλά και τον τρόπο κατάταξης, οδηγούν στην παραπέρα μισθολογική καθήλωση των υπαλλήλων. Επιπλέον, η κατάργηση όλων των γενικών και κλαδικών επιδομάτων συμπαρασύρει ακόμη και το επίδομα γάμου, με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες από το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και τα προηγούμενα μέτρα της Κυβέρνησης να ξεπερτούν το 55%.

1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Πέρα απο τις περικοπές στις συντάξεις ερχονται και νεα μέτρα με δεδομενη την αιμορραγια των ασφαλιστικων ταμειων. Τα στοιχεια δειχνουν οτι λογω της υφεσης:

-Περίπου 4 δισ. ευρώ «χάνονται» από την ανεργία και τη μη ασφάλιση των, επίσημα υπολογιζόμενων, 800.000 ανέργων.

-Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία 1.250.000 ατόμων (το 25% του εργατικού δυναμικού).

-Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. στο ΙΚΑ (μαζί με τα επιδόματα).

-700 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από εισφορές φέρνει στα Ταμεία η φετινή, (υποεκτιμημένη) μείωση κατά 6% των μισθών.

-Για κάθε μονάδα που μειώνονται οι αποδοχές προκύπτουν απώλειες περίπου 115 εκατ. κάθε χρόνο.

Επίσης στο τομέα της κοινωνικής ασφαλισης πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση έτσι ώστε το Δημόσιο που συμμετέχει σε ποσοστό 40% στη χρηματοδότηση των ταμείων να έχει τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτεί (έστω και με μικρότερα ποσά, λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής) και να διασφαλιστούν οι πληρωμές των συντάξεων μετά το Δεκέμβριο. Εξάλλου πρέπει να ψηφιστεί το σχέδιο αναπλήρωσης των απωλειών (περί τα 11 - 12 δισ. ευρώ) που θα έχουν τα ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Ετσι για το επομενο διάστημα το υπουργειο Εργασίας προωθεί τα παρακάτω(χωρις να ειναι γνωστές οι παραμβάσεις που θα γινουν με την δανειακή σύμβαση):

- Υπογραφή της απόφασης για τη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία θα εφαρμοστεί από 1/11/2011. Σήμερα, στα ΒΑΕ εντάσσονται 538.913 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες από αυτούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σίγουρα από το νέο μέτρο δε θίγονται όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν -και θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ- εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δε θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ

-Υλοποίηση της συμφωνίας η οποία ρυθμίστηκε νομοθετικά, προκειμένου οι Φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν 262 εκ. ευρώ, μέχρι 15 Δεκεμβρίου στα ασφαλιστικά ταμεία.

-Ολοκλήρωση μέχρι 31/12/2011 της λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας,(ΕΟΠΠΥ)η εφαρμογή ενιαίου κανονισμού παροχών και η υπογραφή ενιαίων συμβάσεων με τους ιατρούς, τα φαρμακεία, τις κλινικές και τους άλλους παρόχους υγείας (σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας).

-Εντατικοποίηση των ενεργειών για τη σωστή προετοιμασία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προκειμένου να είναι θετική η αξιολόγηση του Eurogroup στις 25 Νοεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικούσυστήματος.

-Ολοκλήρωση μέχρι τέλος Νοεμβρίου των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία που παρέχουν εφάπαξ βοηθήματα καθώς και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των παροχών των συγκεκριμένων ταμείων έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμα. Προκειται για αλλαγή του καθεστώτος των επικουρικών συντάξεων (μείωση ποσοστών αναπλήρωσης και ενοποιήσεις ταμείων) και των εφάπαξ που έχει δρομολογηθεί να γίνει από την 1/1/2012.

-Ολοκλήρωση μέχρι τέλος Ιανουαρίου της απογραφής των συνταξιούχων συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων των επικουρικών ταμείων. Διασφάλιση της δυνατότητας του ενιαίου κέντρου ελέγχου πληρωμής των συντάξεων, που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ να κάνει όλες τις διασταυρώσεις στοιχείων για τον αναγκαίο έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας σε σχέση με τα πλαφόν, με τις διπλές συντάξεις κλπ.

-Η ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιλογή αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τέλος του 2011. Εντός του πρώτου διμήνου του 2012 επίσης, θα τεθούν σε εφαρμογή δύο ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν την κάρτα εργασίας και την ταυτόχρονη πληρωμή αποδοχών και εισφορών μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

2. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ηδη την εγκύκλιο εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου, που φέρνει μειώσεις ακόμα και άνω του 50% στις συνολικές αποδοχές ορισμένων υπαλλήλων. Ο ανώτερος βασικός μισθός που μπορεί να επιτύχει πλέον εργαζόμενος στο Δημόσιο ανέρχεται στα 2.409 ευρώ το μήνα, ενώ ο αντίστοιχος κατώτερος είναι 780 ευρώ το μήνα. Με το νέο μισθολόγιο καταργούνται 100 επιδόματα στον δημόσιο τομέα. Παραμένουν το οικογενειακό (μόνο για παιδιά που ξεκινάει από 50 ευρώ για το πρώτο παιδί και φτάνει έως τα 310 για τα 6 παιδιά συνολικά), το επίδομα θέσης ευθύνης, το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ). Το νέο μισθολόγιο αφορά όλους όσους απασχολούνται στον στενό δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ. Προς το παρόν εξαιρούνται τα ειδικά μισθολόγια. Το όφελος για τον προϋπολογισμό φέτος εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ και περίπου στα 600 εκατ. ευρώ του χρόνου. Με την εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις για το πώς θα ενταχθούν οι εν ενεργεία υπάλληλοι στο νέο καθεστώς που αναμένεται να έχουν σημαντικές απώλειες, αλλά και για το πώς θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι ασφαλιστικές κρατήσεις. Ειδικότερα, το νέο μισθολόγιο:

-Ενσωματώνει στο βασικό μισθό μέρος από τα επιδόματα που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα.

-Υιοθετεί ένα μεικτό σύστημα αποδοχών, βάσει του οποίου η μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου συναρτάται με τη χορήγηση βαθμού και συνεπώς, συνδέει πλέον το βαθμό που κατέχει κάθε φορά ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό. Οι υπάλληλοι κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ). Οι υπάλληλοι κάθε κατηγορίας εξελίσσονται στους βαθμούς που προβλέπονται γι' αυτήν. Στον κάθε βαθμό κάθε κατηγορίας αντιστοιχεί ένας βασικός μισθός. Πέραν του βασικού αυτού μισθού, σε κάθε βαθμό προβλέπονται και μισθολογικά κλιμάκια.

- Διατηρεί τον υπολογισμό των βασικών μισθών, συνδέοντας με σταθερούς συντελεστές τον εισαγωγικό βασικό μισθό όλων των υπολοίπων κατηγοριών με τον εισαγωγικό βασικό μισθό της Υ.Ε. κατηγορίας.

-Καταργεί τα κάθε είδους επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις και προσδιορίζει τα επιδόματα που θα καταβάλλονται, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής τους.

- Καταργεί την οικογενειακή παροχή (συζύγου) για τους έγγαμους υπαλλήλους, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παροχή για τα τέκνα τα οποία βρίσκονται υπό την προστασία του υπαλλήλου.

-Αυξάνει σημαντικά το επίδομα θέσης ευθύνης με σκοπό τη δημιουργία ενός επιπλέον κινήτρου για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης από τα ικανότερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

- Προβλέπει τη χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους που θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.

Επιπλέον, προβλέπεται, αντί του ανωτέρω κινήτρου, η χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων για τους υπαλλήλους κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες, που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων ή την είσπραξη δημοσίων εσόδων, καθώς και στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την επιθεώρηση ή τον έλεγχο υπηρεσιών και λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης, εφόσον έχουν πετύχει την υλοποίηση των προβλεπόμενων στόχων σε ποσοστό άνω του 90%.

- Προβλέπει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων, με αμοιβή, η οποία καθορίζεται κάθε φορά με υπουργική απόφαση, θέτοντας ως ανώτατο όριο ωρών τις είκοσι (20) μηνιαίως. Για τους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα πολιτικά γραφεία των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων, καθώς και σε αυτούς που αποσπώνται σε γραφεία Βουλευτών και Κομμάτων, η υπερωριακή απασχόληση καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί το ανώτατο όριο, που ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3833/201Ο, οι οποίες έχουν τροποποιήσει τις όμοιες της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 3205/2003, δηλαδή 60 ή 50 ώρες, κατά μήνα, ανάλογα την περίπτωση.

- Θέτει συγκεκριμένα όρια στο ύψος των καταβαλλομένων αποζημιώσεων για την λειτουργία συλλογικών οργάνων.

- Ορίζει ευθέως τις περιπτώσεις περικοπής των αποδοχών για κάθε περίπτωση απουσίας.

-Ορίζει τις αποδοχές και τα θέματα καταβολής αυτών στους υπαλλήλους που αποσπώνται ή μετακινούνται από την Υπηρεσία τους σε άλλη Υπηρεσία.

- Ορίζει τον τρόπο καταβολής των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των ήδη καταβαλλόμενων αποδοχών και των αποδοχών που προβλέπονται από τις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου.

-Τέλος, προβλέπεται ότι στις διατάξεις του νέου νόμου υπάγεται πλέον άμεσα και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

3. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Την Τρίτη 15/11 κοινοποιήθηκε σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ η εγκύκλιος εφαρμογής του νόμου ώστε μέχρι τις 25 Νοεμβρίου να συνταχθούν οι κατάλογοι του προσωπικού του κάθε φορέα που μπαίνει σε καθεστώς εφεδρείας.

Οπως προβλέπεται το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας:

- Συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών, και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά το χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

- Για το ανωτέρω προσωπικό καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης, οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη, υπολογιζόμενες επίτων τακτικών αποδοχών που ελάμβανε ο εργαζόμενος κατά το χρόνο ένταξής του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας κατά τον ίδιο χρόνο.

- Αν ο φορέας προέλευσης έχει καταργηθεί, οι ως άνω εισφορές καθώς και η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση λόγω απόλυσης καταβάλλονται από τον Ο.Α.Ε.Δ.

- Η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές που καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.



Συμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη,οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και το μόνιμο προσωπικό που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία, εφόσον, τα έτη ασφάλισης που υπολείπονται για την συμπλήρωση της απαιτούμενης 35ετιας, είναι κατά μέγιστο όριο δύο, μέχρι τις 31.12.2013. Στην περίπτωση που για την συνταξιοδότηση του υπαλλήλου απαιτείται - από τις προϋποθέσεις του ασφαλιστικού του ταμείου - και η συμπλήρωση ορίου ηλικίας, τότε θα πρέπει ταυτοχρόνως να υπολείπονται δύο έτη από την συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου. Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη που εξεδόθη με την διαδικασία του επείγοντος, προκειμένου να λυθεί το θέμα αυτό, που έχει περιπλέξει τη διαδικασία υλοποίησης της του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, ξεκαθαρίζεται ότι η συνύπαρξη των δύο προϋποθέσεων (δύο έτη απόσταση από τα 35 έτη ασφάλισης και από το όριο ηλικίας, στις περιπτώσεις που απαιτείται ανάλογο όριο), θα πρέπει να συντρέχουν για να τεθεί ο υπάλληλος σε εργασιακή εφεδρεία. Ταυτοχρόνως στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας, αποχωρούν άμεσα (λύεται η σχέση εργασίας αυτοδικαίως) με την ισχύ το νέου, ανεξαρτήτως αν επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους. Στην εγκύκλιο παρατίθενται τα όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ταμείων ΙΚΑ, ειδικών ταμείων, ΕΤΑΠ ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί τύπου) και ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί), προκειμένου να διευκολυνθεί η ορθή εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας από τις δημόσιες υπηρεσίες.

4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Σε τρεις φάσεις θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, με μείωση των οργανικών μονάδων και των διευθύνσεων των υπουργείων και των ΝΠΔΔ κατά 30%, ενώ οι ανακατατάξεις στο Δημόσιο έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππα, έχει ως εξής: μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία «κουρέματος» κατά τουλάχιστον 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου (γραφεία, τμήματα, διευθύνσεις, γενικές διευθύνσεις κ.λπ.), η οποία οδηγεί στην κατάργηση κενών οργανικών θέσεων, τη μετακίνηση 50.000 υπαλλήλων και την «έξοδο» διά της εργασιακής εφεδρείας όσων υπαλλήλων «περισσεύουν». Σύμφωνα με το μητρώο φορέων, που δημοσιοποιήθηκε οι δημόσοι φορείς το 2011 ανέρχονται σε 1.600. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να συσταθεί σε κάθε υπουργείο Επιτροπή Αναδιοργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών αποτελούμενη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τους γενικούς γραμματείς των λοιπών υπαγόμενων σε αυτό γενικών γραμματειών και τον γενικό διευθυντή διοικητικής υποστήριξης του υπουργείου. Η επιτροπή θα εισηγηθεί έως τις 25 Νοεμβρίου για τις υπηρεσιακές μονάδες που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, καθώς και για όσες θέσεις πρέπει να ανακατανεμηθούν. Οι εισηγήσεις όλων των επιτροπών θα πρέπει να υποβληθούν στο υπουργείο έως τις 28/11. Σε δεύτερη φάση, οι θέσεις που πλεονάζουν κατά κατηγορία και κλάδο και όσες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στο σύνολο των υπηρεσιών ενός υπουργείου μεταφέρονται με υπουργική απόφαση στα υπουργεία ή τα ΝΠΔΔ όπου παρατηρούνται ελλείψεις. Eάν διαπιστωθεί από τις εισηγήσεις των επιτροπών ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στα επιμέρους υπουργεία και τα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν, τότε οι θέσεις καταργούνται. Κατά την τρίτη φάση, μέχρι τις 31/12/2011, θα προσδιοριστούν οι φορείς του στενού και ευρύτερου Δημοσίου, των οποίων οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό θα αξιολογηθούν με τη συνδρομή εξωτερικών συμβούλων. H διαδικασία αξιολόγησης αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται έως τις 31/12/2012. Η αξιολόγηση του προσωπικού τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Με βάση την αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013 η αναδιάρθρωση των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου) με κατάργηση των μονάδων με περιορισμένο αντικείμενο, μετακίνηση ή μετάταξη του προσωπικού και με κατάργηση των οργανικών θέσεων που πλεονάζουν. Επίσης, ο κ. Ρέππας καταγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να περιοριστεί ο αριθμός των υπηρεσιακών μονάδων, ενώ παραθέτει και ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να διαρθρώνεται μια υπηρεσία. Τα υπουργεία με ευθύνη των γενικών γραμματέων θα πρέπει να συντάξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταργούν τις μονάδες με βάση τις εισηγήσεις των επιτροπών και να τις αποστείλουν έως 18/11 στο υπουργείο. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν οι συναντήσεις των υπευθύνων των υπηρεσιών με στελέχη του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τυχόν διευκρινίσεις ώστε να οριστικοποιηθούν τα σχέδια των νομοθετικών ρυθμίσεων.

5. ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΝΕΡΓΙΑ: Καταργείται χρόνο με το χρόνο η 8ωρη- 5ημερη εργασία, και στη θέση της δείχνει να εγκαθίσταται η ευέλικτη απασχόληση με μισθούς από 375 έως και 500 ευρώ, δηλαδή με αμοιβές κατά πολύ χαμηλότερες ακόμη και από το ελάχιστο επίπεδο των 751 ευρώ το μήνα, μικτά, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι εργασιακές σχέσεις ειναι σε πλήρη απορρύθμιση αφου κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα απο 50-80%. Μάλιστα περισσότεροι από τους εργαζόμενους στη χώρα μας είναι πλέον οι άνεργοι. Οπως διαπιστώνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ από τρίμηνο σε τρίμηνο αυξάνονται οι άνεργοι, 4,1 εκατ. άνθρωποι εργάζονται, 4,5 εκατ. δεν εργάζονται -άνεργοι συν συνταξιούχοι. Το επίδομα ανεργίας παίρνουν μόνο 300.000 για 12 μήνες σε σύνολο 1 εκατ. ανέργων, μετά τους συντηρεί η οικογένειά τους. Σημερα ο ένας στους δύο νέους μας είναι άνεργος.

Εξάλλου- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και του καθηγητή κ. Σάββα Ρομπόλη-η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική ανεργία στο 21% (1.050.000) περιορίζοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 6,5 δισ. ευρώ (έναντι 5 δισ. ευρώ φέτος). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και την εντολή της τρόικας για μείωση των κοινωνικών δαπανών, θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, συμπλήρωσε ο Σ. Ρομπόλης. Οι ανατροπές, όπως προβλέπει στο άρθρο 11 ο Ασφαλιστικός νόμος θα γίνουν «αυτόματα»: «Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το ύψος των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060». «Με τη μείωση των συντάξεων μπορεί να μειωθούν οι δαπάνες, θα υπάρχει, όμως, αρνητική αναλογικότητα μεταξύ των εισφορών και των παροχών» υπογραμμίζει ο Σ. Ρομπόλης τονίζοντας ότι η λύση της κάλυψης των ελλειμμάτων από την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν μπορεί να αποδώσει: «Για να καλυφθούν τα ελλείμματα θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει στα 82 έτη!», καταλήγει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου