Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

«Συνταγή» επιτυχίας για 17 άνεργες γυναίκες

Μηνιαίο εισόδημα μέχρι 700 ευρώ εξασφαλίζουν τα μέλη του συνεταιρισμού Δεκαεπτά άνεργες γυναίκες πήραν την απόφαση το 2000 να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό στον Πτελεό Μαγνησίας. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια σταθερή πηγή εισοδήματος και φυσικά να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.
Η γκάμα των προϊόντων που παράγει ο Συνεταιρισμός «Φτελιά» είναι μεγάλη, με πιο γνωστές τις παραδοσιακές πίτες και τον τραχανά.
Η γκάμα των προϊόντων που παράγει ο Συνεταιρισμός «Φτελιά» είναι μεγάλη, με πιο γνωστές τις παραδοσιακές πίτες και τον τραχανά.
Η «Φτελιά», όπως ονόμασαν τον συνεταιρισμό τους, απασχολεί σήμερα 25 γυναίκες, ενώ τα προϊόντα που παρασκευάζουν στο υπερσύγχρονο εργαστήριό τους έγιναν σύντομα γνωστά και εκτός των ορίων του Νομού Μαγνησίας και σήμερα πωλούνται σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Λαμία και αλλού.

Απλήρωτοι στην αρχή
«Στην αρχή», όπως λέει η κ. Αλεξάνδρα Αθανασίου, πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού η «Φτελιά», «σχεδόν επί περίπου ενάμιση χρόνο η εργασία που προσφέραμε τα μέλη της «Φτελιάς» στον συνεταιρισμό ήταν απλήρωτη. Και αυτό επειδή όλα τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων επενδύονταν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού».
Σήμερα η κάθε μία από τις 25 γυναίκες-μέλη του συνεταιρισμού έχει μηνιαίο εισόδημα μέχρι 700 ευρώ (ανάλογα με τις ώρες εργασίας), το σημαντικό όμως είναι ότι το ωράριο είναι ελαστικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των οικογενειών τους.
  Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού «Φτελιά» με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, όταν είχε επισκεφθεί τον συνεταιρισμό τους


Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού «Φτελιά» με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, όταν είχε επισκεφθεί τον συνεταιρισμό τους
Ο συνεταιρισμός στήθηκε με τη βοήθεια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πτελεού και της ΑΝΕΜ Βόλου (τα λεγόμενα τοπικά σύμφωνα) τον Ιούνιο του 2000.
Οι 17 γυναίκες παρακολούθησαν σεμινάρια, ενώ ο απαραίτητος εξοπλισμός για το εργαστήριο του συνεταιρισμού αγοράστηκε με χρήματα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πτελεού και της ΑΝΕΜ Βόλου.
Η γκάμα των παραγόμενων προϊόντων είναι μεγάλη, με πιο γνωστές τις παραδοσιακές πίτες και τον τραχανά. Ακόμα παρασκευάζουν γλυκά και αρωματικά λαδόξιδα. Για την παρασκευή των προϊόντων οι πρώτες ύλες προέρχονται από αγνά προϊόντα της περιοχής (γάλα, στάρι, τυριά κ.λπ.).
Για την παρασκευή των προϊόντων οι πρώτες ύλες προέρχονται από αγνά προϊόντα της περιοχής
Για την παρασκευή των προϊόντων οι πρώτες ύλες προέρχονται από αγνά προϊόντα της περιοχής
«Οι γυναίκες του συνεταιρισμού κατανοώντας ότι πρέπει να συνδυαστούν οι γνώσεις πάνω στα παραδοσιακά προϊόντα με ό,τι πιο σύγχρονο στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε ο καταναλωτής να έχει στα χέρια του ένα προϊόν αγνό αλλά και ασφαλές, εγκατέστησαν στο εργαστήριο το σύστημα Η.Α.C.C.P.» συμπληρώνει η κ. Αθανασίου, ενώ σύντομα το εργαστήριο θα πιστοποιηθεί και με ISO. Σήμερα, έπειτα από 11 χρόνια λειτουργίας, ο συνεταιρισμός απορρόφησε μεγάλες ποσότητες τοπικών προϊόντων, απέκτησε νέα μέλη και προώθησε τα προϊόντα του εκτός από την τοπική αγορά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Μαθαίνουν νέες δεξιότητες
Το καταστατικό του συνεταιρισμού έχει ακόμα έναν επιπλέον στόχο. Να βοηθά τα μέλη του να εξελίσσονται. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από την αξιοποίηση των ιδιαίτερων γνώσεών τους, θα πρέπει να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να είναι σε θέση να διαχειρίζονται όλες τις υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Γι' αυτόν τον λόγο έχουν απορρίψει την ιδέα πρόσληψης ενός μάνατζερ, ο οποίος θα διεκπεραίωνε τα ζητήματα που προκύπτουν από την επέκταση του συνεταιρισμού και την αύξηση του τζίρου. Ολες οι αποφάσεις (σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, την εγγραφή νέων μελών, το ύψος της αμοιβής, τις νέες δραστηριότητες κ.λπ.) λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση. Οι γυναίκες-μέλη του συνεταιρισμού είναι όλες ισότιμες και λαμβάνουν την ίδια αμοιβή, η οποία καθορίζεται από τις ώρες εργασίας της κάθε μίας. Στο τέλος της χρονιάς, αν υπάρχει οικονομικό πλεόνασμα, αποφασίζουν οι ίδιες αν θα το μοιραστούν μεταξύ τους ή αν θα πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις, ώστε να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Πού θα απευθυνθώ
Πληροφορίες στους Δικτυακούς Τόπους:
http://www.antagonistikotita.gr/,
http://www.espa.gr/,
http://www.efepae.gr/,
http://www.startupgreece.gov.gr/
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
  • 801 11 36 300 | Γραφείο Πληροφόρησης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
  • 210-6985210 | Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα |ΕΦΕΠΑΕ
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου