Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Παναγιώτης Κουρουμπλής :«Πάρε ένα σβώλο Μήτρο και διώξε εκείνα τα σκυλιά που μας χαλούν το φύτρο»

 

Του Γιώργου Κούρτη

Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στην βουλή των Ελλήνων το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. O Παναγιώτης Κουρουμπλής , βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας , δικηγόρος και διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, ήταν ο μοναδικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που είπε το μεγάλο "όχι" στο μεσοπρόθεσμο και έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ.
 Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής  έχασε το φως του σε ηλικία 10 ετών το 1961 όταν έγινε έκρηξη μίας χειροβομβίδας που είχαν αφήσει στις όχθες
 του ποταμού Αχελώου, τα γερμανικά στρατεύματα. Ξέρουμε πως τέτοια γερμανικά πολεμοφόδια και οβίδες μπορούσε ο καθένας να βρει κανείς και εδώ στην Λευκάδα και μάλιστα έχουμε αρκετά θύματα απ’ αυτήν την ιστορία.
 Πολλοί από όσους τα περιεργάζονταν ή έπαιζαν με αυτά ( συνήθως παιδιά) βρέθηκαν με αναπηρίες και ακρωτηριασμούς στα νοσοκομεία όπως βρέθηκε στην Σχολή Τυφλών της Αθήνας να σπουδάζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Μια σχολή τυφλών που όπως λένε σήμερα  κινδυνεύει να κλείσει λόγω ελλείψεως κεφαλαίων στην Ελλάδα του μνημονίου.
Σε συνέντευξη είχε πει ότι "πρέπει να είσαι αποφασισμένος στη ζωή σου και να μη δίνεις το περιθώριο σε κανέναν να σε περιθωριοποιεί" και για το πρώτο διάστημα μετά την τύφλωση του είπε "Αν τυφλωνόμουν σε μεγαλύτερη ηλικία, ίσως τα πράγματα να ήταν δυσκολότερα. Στην παιδική ηλικία, μέσα στην αφέλειά σου, δεν υπολογίζεις τις δυσκολίες. Στενοχωριόμουν κάποιες στιγμές, αλλά το ξεπερνούσα. Δεν διανοήθηκα ποτέ να κοιτάξω πίσω. Κοιτούσα πάντα μπροστά".
Βλέπουμε πώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρότι τυφλώθηκε κατόρθωσε να σπουδάσει δικηγόρος και να διαγράψει λαμπρή πολιτική καριέρα στο ΠΑΣΟΚ .
Βλέπουμε ,δηλαδή, έναν άνθρωπο με ισχυρή θέληση ,με  μεγάλη επιμονή και μεγάλες δυνατότητες.
Στην ομιλία του, που κράτησε περίπου οχτώ λεπτά, μίλησε για όλα και δεν μάσησε τα λόγια του . Ο Παναγιώτης  Κουλουμπής αναρωτήθηκε «μπορεί να αισθάνεται σήμερα ο Ελληνικός λαός ότι είναι σε μια εταιρική σχέση στην ευρωπαϊκή ένωση στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης ; Αισθάνεται ο Ελληνικός λαός δικαιωμένος  ή προδομένος ,όσοι πιστέψαμε στο ευρωπαϊκό όραμα ,ώστε να ανήκουμε σε μια ευρωπαϊκή ένωση που ενιαία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κρίσης; Πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδείχθηκαν λίγοι απέναντι σ’ αυτή την κρίση που άφησαν το ευρώ εκτεθειμένο και δεν προχώρησαν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ευρώπης για να προστατέψουν αυτό το εγχείρημα και έρχονται σήμερα να επιβάλλουν αβάσταχτους όρους σαν να είναι η χώρα μας σε μια σχέση τοκογλύφων με κακοπληρωτές;
Αναφέρθηκε ακόμα στην κυβερνητική προσφυγή στο πατριωτικό καθήκον των βουλευτών: «Πατριώτες είμαστε όλοι. Πατριωτισμός όμως είναι η έκφραση εκείνων των πολιτικών, που τόλμησαν να συγκρουστούν με τα συμφέροντα της μεγάλης και προκλητικής φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Πατριωτισμός, κατά την αντίληψη μου , είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης.  Και αναγνωρίζω σε Οικονόμου και Βενιζέλο ότι ανέλαβαν την πιο καυτή πατάτα, αλλά δεν συμφωνώ με τις διαπιστώσεις τους. Ευθύνες έχουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας και όχι οι βουλευτές. Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση που άφησε στο απυρόβλητο εκείνους τους παράγοντες της ΝΔ που έστησαν το πάρτι του φαρμάκου; Γιατί δεν απαιτήσαμε από τον κ. Προβόπουλο τα ονόματα αυτών των «πατριωτών» που έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό για να πούμε στον Ελληνικό λαό ότι για αυτά τα χρήματα ελέχθηκε το πόθεν έσχες τους ,για να αισθανθεί ότι επιτέλους κάποια στιγμή θα πληρώσουν αυτοί που οφείλουν να πληρώσουν; Μπορεί να μας πει η ΝΔ και η κυβέρνηση η σημερινή, πόσα χρωστά από ΦΠΑ (500 εκατ. ευρώ) η εταιρεία του αεροδρομίου; Γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μεγαλοφειλετών στο Δημόσιο που χρωστούν 24 δισ. Ευρώ; Ποιος είναι ο πατριωτισμός λοιπόν; Η ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, ή να αφήνουμε να αιωρούνται σκιές στον πολιτικό κόσμο;
Ακόμη  άσκησε σκληρή κριτική τόσο για την αποκρατικοποίηση στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ ,όπως ΔΕΗ ,ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ ,ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ όσο και για την αναποτελεσματικότητα της φορολογικής πολιτικής στο Μεσοπρόθεσμο. «Τα διλήμματα αυτά που σήμερα βάζει η Ε.Ε πρέπει κάποιος να μου πει αν θ’ αποτραπούν και δεν θα επανέλθουν αφού έχουμε πουλήσει δημόσια περιουσία. Μας ζητούν να πουλήσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα 30 δημόσιους οργανισμούς, δημόσια περιουσία. Υπάρχουν μέσα στις τριάντα, 3-5 επιχειρήσεις, οι οποίες είναι κερδοφόρες, είναι στρατηγικής σημασίας. Μιλάμε για τη ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ. Μιλάμε για δημόσια περιουσία, δεν μιλάμε για την περιουσία τη δική μας. Σε περίοδο ύφεσης μπορείς να πουλήσεις; Ποιός θ’ αναλάβει την ευθύνη; Γιατί βάζουμε το άρθρο 9 στον εφαρμοστικό νόμο ότι αυτοί που θα έχουν την ευθύνη της διοίκησης δεν θα έχουν καμία επίπτωση; Θα πουλήσουν τη δημόσια περιουσία και δεν θα έχουν επίπτωση;
Μας βάζουν ένα δίλημμα, το οποίο σαν άνθρωπο, σαν Ευρωπαίο πολίτη, με κάνουν να αισθάνομαι φοβερά άσχημα. Με προκαλούν οι άνθρωποι που υποτίθεται ανέλαβαν να ολοκληρώσουν το ευρωπαϊκό όραμα, να συμπεριφέρονται έτσι σ’ ένα λαό. Οι Γερμανοί μας μιλούν μ’ ένα ύφος υπεροχής και λοιδορούν ένα λαό στον οποίο οφείλουν».
« Το δίλημμα που θέτει η Ευρώπη είναι εκβιαστικό. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θ’ ανοίξουν την πόρτα του υαλοπωλείου, διότι αν την ανοίξουν, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα τους αγγίξει αυτούς η καταστροφή του ταύρου. Είναι τόσο ανέτοιμοι, αποδείχθηκαν τόσο λίγοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχουν ίχνος αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα γι’ αυτό άφησαν το ευρώ απροστάτευτο».
Μίλησε για την ελληνική νεολαία; «οι νέοι σήμερα βιώνουν το μαρτύριο της παρατεταμένης εφηβείας, αναγκασμένοι να ζουν στο οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς να τους δίνουμε τη δυνατότητα να πετάξουν με τα δικά τους φτερά. Είναι οι νέοι που διαθέτουν τα περισσότερα προσόντα από κάθε άλλη γενιά, έχουν όμως τις λιγότερες επαγγελματικές ευκαιρίες».
Και συνέχισε : "Η απαξίωση των βουλευτών στην συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μιας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής", "Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στο τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή".»
 Τελειώνοντας απάγγειλε τον στίχο από το ποίημα «Φωτεινός» του Λευκαδίτη ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη  «Πάρε ένα σβώλο Μήτρο και διώξε εκείνα τα σκυλιά που μας χαλούν το φύτρο»
Με την κίνησή του αυτή, ουσιαστικά, έθεσε τον εαυτό του εκτός κόμματος, αφού και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν μιλήσει για κομματική πειθαρχία.
Ο ίδιος όμως δήλωσε ότι παραμένει ΠΑΣΟΚ αφού όπως είπε: «το Κίνημα δεν το χαρίζω σε κανέναν. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ούτε του Γιώργου Παπανδρέου. Μπορεί να είναι ο γιος του ιδρυτή του κόμματος, αλλά κι εμείς είμαστε πολιτικά του παιδιά».
Σίγουρα στην ομιλία του αυτή είπε πολλές αλήθειες.
Σίγουρα η  πολιτική στάση που κράτησε ο ίδιος ήταν ένα «όχι αξιοπρέπειας» που αναζητούσε η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου