Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Τα 13 μέτρα που απαιτεί η τρόϊκα

Στα 13 μέτρα μας στήνει η τρόικα
1. Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις
1. Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις
Μετά την αποτυχία της εφεδρείας και τις μεγάλες καθυστερήσεις, η κυβέρνηση καλείται να βάλει «λουκέτο» σε... ανενεργούς δημόσιους οργανισμούς και να απολύσει το προσωπικό τους.
2. Εξορθολογισμός των πρόσθετων αμοιβών και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στη γενική κυβέρνηση (ΔΕΚΟ)
Παρά τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς των εργαζομένων, η τρόικα επιμένει πως πρέπει να κοπούν πρόσθετες παροχές και να υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

3. Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων
Οπως λένε οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια των επαφών τους με κυβερνητικά στελέχη, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα έπρεπε να είχαν γίνει «χθες». Σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο», η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.
4. Πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων
Και στο μέτωπο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, καθώς είχε περιληφθεί στο αρχικό Μνημόνιο. Εμφαση, σύμφωνα με την τρόικα, θα πρέπει να δοθεί σε επαγγέλματα όπως δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, λογιστές - φοροτεχνικοί, μεσίτες κ.ά.
5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%
Προς την κατεύθυνση μείωσης του μη μισθολογικού, η τρόικα ζητεί να περιοριστούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις προς τα Ταμεία. Και αυτό με το σκεπτικό ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
6. Πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν οι αστοχίες του περσινού προϋπολογισμού
Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα του 2011 κλείνει χαμηλότερα από 9,5% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν μέτρα «πολύ κάτω» από τα 4 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από περικοπές αμυντικών δαπανών, μείωση των δαπανών Υγείας, κλείσιμο φορέων.
7. Μισθολογικές περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια.
Μέχρι στιγμής το ενιαίο μισθολόγιο δεν «άγγιξε» τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί κ.ά.) και η τρόικα επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επιμέρους ρυθμίσεις για μείωση των μισθών 20% κατά μέσον όρο.
8. Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25%.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο και να έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012. Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν πάντως ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα παραμείνουν «παγωμένες» έως το τέλος του έτους.
9. Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές
Στόχος είναι να μην προκύψουν υπερβάσεις στον αριθμό των προσλήψεων, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με γρήγορες κινήσεις σε σταδιακή μείωση του αριθμού των εργαζομένων.
10. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την ελαστικοποίηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Πρόκειται για το πιο ακανθώδες ζήτημα, καθώς τόσο οι κοινωνικοί εταίροι όσο και τα κόμματα, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν συμφωνούν με τις «συστάσεις» της τρόικας για τον κατώτατο μισθό και τα «δώρα».
11. Αναστολή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πέρασε ρύθμιση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων σε 60 δόσεις . Ομως ύστερα από τη διαφωνία της τρόικας, η οποία υποστηρίζει ότι έτσι δίνεται «ασυλία» στους μη συνεπείς φορολογούμενους, το πιο πιθανό είναι οι δόσεις να «κουρευτούν» σε 24.
12. Αλλαγή πλαισίου για τη... διευκόλυνση των απολύσεων και τη μείωση αμοιβών στις τράπεζες
Η δράση αυτή έχει συμπεριληφθεί και στην πέμπτη αξιολόγηση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν προχώρησε. Τώρα η τρόικα επανέρχεται και ζητεί μετ' επιτάσεως να αρθούν τα εμπόδια για ψαλίδισμα μισθών και ευκολότερες απολύσεις.
13. Ψήφιση νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου
Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητείται να έχουν εκδικαστεί όλες οι υποθέσεις οι οποίες αφορούν χρέη προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
Κώστας Τσαχάκης
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου