Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Βρήκαν χρυσάφι στις φακές

Βρήκαν χρυσάφι στις φακές
Επιστροφή... στις ρίζες κάνει μια ομάδα νέων αγροτών από το Βόιο Κοζάνης που γύρισαν την πλάτη στις ξεπερασμένες καλλιέργειες καπνού και σιτηρών. Παράγουν και συσκευάζουν ως επώνυμο προϊόν το άλλοτε «σήμα κατατεθέν» της περιοχής τους, την ταπεινή φακή.
Την αρχή έκαναν έξι νέοι αγρότες, οι οποίοι μπροστά στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την ορεινή επαρχία Βοΐου εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην παράδοση. Επέλεξαν να καλλιεργήσουν ένα ξεχασμένο για τους περισσότερους προϊόν με μεγάλη όμως παράδοση στον τόπο τους, την ψιλή και ξανθή- όπως την αποκαλούν- φακή.

Η ομάδα των αγροτών συνέστησε εταιρεία και έφτιαξε πρότυπο εργαστήριο έξω από το Τσοτύλι. Εκεί επεξεργάζονται και συσκευάζουν το θρεπτικό προϊόν, που το αγοράζουν σε προνομιακή τιμή από τους παραγωγούς της Κοζάνης. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγρότες βρίσκονται ξανά σε αναταραχή και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, η φακή που παράγεται στην Κοζάνη και μέχρι πρότινος πωλείτο χύμα στις λαϊκές αγορές ή αναμειγνυόταν με όσπρια εισαγωγής, θα διατίθεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ ως επώνυμο προϊόν της περιοχής Βοΐου.
«Φέτος το καλοκαίρι είναι η πρώτη χρονιά οργανωμένης συγκομιδής και ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε την παραγωγή 600 τόνων. Θα είναι σοδειά ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας μας, καθώς η ετήσια παραγωγή φακής σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους. Εξάλλου, το 92% της φακής που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η ψυχή της ομάδας των παραγωγών και γεωπόνος Γιάννης Παπαϊορδανίδης.
Ζητούμενο για τους αγρότες του Βοΐου δεν είναι απλώς η εμπορία, καθώς θα μπορούσαν να αγοράζουν φακή από άλλες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα τα Φάρσαλα ή να εισάγουν το προϊόν από τρίτες χώρες. Όπως λένε, το στοίχημα είναι να επεξεργαστούν τη δική τους φακή, η οποία θα είναι ελεγμένη και θα συσκευάζεται ως ελληνικό επώνυμο προϊόν.
«Καλλιεργώ 350 στρέμματα με φακή, αλλά παλαιότερα είχα ταλαιπωρηθεί με τα σιτηρά και τα καπνά. Τα όσπρια είναι παράδοση στον τόπο μας και δεν νοείται να καλλιεργείται άλλο προϊόν» σημειώνει ο αγρότης και μέλος της ομάδας παραγωγών Κοσμάς Κέλογλου. «Καλλιεργώ φακή τα τελευταία πέντε χρόνια και διαπίστωσα ότι μπορώ να εξασφαλίσω καλό εισόδημα. Δεν είναι δύσκολη καλλιέργεια, η σοδειά όμως εξαρτάται από τον καιρό. Πέρσι, για παράδειγμα, έβρεχε τις ημέρες της συγκομιδής, προλάβαμε όμως να διαθέσουμε το προϊόν στην εταιρεία και πληρωθήκαμε καλά και έγκαιρα» λέει ο παραγωγός Κυριάκος Σακαλίδης.

ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Έφτιαξαν πρότυπο εργαστήριο και συσκευάζουν το θρεπτικό προϊόν, το οποίο αγοράζουν σε προνομιακή τιμή από τους λοιπούς παραγωγούς
Η γραφειοκρατία καθυστερεί την επιδότηση
ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ
πρώτη «δοκιμαστική» χρονιά (συσκευάστηκε μικρή ποσότητα και διατέθηκε χονδρικώς) η ομάδα των έξι παραγωγών στο Τσοτύλι απορρόφησε τη φακή έναντι 1 ευρώ το κιλό, τιμή προνομιακή για τους αγρότες σε σύγκριση με τις εξευτελιστικές συμφωνίες που κλείνουν παραγωγοί άλλων περιοχών με τους μεσάζοντες.

Το παράπονο της ομάδας παραγωγών είναι ότι καθυστερεί η επιδότησή τους βάσει του αναπτυξιακού νόμου. «Για το εργαστήριο και τον εξοπλισμό επενδύθηκε 1 εκατ. ευρώ. Έχουμε καταθέσει αίτηση για να επιδοτηθούμε κατά 50%, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν την εκταμίευση των χρημάτων» λέει ο κ. Παπαϊορδανίδης.

Σύμφωνα με τον καλλιεργητή Παναγιώτη Κυριακίδη, η οργανωμένη προσπάθεια των αγροτών του Βοΐου μπορεί να αποτελέσει απαρχή για την ευρύτερη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Πριν σπείρουν ξέρουν ότι η παραγωγή θα πουληθεί
Η ΦΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
που καλλιεργείται σε υψόμετρο 850 φθάνει στο εργαστήριο του Τσοτυλίου από τους παραγωγούς, είτε σε σιλό είτε σε τσουβάλια. Ζυγίζεται και στη συνέχεια περνά από κόσκινα για να απομακρυνθούν οι ξένες ύλες, οι σπόροι, τα ζιζάνια κ.ά. Έπειτα γίνεται η απεντόμωση και ακολούθως η συσκευασία σε τσουβάλι των 25 κιλών ή σε σακουλάκια των 500 γραμμαρίων. Φέτος 50 καλλιεργητές της ορεινής περιοχής του Βοΐου πρόκειται να διαθέσουν την παραγωγή τους στο εργαστήριο. Αποφασίστηκε μάλιστα να δοθεί σε όλους τους αγρότες η δυνατότητα να μπορούν να κρατήσουν το 10% της μεταποιημένης παραγωγής τους για να το διαθέσουν οι ίδιοι όπου επιθυμούν, ώστε να εξασφαλίσουν συμπληρωματικό εισόδημα. Το πιο σημαντικό, εξηγούν οι αγρότες, είναι το γεγονός ότι πριν ακόμη σπείρουν, εξασφαλίζουν τη διάθεση του προϊόντος τους, εκτός αν η ποιότητα της φακής είναι χαμηλή ή διαπιστωθεί από τις μετρήσεις ειδικών ότι χρησιμοποιήθηκαν γεωργικά σκευάσματα μη ενδεδειγμένα.
Η καλλιέργεια
Εκτός από τη φακή Βοΐου Κοζάνης, γνωστή είναι εκείνη των Φαρσάλων, της Λευκάδας, η οποία μάλιστα συλλέγεται με το χέρι και γι΄ αυτό πωλείται ακριβά, καθώς η φακή Ορεστιάδας. Πρόκειται για όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσιο σε σίδηρο και φωσφόρου. Οι φακές τρώγονται κυρίως βραστές σούπα, ενώ χρησιμοποιούνται σε διάφορες σαλάτες και σε πιάτα κρεατικών ως γαρνιτούρα. Σε ζωοτροφές χρησιμοποιούνται οι βλαστοί, τα φύλλα και οι καρποί μετά την συγκομιδή των σπόρων. Η φακή καλλιεργείται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα και ήταν γνωστή από την αρχαία Αίγυπτο. Η σπορά της γίνεται τον Νοέμβριο και η συγκομιδή των καρπών το καλοκαίρι, στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου. Οι σπόροι πριν αλωνιστούν από μηχανές ξηραίνονται στον ήλιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Κουκουμάκας ΦΩΤΟ: Γιώργος Γιακουμίδης
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου