Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Τι είπε ο Ν. Κακλαμάνης στην ΚΕΔΚΕ;

 


Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ επισήμανε χαρακτηριστικά:


Για τον «Καλλικράτη»: Ότι, αν και πριν από 4 χρόνια (συνέδριο της Κυλλήνης 2007), 2.000 μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης ενέκριναν την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου, που περιελάμβανε το όνειρο για μία πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση και αποτέλεσε τη βάση για τον «Καλλικράτη», δυστυχώς, η Κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να νομοθετήσει ερήμην της ΚΕΔΚΕ. Κάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα προβλήματα και να απαιτούνται σημαντικές μετατροπές.
Για την οικονομική διαχείριση: Ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς, αν την επόμενη τετραετία εισπράξουν έστω το 50% των χρημάτων, που πήραν την προηγούμενη τετραετία και ιδιαίτερα τα έτη 2008 και 2009. Παράλληλα, τόνισε ότι παρέλαβε 13 εκ. ευρώ στο αποθεματικό της ΚΕΔΚΕ και παραδίδει 30 εκ., τα οποία θα ήταν περίπου 40 εκ., αν η Ένωση δεν είχε ενισχύσει τις πυρόπληκτες περιοχές, καλύπτοντας έτσι την αδιαφορία του κράτους.
Για την εργασιακή εφεδρεία στους ΟΤΑ: Ότι αν κριτήριο για την εργασιακή εφεδρεία είναι τα χρέη των οργανισμών, τότε οι ΟΤΑ δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν, καθώς τα χρέη των 325 δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις στο 0,9% του συνολικού χρέους της χώρας. Τη στιγμή μάλιστα, που σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 25-36%. Υπογράμμισε, επίσης, ότι, αν δοθούν από την κυβέρνηση οι παρακρατηθέντες πόροι, που ανέρχονται στο 1,7 δις ευρώ (έχουν δοθεί μόνο 500 εκ.), τότε θα υπάρξει απόλυτος ισοσκελισμός του χρέους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος. ο Ν. Κακλαμάνης ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους δημάρχους και δη της αντιπολίτευσης, τους συνεργάτες του στη ΚΕΔΚΕ (ΙΤΑ και ΕΕΤΑ), τους εργαζόμενους, ενώ έκανε ειδική μνεία για τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης, Τάκη Βασιλείου.




Αναλυτικά η ομιλία του Νικήτα Κακλαμάνη:
«Πολλοί πιστεύουν, ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ιδρύθηκε το 1927. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική.
Μόλις, γραφτεί η πραγματική ιστορία της ΚΕΔΚΕ, θα αποκαλυφθεί ότι πολλά χρόνια νωρίτερα υφίστατο Ένωση των Δημάρχων, η οποία αποτελούσε το κεντρικό γνωμοδοτικό όργανο διαφόρων κυβερνήσεων, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά και στα νομοσχέδια που αφορούσαν την αυτοδιοίκηση.
Η ΚΕΔΚΕ γεννήθηκε τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου 1927, πριν από 84 χρόνια ακριβώς. Δυστυχώς με τη γέννηση εκείνη συνδέθηκε και η απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.
Καταθέτω δημοσίευμα της εφημερίδας «Μικρός Ρωμιός», στην οποία δημοσιευόταν η απόπειρα δολοφονίας του Π. Κουντουριώτη.
Παράλληλα, θα σας αναγνώσω μέρος του λόγου, του τότε δημάρχου Αθηναίων, Σπύρου Πάτση, κατά την ημέρα ίδρυσης της ΚΕΔΚΕ, με την οποία 84 χρόνια μετά αποδεικνύεται, ότι δεν άλλαξε τίποτε από τα κυρίως αιτούμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάθε ομοιότητα που μπορεί να συμβαίνει και σήμερα είναι εντελώς τυχαία…  (Ο Ν. Κακλαμάνης ανέγνωσε δύο παραγράφους από την ομιλία του Σπ. Πάτση)
Η πρόταση σε εκείνη τη συνέλευση, όπως μετατραπεί η Ένωση των Δημάρχων, σε Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, την έκανε ο τότε δήμαρχος Λαμιέων, -κ. Κοτρωνιά-, ο κ. Μακρόπουλος, που, ομοφώνως, απεδέχθη η συνέλευση.
Το 1931, σε μία πανηγυρική συνεδρίαση της ήδη εκλεγμένης ΚΕΔΚΕ, στην Πνύκα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου, εγκρίθηκε το καταστατικό της ΚΕΔΚΕ, το οποίο βασίστηκε πάνω στο ιδεολογικό μανιφέστο, που κατά παραγγελία του Σπύρου Πάτση, είχε γράψει ο Α. Λεγόπουλος, διευθυντής της Νομαρχίας Αττικής και Βοιωτίας.
Οι Γερμανοί κατακτητές το 1941, όταν έφτασαν στην Αθήνα, τον πρώτο φορέα που έσπευσαν να διαλύσουν ήταν η ΚΕΔΚΕ, αυτό νομίζω λέει πολλά.
(Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε να κυκλοφορήσει ειδική έκδοση από τη ΚΕΔΚΕ με την ιστορία της και να μοιραστεί σε κάθε δημαρχείο της Ελλάδας, ώστε να μάθουν όλοι την ιστορία της Ένωσης, μία ιστορία που όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, την γνώρισε σε αυτή τη πορεία των 4,5 ετών, στην προεδρεία της)
Συμπληρώνω 4,5 χρόνια από την εκλογή και 4 χρόνια από το σημαδιακό συνέδριο μας στη Κυλλήνη, όπου 2.000 αυτοδιοικητικοί συνάδελφοι εγκρίνατε την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία περιλαμβανόταν το όνειρο για μία πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση.
Πάνω σε αυτή την εισήγηση πορευθήκαμε και, ενώ, κατ’ αρχήν, η Κυβέρνηση -και το χαιρετήσαμε αυτό- πάτησε πάνω σε αυτή την εισήγηση για να φτιάξει τον «Καλλικράτη», δυστυχώς καθ’ οδόν νομοθέτησε ερήμην της ΚΕΔΚΕ.
Εξ’ ου και τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν, εξ’ ου και ότι, ένα χρόνο μετά από τη ψήφιση του νόμου, έχουν γίνει ήδη μετατροπές και θα γίνουν ακόμη περισσότερες, όπως γνωρίζετε, από τον νέο υπουργό.
Σήμερα, θα τηρήσω τις θεσμικές λειτουργίες του οργάνου και δεν θα προβώ σε κανένα απολογισμό.
Οι νεότεροι θα μάθετε, οι παλιότεροι θα γνωρίζετε, ότι εκατοντάδες θεσμικές αλλαγές έγιναν τη τετραετία αυτή και από άποψη οικονομικών δεδομένων νομίζω, ότι οι καινούριοι κυρίως συνάδελφοι, οι παλιοί το ξέρουν, θα είναι ευτυχείς αν την τετραετία που ξεκινάει από σήμερα φτάσετε οι δήμοι καταφέρουν φτάσουν να εισπράξουν το 50% των χρημάτων που πήραν την προηγούμενη τετραετία.
Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι μας είχαν δοθεί όλα όσα μας αναλογούσαν.
Επειδή είναι εξαιρετικά επίκαιρο το θέμα της εργασιακής εφεδρείας κι άκουσα, χθες, ότι ένα από τα κριτήρια θα είναι τα χρέη των οργανισμών μη ξεχνάτε ποτέ να λέτε, ότι τα χρέη των δήμων της Ελλάδας, επί του συνολικού χρέους της χώρας, είναι μόλις 0,9%.
Είμαστε προτελευταίοι -από κάτω μας είναι μόνο η Μάλτα-, με βάση στοιχεία της Eurostat, ενώ οι πρωτοστατούντες στην Ευρώπη «φίλοι» μας, Γερμανοί, Ισπανοί και Γάλλοι είναι από 25 ως 36% τα χρέη των δήμων τους επί του συνολικού χρέους.
Αν λοιπόν αυτό αποτελεί κριτήριο, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η τελευταία που πρέπει να «αγγιχθεί», σε ότι αφορά στην εργασιακή εφεδρεία.
Αν μάλιστα μας δώσουν κι αυτά που μας χρωστούν, ήδη έχουμε πάρει 500 εκ. ευρώ, από το 1,7 δις των παρακρατηθέντων, τότε θα είμαστε «μία η άλλη».
Όλα αυτά δεν επετεύχθησαν ούτε από έναν άνθρωπο, ούτε καν από 31 ανθρώπους που ήταν το διοικητικό συμβούλιο. Επετεύχθησαν, διότι όταν ως πρόεδρος επισκεπτόμουν τον τότε πρωθυπουργό για να ζητήσω, του έλεγα, ότι το 99% της ΚΕΔΚΕ μιλάει διά του στόματος μου. Και δεν ήταν φραστική η τοποθέτηση αλλά ουσιαστική.
Γι’ αυτό κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι τα φώτα των εκλογών, σε λίγο, θα σβήσουν. Οι όποιες αντιπαραθέσεις θα πρέπει να τελειώσουν. Το νέο διοικητικό συμβούλιο να πορευτεί στο δρόμο του προηγουμένου, όπου το 80% τουλάχιστον των αποφάσεων ήταν ομόφωνες. Και στα συνέδρια μας, ενθυμείσθε, ότι οι αποφάσεις ήταν σχεδόν ομόφωνες.
Μόνο διά της ενότητας μπορείτε να ξεπεράσετε αντικειμενικές και μη δυσκολίες της τετραετίας που έρχεται.
Στο πρόσωπο του Αποστόλου του Κοιμήση, ενός συναδέλφου, που είχα αντιπαραθέσεις μαζί του αλλά ποτέ δεν ξέφυγαν της ευπρέπειας και της συναδελφοσύνης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της παράταξής του.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Θόδωρο τον Γκοτζόπουλο και τον φίλο μου τον Χρήστο τον Τέγο, παρά τις διαφωνίες μας σε αρκετά θέματα, για την στήριξη και κυρίως την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα επιστημονικά εργαλεία της ΚΕΔΚΕ. Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ΕΕΤΑ.
Και βεβαίως θέλω να ευχαριστήσω, στο πρόσωπο της προέδρου και του διοικητικού σωματείου τους εργαζόμενους στην ΚΕΔΚΕ, του καλύτερους εργαζόμενους που συνάντησα, γιατί εγώ έχω ασκήσει διοίκηση και αλλού. Με εργατικότητα, με υπευθυνότητα και κυρίως αγάπη στη δουλειά τους.
Και φυσικά τη νομική της υπηρεσία, όλα τα παιδιά, στο πρόσωπο του κ. Πάνου Ζυγούρη.
Και τελευταίο αφήνω τον άνθρωπο που με βοήθησε, πρώτον, να αγαπήσω την αυτοδιοίκηση, δεύτερον, να μην κάνω πολλά λάθη ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και τρίτον, παρότι ανήκε σε άλλη παράταξη, συνεργαστήκαμε άψογα, γιατί πάνω απ’ όλα έβαζε το συμφέρον της αυτοδιοίκησης. Και αυτός είναι ο Τάκης ο Βασιλείου.
Και θέλω να ευχαριστήσω εσάς, τους παλαιότερους συναδέλφους, -τους νεότερους δεν τους έζησα και δεν με έζησαν- και με τους οποίους θα δώσουμε ραντεβού μετά από λίγες εβδομάδες, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, διότι σας χαιρετώ σήμερα αλλά δεν σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε επί 4,5 χρόνια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου