Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Γιώργος Καλούδης, Γεράσιμος Φόρτες-Για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων

Για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων
της Περιφέρειας  Ιονίων  Νήσων

Επερώτηση
Των Περιφερειακών Συμβούλων της «Επτανησιακής Αναγέννησης»

1.     Γεράσιμου Φόρτε,
2.     Γιώργου  Καλούδη


18 Οκτωβρίου 2011


Προς : Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Άνθη


    Κύριε Περιφερειάρχη
 Στις 20 του περασμένου Μάη με επιστολή του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Άνθης σας εξέθετε τα προβλήματα της γραμματειακής υποστήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και της απρόσκοπτης καταβολής των εξόδων κίνησης στους περιφερειακούς συμβούλους.
 Δυστυχώς δέκα μήνες από την έναρξη λειτουργίας της Περιφέρειας, πέντε μήνες μετά την επιστολή του κ. Προέδρου και παρά τις αλλεπάλληλες δικές μας προσφυγές, τα προβλήματα παραμένουν και πληθύνονται παρά τις δικές σας καλές προθέσεις, όπως προφορικά μας έχετε διαβεβαιώσει κατ’επανάληψη.
 Δυστυχώς όμως με προθέσεις, όσο καλές και να είναι, δεν λύνονται τα προβλήματα.
Και αν μέχρι τώρα υπήρχε  κάποια δικαιολογία λόγω της εκκίνησης του νέου θεσμού, σήμερα στον 10ο μήνα της λειτουργίας του, δύσκολα μπορεί να βρεθεί έστω και μία δικαιολογία.
  Οι εισηγήσεις είτε αργούν να μας σταλούν είτε   μας δίνονται ….. κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ! (π.χ. η εισήγηση για το ΕΣΠΑ στο τελευταίο συμβούλιο στη Κεφαλλονιά).  
 Οι αποφάσεις αργούν να αναρτηθούν, πολλές φορές πέρα από κάθε λογική, δημιουργώντας διάφορα παράπλευρα προβλήματα.
 Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ένα παράδειγμα:
 Μεταξύ των αποφάσεων της 17ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι και η 182 – 17/2011 για το θέμα του   Κοργιαλένειου Ιδρύματος  του οποίου η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο από τις
3 Αυγούστου παραμένουν κλειστά, με τους εργαζόμενους να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
Το κωμικοτραγικό της δυσλειτουργίας είναι ότι ενώ η παραπάνω απόφαση στάλθηκε στους εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας αναρτήθηκε …μόλις χθες,  30 ημέρες μετά το συμβούλιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει η επιτροπή που ορίστηκε!
 
  Παίρνουμε αποφάσεις και εκδίδουμε ψηφίσματα και ουδείς γνωρίζει αν στέλνονται εκεί που πρέπει να σταλούν, ουδείς φροντίζει για την υλοποίησή τους, ουδείς γνωρίζει την αποτελεσματικότητά τους και ουδείς  ενημερώνει τους συμβούλους.
Τα πρακτικά μαγνητοφωνούνται, αλλά ….δεν απομαγνητοφωνούνται, παρά τη ρητή διάταξη του νόμου.
Η ανάγκη για τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (ακόμη και της Οικονομικής Επιτροπής) είναι πλέον πασιφανής με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε το πρόβλημα που εμφανίζεται με την διάρκεια των συνεδριάσεων, όταν στην τελευταία 17η συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων πρωτοτύπησε παγκοσμίως και ιστορικά, αφού δεν συζήτησε ούτε ένα θέμα από τα 13 που περιλαμβανόταν στην ημερησία διάταξη !  
Σε πρόσφατη επιστολή του ο κ. Καλούδης (13/10) ζήτησε από τον Πρόεδρο να μπει ως θέμα η τροποποίηση του κανονισμού, αλλά αγνοήθηκε επιδεικτικά.

      Κύριε Περιφερειάρχη
Στην Οικονομική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύετε, τα προβλήματα δυσλειτουργίας είναι πολλά και μεγάλα και παρ’ότι κατ’επανάληψη έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή, αλλά και εγγράφως σας έχουν τεθεί, συνεχίζουν να υπάρχουν το ίδιο έντονα.
  Στις 30/6 σας εστάλη επιστολή (με κοινοποίηση στον κ. Πρόεδρο) από τον κ. Φόρτε για τη λειτουργία του οργάνου.
Στις 12/7 με δήλωσή του ο κ. Φόρτες, που καταχωρήθηκε και στα πρακτικά της 12ης συνεδρίασης, είχε επισημάνει τα ίδια προβλήματα και είχε ξεκαθαρίσει ότι «επιφυλάσσομαι να ενημερώσω το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες και να αναθεωρήσω τη συμμετοχή και την στάση μου στην Οικονομική Επιτροπή αν συνεχιστεί αυτή η πολιτικά και διοικητικά απαράδεκτη κατάσταση που δεν τιμά ούτε τους θεσμούς αλλά ούτε και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν».
Η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει κάθε φορά με 25 και παραπάνω τακτικά θέματα στην ημερήσια διάταξη και άλλα τόσα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Δυστυχώς η ενημέρωση των μελών είναι ελλιπέστατη, αφού δεν στέλνονται όλες οι εισηγήσεις και η ενημέρωση για τον τεράστιο αριθμό θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης γίνεται κατά τη συνεδρίαση.
Περιττό να πούμε ότι μιλάμε για μια επιτροπή η οποία  σε κάθε συνεδρίαση αποφασίζει για αρκετά εκατομμύρια ευρώ..
Η δημοσίευση των αποφάσεων γίνεται με φοβερά αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης γραμματειακής υποστήριξης, αν και λόγω αντικειμένου όλες σχεδόν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής πρέπει να στέλνονται υποχρεωτικά για έλεγχο νομιμότητας μέσα σε προθεσμία 15 ημερών, υπογεγραμμένες από όλα τα μέλη!
  Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρουμε ότι καμία από τις 52 αποφάσεις της 15ης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής στις 22 Σεπτεμβρίου δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της περιφέρειας 30 ημέρες μετά (μέχρι σήμερα 18/10), 10 μόνο αποφάσεις έχουν σταλεί στον κ. Φόρτε για τη σύμφωνη γνώμη του, ενώ δεν του έχει σταλεί καμία απόφαση για υπογραφή, άρα και καμία από τις ελάχιστες δημοσιευθείσες στη diavgeia αποφάσεις σύμφωνα με το νόμο  δεν είναι νόμιμη !

     Κύριε Περιφερειάρχη
Στις 7/10 με επιστολή του ο κ. Φόρτες σας εξέθεσε για μία ακόμη φορά τις διαστάσεις που έχει το θέμα της ανεπίτρεπτης καθυστέρησης της καταβολής των εξόδων κίνησης (υποβάλλοντάς σας συγκεκριμένες προτάσεις) και την ως εκ τούτου αδυναμία του να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Το συνεχιζόμενο πρόβλημα της πολύμηνης καθυστέρησης  καταβολής των εξόδων μετακίνησης σε συμβούλους, έχει δυστυχώς αποκτήσει αναξιοπρεπείς διαστάσεις, αφού σε ορισμένους συμβούλους καθυστερεί η καταβολή (με διάφορες δικαιολογίες) ακόμη και οκτώ μήνες (!) και σε άλλους καταβάλλονται τα έξοδα του τελευταίου περιφερειακού συμβουλίου στην Κεφαλονιά με την δική σας έγκριση και υπογραφή !
Το πρόβλημα οφείλετε κ. Περιφερειάρχη να το λύσετε άμεσα και αποτελεσματικά (άλλωστε προτάσεις σας έχουν γίνει κατ’επανάληψη) και όχι να χρειάζεται ακόμη και «μέσον» για να καταβληθούν τα έξοδα κίνησης στους συμβούλους.
 Σε καμία δε περίπτωση οι ευθύνες δεν ανήκουν στους υπαλλήλους (όπως επιχειρείται να αποδοθούν), αφού το σύστημα αποδεδειγμένα είναι αναποτελεσματικό.
 Σε τελική ανάλυση η επιχορήγηση της λειτουργίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από τους περιφερειακούς συμβούλους, (τουλάχιστον ορισμένους), δεν μπορεί να συνεχιστεί, πολύ περισσότερο αφού δεν αμείβονται και προσφέρουν εθελοντικά.

Κύριε Περιφερειάρχη
Όπως σας είναι γνωστό, από το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν συσταθεί δύο Επιτροπές.
Η «Επιτροπή νησιωτικής πολιτικής μικρών νησιών και συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ  των νησιών και της Π.Ι.Ν.» και η «Επιτροπή Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού της Π.Ι.Ν.».
Οκτώ μήνες μετά την σύστασή τους δείχνουν να έχουν γίνει….για το θεαθήναι.
Η κατάσταση είναι τουλάχιστον κωμικοτραγική.
Συνεδριάζουν, αν συνεδριάζουν, κατά κανόνα στο περιθώριο των Περιφερειακών Συμβουλίων !
Από το νόμο όμως ό,τι ισχύει για την Οικονομική Επιτροπή ισχύει και για τις δύο Επιτροπές και θα μπορούσαν αν λειτουργούσαν να ελαφρώσουν και το Περιφερειακό Συμβούλιο από πολλά θέματα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου υπάρχουν τέσσερα θέματα καθαρά αρμοδιότητας της Επιτροπής Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού (διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων)!
Πρακτικά δεν υπάρχουν, αποφάσεις δεν υπάρχουν και φυσικά δεν γίνεται ανάρτηση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα της ΠΙΝ.
Δεν έχετε καν ορίσει, κ. Περιφερειάρχη, οκτώ μήνες τώρα, υπάλληλο για την γραμματειακή τους υποστήριξη !

   Κύριε Περιφερειάρχη
Εκτός από τα παραπάνω γνωστά προβλήματα, καθημερινά εμφανίζονται νέα προβλήματα δυσλειτουργίας ακόμη και παράνομης λειτουργίας στα συλλογικά όργανα της ΠΙΝ, με αποτέλεσμα αντί να καλυτερεύει η κατάσταση, αυτή να χειροτερεύει. Συγκεκριμένα:
1) Έχουμε ζητήσει κατ’επανάληψη απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου και η απάντηση είναι ότι «δεν έχουν παραληφθεί» !
Στην Οικονομική Επιτροπή δεν γίνεται καν μαγνητοφώνηση των πρακτικών, παρ’ότι κατ’επανάληψη έχει συζητηθεί!                                                                                                         2) Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου «φορτώνονται» με πολλά διοικητικά θέματα.
Παρ’ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα στις νησιωτικές περιφέρειες το συμβούλιο να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτό δεν έχει επιχειρηθεί ούτε καν σε πειραματικό επίπεδο.
Ιδιαίτερα στην Οικονομική Επιτροπή που είναι ολιγομελής και τρία μέλη της είναι εκτός έδρας, θα μπορούσε άνετα να εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη.  
3) Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του κανονισμού λειτουργίας «η αναγραφή στην ημερήσια διάταξη ενός θέματος από κάθε παράταξη είναι υποχρεωτική».
Και όμως, η ρητή αυτή διάταξη καταστρατηγείται και σε καμία συνεδρίαση δεν έχει τηρηθεί !
Ακόμη και όταν περιλαμβάνονται εισηγήσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όλως παραδόξως …. συνήθως δεν συζητούνται λόγω …παρέλευσης του χρόνου και στη συνέχεια….. «εξαφανίζονται».
   Συνολικά στις 17 μέχρι τώρα συνεδριάσεις έχουν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη 27 τακτικά θέματα από την αντιπολίτευση και έχουν συζητηθεί μόνο τα 8 !
Τα υπόλοιπα 19 όχι μόνο δεν συζητήθηκαν αλλά και «εξαφανίστηκαν» από τις επόμενες συνεδριάσεις !
Τρεις μάλιστα παρατάξεις από την αντιπολίτευση, οι  «ΑΝΑΣΑ», «Αριστερή Κίνηση Ιονίου» και «Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια», δεν έχουν εισηγηθεί ποτέ θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο!
Χαρακτηριστικά  αναφέρουμε  την «εξαφάνιση» των θεμάτων: νταμάρια Κέρκυρας (που σας επισημάνθηκε και στην από 13/10 επιστολή του κ. Καλούδη), λιμάνια ΠΙΝ, ακτοπλοϊκές γραμμές Ιονίων, γενική συνέλευση ΕΤΙΝ, σύνδεση Κέρκυρας με δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ το θέμα των αιολικών πάρκων «έγραψε ιστορία» όταν περιελήφθη δύο φορές ως τακτικό θέμα στην ημερήσια διάταξη στην 3η (29/1) και 4η (26/2) συνεδρίαση με εισηγητή την παράταξη «Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια» και στη συνέχεια εξαφανίστηκε και επανήλθε μετά…6 μήνες και εισηγητή την Περιφερειακή Αρχή !
  Το ίδιο φαινόμενο της «εξαφάνισης» θεμάτων υπάρχει ακόμη και με θέματα που έχουν εισαχθεί από συμβούλους της πλειοψηφίας, όπως για παράδειγμα: αρχαιολογικά μνημεία αρχαίων Πρόννων – Τζαννάτων, Μουσείο Σάμης.
4) Ο τρόπος που χειρίστηκε ο κ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου το αίτημα της «Επτανησιακής Αναγέννησης» και της «ΑΝΑΣΑ» να περιληφθεί ως τακτικό θέμα της ημερησίας διάταξης το θέμα των υδατοκαλλιεργειών παραβιάζει ευθέως τον κανονισμό λειτουργίας και εισάγει απαράδεκτες μεθόδους χειραγώγησης του συμβουλίου, πράγμα το οποίο επισημάνθηκε από τον κ. Καλούδη με την από 10/10 επιστολή του.
Είναι πρωτοφανής, αυθαίρετη και πολιτικά απαράδεκτη η ενέργειά του κ. Προέδρου να παραπέμψει ….για έγκριση το αίτημα των δύο παρατάξεων στους Αντιπεριφερειάρχες  «επειδή είχαν επεξεργαστεί το θέμα» και να επικαλείται το πρωτάκουστο: «εάν και εφόσον κριθεί από πλευράς τους ότι πρέπει να εισαχθεί ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα γίνει δεκτό» !
  Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου με το έγγραφό του αυτό προσβάλλει πρώτα το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου και στη συνέχεια τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης ! Όσοι/ες το ανεχτείτε θα είσθε συνένοχοι σε αυτή τη καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων μας.

 5) Η παρείσφρηση στην απόφαση 176 – 16/2011 για τις υδατοκαλλιέργειες στη Κεφαλλονιά  ενός πίνακα που δεν υπήρχε στην εισήγηση, δίνει αυθαίρετη ερμηνεία στην εισήγηση έτσι όπως εισήχθηκε στην 15η  συνεδρίαση (που δεν συζητήθηκε), αλλά και στην 16η συνεδρίαση.
Είναι προφανής η προσπάθεια αλλοίωσης της απόφασης, όπως προκύπτει από την «ερμηνευτική» δήλωση σας, μετά τον ξεσηκωμό στην Κεφαλονιά.
Η ενέργεια αυτή αναμφίβολα ανοίγει επικινδύνους δρόμους για την ομαλή λειτουργία του συμβουλίου.  


Κύριε Περιφερειάρχη
Έχουν περάσει 10 μήνες λειτουργίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Κάθε καλή πρόθεση για κατανόηση των προβλημάτων στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας έχει εξαντλήσει όλα τα όρια, αφού πλέον εκλαμβάνεται ως αδυναμία, αν δεν παρεξηγείται.
Η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
Τα προβλήματα εμφανίζονται πλέον με απροκάλυπτο και πρωτοφανή τρόπο, ενώ εκείνα που ακόμη και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε θέσει προ πενταμήνου συνεχίζουν να υπάρχουν.
Δυστυχώς αυτή η κατάσταση τραυματίζει δραματικά την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του νέου θεσμού και δημιουργεί βαθύ Δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.


  Κατόπιν αυτών ερωτάσθε :
1.     Προτίθεστε να λάβετε πρωτοβουλία, για να ομαλοποιηθεί επιτέλους η καταβολή των εξόδων μετακίνησης στους περιφερειακούς συμβούλους ;
2.     Τι προτίθεστε να πράξετε για την εύρυθμη λειτουργία της γραμματειακής υποστήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και των δύο άλλων επιτροπών;
3.     Γιατί δεν συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο για κατεπείγοντα θέματα μέσω τηλεδιάσκεψης;
4.      Γιατί δεν εκδίδονται και δεν παραδίδονται στους/στις Συμβούλους τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, όπως ο νόμος ορίζει;
5.     Γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο ασχολείται με θέματα αρμοδιότητας των επιτροπών;
6.     Προτίθεστε ως Περιφερειακή Αρχή να σταματήσετε  τη παράνομη σύνταξη της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου και να εφαρμοστεί στο ακέραιο το άρθρο 8 παρ. 1 του κανονισμού λειτουργίας για «υποχρεωτική αναγραφή στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ενός τακτικού θέματος από κάθε παράταξη»;
7.     Προτίθεστε να λάβετε πρωτοβουλία για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, με βάση την μέχρι τώρα αποκτηθείσα εμπειρία ;



Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γιώργος Καλούδης, Δικηγόρος Α.Π. &Σ.τ.Ε.
Επικεφαλής της Παράταξης «Επτανησιακή Αναγέννηση»
Γεράσιμος Φόρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου