Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτινάσσονται στα ύψη το πάγιο, η τιμή του νερού και τα τέλη αποχέτευσης

                                                                                                                          Από τον  «Ριζοσπάστη»

Την παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης της Λευκάδας στην ΕΥΔΑΠ για 20 χρόνια, ξεπουλώντας ουσιαστικά σε ιδιώτες τη διαχείριση του νερού, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατη συνεδρίαση. Προκειμένου να περάσει όπως – όπως το ξεπούλημα, η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ παρέκαμψε ακόμη και τους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων, που είχαν δικαίωμα ψήφου, για να υλοποιήσει με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις την αντιλαϊκή αυτή απόφαση.


Σύμφωνα με τη σύμβαση, το πάγιο και η τιμή του νερού και της αποχέτευσης εκτινάσσονται στα ύψη. Οι αυξήσεις στο νερό κυμαίνονται από 70% έως 80% στην πόλη και τριπλασιάζονται ή ακόμη και τετραπλασιάζονται στο Νυδρί και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Στο 75% του κόστους νερού θα τιμολογούνται πλέον τα τέλη αποχέτευσης. Το κόστος σύνδεσης για την ύδρευση από 30 ευρώ εκτινάσσεται στα 500 ευρώ και σε 900 ευρώ για την αποχέτευση! Το πάγιο της ύδρευσης από 4 ευρώ αυξάνεται στα 12 ή 19 ευρώ και η ελάχιστη χρέωση, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κατανάλωση ή όχι, είναι 10 ευρώ. Εκατομμύρια ευρώ θα καρπώνεται η ΕΥΔΑΠ από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών στους οποίους θα μετακυλίεται το βάρος των επεκτάσεων, των όποιων παρεμβάσεων και αντικαταστάσεων στα δίκτυα που θα χρηματοδοτούνται από το δήμο, αφού η ΕΥΔΑΠ περιορίζεται στη διαχείριση του συστήματος ύδρευσης – αποχέτευσης και στην επισκευή των δικτύων. Παρέμβαση και κινητοποίηση για το ζήτημα έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή άλλων φορέων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», που καταψήφισε χωρίς περιστροφές στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την πολιτική αυτή εμπορευματοποίησης του νερού, καταγγέλλει σε σχετική της ανακοίνωση την εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα απόφαση της δημοτικής αρχής του ΠΑΣΟΚ.
«Με αυτή τη απόφαση -σημειώνει- οι Λευκαδίτες εργαζόμενοι θα πούμε το νερό – νεράκι! Ο λαός της Λευκάδας πρέπει να έχει συνείδηση του γεγονότος ότι πλέον ο δήμος με τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, η οποία εφαρμόζει τον «Καλλικράτη», τις κυβερνητικές αποφάσεις και της ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλάζει βαθιά χαρακτήρα και περιεχόμενο». Καλεί το λαό της Λευκάδας να απορρίψει τη σύμβαση αυτή, να παρεμποδίσει την εφαρμογή της και να την ακυρώσει στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου