Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Πίσω από τις κουρτίνες του περιφερειακού συμβούλιου

 

 Δεν χρειάζονται  ούτε κοριοί  -πολύ της μόδας τώρα τελευταία- ούτε ιδιαίτερη ευφυΐα για να καταλάβει κανείς τι διαδραματίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου .
Τα συμπεράσματα εξάγονται   σχετικά εύκολα αβίαστα και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης από τον όποιον καλόπιστο παρατηρητή των τοπικών δρωμένων.
Τα χρηστικά συμπεράσματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δυο ενότητες ,αυτά που προκύψαν από το ίδιο το  ψήφισμα του περιφερειακού συμβούλιου και αυτά που εξάγονται από την διαδικασία της μαραθώνιας συνεδρίασης
Στην πρώτη περίπτωση των προφανών από το ψήφισμα συμπερασμάτων  ,είναι πλέον δεδομένο ότι οι κάτοικοι περί του όρους τα δημοτικά συμβούλια των οικείων πρώην καποδιστριακών δήμων το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κέρκυρας   μπορεί να φωνασκούν συμφώνα με τον αμίμητο αντιπερειφερειάρχη  χωρίς να χρειάζονται να πάνε σε τρελογιατρό φοβούμενοι  ότι έχει διασαλευτεί το  περί αριθμητικών συνόλων- υποσυνόλων , πλειοψηφιών-μειοψηφιών αίσθημα κοινής λογικής .
Επίσης είναι εμφανές  ότι στο νησί έστω και την υστάτη στιγμή ,έστω, όπως μάλλον στην περίπτωση των ανεμογεννητριών  κατόπιν εορτής, μπορούμε να συζητήσουμε  να θέσουμε προβλήματα στις πραγματικές διαστάσεις και ίσως να συνδιαμορφώσουμε μια κοινωνική δυναμική αντίστασης  .
Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον βεβαίως υπάρχει στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ίδια την διαδικασία συζήτησης του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, συμπεράσματα  τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι εξόχως ανησυχητικά για το μέλλον της Κέρκυρας .
Πρώτον και βασικό   οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κόμματων εξουσίας αρνούνται να πάρουν θέση σε οτιδήποτε ενέχει κίνδυνο στην ψηφοθηρική τους μικροπολιτική.
Δεν παίρνουν θέση για τα αιολικά πάρκα, δεν μιλούν για την διαχείριση των σκουπιδιών αρνούνται πεισματικά την εμπλοκή τους σε κάθε προσπάθεια χωροθετησης ζωνών χρήσης γης ,δεν βγάζουν μπουμπουχιά για τις εφιαλτικές επιπτώσεις  που θα προκύψουν από το ξεπούλημα   της δημόσιας περιουσίας όπως ορίζει το  μεσοπρόθεσμο. Ότι απαιτεί  πολιτική ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι απαιτεί σύγκρουση δεν τους αγγίζει.
Η  πρώτη  και μόνη τους προτεραιότητα δεν είναι η Κέρκυρα είναι απλά και ξεκάθαρα η επανεκλογή τους  με κάθε κόστος.
Ο κύριος Δένδιας δήλωσε στο και πέντε  ότι πρέπει πρώτα να ρωτήσει κάποιους επιστήμονες ώστε να λάβει γνώση επί των ανεμογεννητριών ….. ας μην βιαστεί…  αν η πολιτική είναι το προνοείν  ατυχήσαμε όσο δεν πάει άλλο .
Η δε κύρια  Γκερέκου απαξιώντας ακόμα μια φορά το σύνολο της κερκυραϊκής κοινωνίας  έχει επιδοθεί στην νέα θεάρεστη αποστολή της- ο χρόνος λίγος οι μέρες δύσκολες- να γράφει και να σβήνει  ‘αξιοκρατικές’  λίστες εργαζομένων που αφού τους έσωσε από τον εργασιακό μεσαίωνα  των περίφημων stage  τώρα  τους οδηγεί  με περηφάνια στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής χρησιμοποιώντας  δουλεμπόρους που χρεώνουν  150 ευρώ το κεφάλι .
Δεύτερον  είναι εμφανές ότι η συγκολλητική ουσία που κρατά ενωμένη την περιφερειακή αρχή  είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης ,λίγο ότι οι θέσεις των αμειβομένων αιρετών είναι μικρές  σε αριθμό, λίγο ότι εκ χαρακτήρα  κάποιοι από τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας   ομοιάζουν με  απασφαλισμενες χειροβομβίδες  θα οδηγηθούμε εντος της επόμενης χρονιάς σε πραγματικά ενδιαφέροντα περιφερειακά συμβούλια .
 Δεδομένο τρίτο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έτσι όπως σχεδιαστήκαν από τα ιερατεία,  είναι μια υπόθεση που για το πόπολο, την πλέμπα,  θα αποτελεί μια  συμβατική υποχρέωση συμβολής  στην σωτηρία του πλανήτη , για τους κατέχοντες την τεχνογνωσία αξιοποίησης των πηγών μια απίστευτα κερδοφόρα επιχείρηση.
Δεδομένο τέταρτο  και ίσως πεδίο δόξης προς τον περιφερειάρχη ιονίων νήσων  και  στους περιφερειακούς συμβούλους που πιστεύουν  ότι η χρήση ανεμογεννητριών είναι σοβαρή επένδυση για το νησί την χώρα τον πλανήτη .Ο εκπρόσωπος της ENOVA έδωσε μια οικονομική αποτίμηση της συνολικής επένδυσης ,των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και του προσδοκώμενου κέρδους της επιχείρησης .Είπε ότι  το ύψος της επένδυσης είναι σαράντα κάτι εκατομμύρια ευρώ, το κέρδος της επιχείρησης σε διάρκεια 20ετιας θα είναι γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ και τα αντισταθμιστικά οφέλη  στα τρία εκατομμύρια ευρώ .Αν συνυπολογιστεί και η επιδότηση της επένδυσης της τάξης του 50%  τότε προκύπτει ότι η ENOVA  θα κερδίσει  καθαρά 80 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ από την χρήση των ανεμογεννητριών .
Κύριε περιφερειάρχη  κύριοι σύμβουλοι που θέλετε τις επενδύσεις έχετε 280 εκ στο ΕΣΠΑ άρα κάποια λεφτά υπάρχουν  έχετε και λίγο χρόνο, έχετε και υψηλό επιστημονικό δυναμικό έχετε και την ισχύ του κράτους μπορείτε χέρι  χέρι να τρέξετε μελέτες , να επιταχύνετε διαδικασίες,  στήστε μόνοι σας αιολικό πάρκο συμβατό με τα νησιωτικά δεδομένα με σεβασμό στο περιβάλλον με όλους τους κανόνες ασφάλειας με σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη  σώζοντας τον πλανήτη  και φέρνοντας δεκάδες η και εκατοντάδες  εκατομμύρια ανάλογα με το ύψος της επένδυσης  στα ταμεία  θα κουνηθεί κανείς σας;;;;   
ΡΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ;;;

Υγ  1 Στο νησί κατοικοεδρεύουν   και κάποιες περίεργες επαναλαμβάνω περίεργες οικολογικές οργανώσεις που μόνο  με το περιβάλλον δεν έχουν σχέση . Περισσότερα σε λίγο καιρό…  
 Υγ2 Όπως επικοινωνιακά στήθηκε το όλο ζήτημα των αιολικών είναι προφανές ότι υπάρχει ξεκαθάρισμα λογαριασμών και πολιτικού χαρακτήρα και επιχειρηματικών  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου